Etiquette

De vijf spelregels van… de e-bike

10 juni 2022 09:51 Aangepast: 10 juni 2022 11:49
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de e-bike.

De situatie

Er zijn in Nederland naar schatting zo’n 23 miljoen fietsen en daarvan zijn bijna 5 miljoen fietsen elektronisch. Hollandse welvaart was nog nooit zo zichtbaar. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een op de drie Nederlanders meerdere e-bikes heeft. Maar wat zijn de mores, bij trappen met een steuntje in de rug?

De spelregels

1. Eerst bellen, dan bedanken

Even gezellig naast je kind op het fietspad trappen is er niet meer bij, want je wordt om de minuut door een e-biker opzij gepingd. Fietsen kan alleen nog achter elkaar in een smalle sliert. Geeft niks hoor, nee, maar het is wel supersympathiek als je na dat bellen ook even bedankt voor de gegeven ruimte. Ja, toch?

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De vijf spelregels van… een familieweekend

2. Waan je geen wielrenner

Jij gaat met je e-bike al gauw zo’n 25 kilometer per uur, dat is een stuk harder dan de gemiddelde opoefiets. Maar jij zit daar in je gewone kloffie, tasje mee misschien en ziet er dus helemaal niet uit als een wielrenner, ook al ga je bijna net zo hard. Wees je er daarom bewust van dat andere fietsers en weggebruikers niet precies kunnen inschatten hoe snel jij gaat.

3. Baas over eigen bike

Alles boven de honderd euro heeft een wonderbaarlijke aantrekkingskracht op pubers. En aangezien een e-bike toch een soort scooter-light is, kun je ervan uitgaan dat je pukkelige hartelapje 'm vanochtend alvast uit de schuur haalt en ermee naar school kachelt. Laat 'm dus niet kapen en blijf baas over eigen bike. Zeker als je weet dat pubers niet zo goed in staat zijn risico's van een situatie in te schatten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van… een gunst vragen

4. Heus wel een helm

Even naar de Ap hoef je toch geen helm op? Jazeker, toch wel. Toeren met helm en spiegeltje aan je stuur lijkt misschien voor boomers en bejaarden, maar wanneer de teller bijna de dertig kilometer per uur aantikt doe je jezelf (en je schedel) een groot plezier met een helm op je hoofd als je op de e-bike stapt.

De regels van de Rijksoverheid zijn glashelder: een e-bike gaat maximaal 25 km/uur. Dan hoef je geen helm te dragen. Voor speed-pedelecs gelden andere regels. Dan mag je maximaal 45 km/uur, draag je een helm en is je fiets voorzien van een geel plaatje. Dus snelheidsduivels: draag die helm. Ook voor kleine stukjes, ja. Juist. Want een ongeluk... Precies.

5. Bewaak die bike

Jij bent niet de enige die die e-bike een gers ding vindt. Dus verzeker ‘m, gooi er een slot of drie omheen en neem je batterij altijd mee naar binnen. Dat laatste is sowieso een extra taak natuurlijk. Laad elke dag naast je telefoon, je fitbit en je oordopjes ook je fiets even op. En dan graag zo groen mogelijk, natuurlijk.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore