Ga naar de inhoud
Liefdesles

Yannah: 'Sinds de scheiding zocht ik noest naar liefde'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. ​​​​​​​De romantische ziel van Yannah (41) kreeg aardig wat butsen doordat iedere leuke date voelde als een potentieel Hollywood-verhaal. Inmiddels leunt ze liever achterover als het om de liefde gaat.

"'Je doet me denken aan die ene videoclip', zei mijn broer tegen me. Ik wist meteen welk nummer hij bedoelde. Another chance van Roger Sanchez, waarin een meisje met een enorm hart in haar hand door de straten van New York loopt. Zoekend naar liefde. Overal vangt ze bot en aan het einde van de clip is haar hart nog maar de grootte van haar hand. Die vergelijking raakte me zo, want ik wist dat hij gelijk had."

Naarstig op zoek

"Sinds de relatie met de vader van mijn kinderen over was, zocht ik naarstig naar de liefde. Eerst wat feest en avontuur dacht ik, maar uiteindelijk werd ik om de haverklap verliefd. Met iedere man die knapper, langer, stoerder, flirteriger was dan mijn ex, en ook maar enige interesse in mij toonde, stippelde ik in gedachten een toekomst uit. Soms had ik nog voor de eerste date mijn trouwjurk al uitgezocht, om drie uur later gedesillusioneerd weer naar huis te rijden."

"Soms had ik een date 's middags en een date 's avonds, soms wel drie verschillende lijntjes naast elkaar. Niet dat ik met iedereen het bed deelde, maar wel hield ik zo goed mogelijk al mijn opties open. Ondertussen bleef het contact met een getrouwde man de meest stabiele factor in mijn dateleven. Ik hield van hem en hij van mij. Maar scheiden ging hij niet en zonder het te zeggen datete ik stug door."

Deen:
Vorige week:
Deen: 'Ik heb me nog nooit zo geliefd gevoeld'

"Een paar keer kwam een liefje dichtbij. Zoals de joviale knapperd die me op date één meteen meenam naar Antwerpen voor een heel weekend. Dit is het! dacht ik, maar na een twee nachten vol feest appte hij niet meer. Behalve op vrijdagavond om een uur of tien. Of die keer dat een brandweerman uit de buurt geen genoeg van me kreeg. Het begon fantastisch en gezellig, dus toen hij na een week of drie zei nog niet toe te zijn aan een relatie, slikte ik dat weg en nam iets meer afstand. We hadden het toch zo leuk? Hij zou wel inzien dat ik de jackpot was. En jawel, na twee dagen stilte stond hij met hangende pootjes voor de deur."

Kleiner hart

"Maar ja, na iedere leuke date kwam weer hetzelfde riedeltje. Net als bij het meisje in de videoclip ging ik steeds harder mijn best doen om de liefde te laten slagen, en werd mijn hart steeds kleiner. Ik werd voorzichtiger en achterdochtiger, en vooral niet echt gezellig. Waar ik het single zijn eerst zag als een feestje, voelde ik me steeds meer een mislukking die maar geen man kon houden."

"Met de feestdagen was ik in een mineur omdat ik mijn ouders met elkaar zag knuffelen, mijn broer de hand van zijn vrouw zag pakken en ik mezelf nog maar een broodje brie smeerde. Na ieder mislukt avontuur huilde ik een dag of twee en dan zwengelde ik de apps alweer aan. Soms wel drie tegelijk."

Sabrina:
Lees ook:
Sabrina: 'Zonder Jan was ik nooit zestig kilo afgevallen'

"Op een gegeven moment kom je daar ook steeds dezelfde koppen op tegen. Tja, dat vonden die mannen natuurlijk ook. Na de zoveelste sisser na een date of zes huilde ik uit bij een collega, en zij tipte me om een boek te lezen over roeien. Ik moest lachen, maar ze was serieus. 'In alle dates en contacten ben jij maar aan het roeien om vooruit te komen', zei ze. Een herkenbare valkuil, en sinds zij dat boek had gelezen, was het gelukt om een serieuze relatie aan te gaan met de man die inmiddels haar vriend was."

Zelfhulp

"Ze had gelijk. Zo moe was ik, zo moe, het leek wel een 'date-burn-out'. Ik gooide de datingapps weg en ging lezen. Dat was het begin van stapels zelfhulpboeken, artikelen en wijze quotes over de liefde. Ik datete nog af en toe, bezocht een lichaamsgerichte therapeut en kreeg zowaar een relatie. Niet een voor het leven, want na een jaar zag ik in dat ik nog steeds zo hard roeide en te vaak bij mezelf vandaan ging om de boel maar te laten werken."

"Voor het eerst durfde ik een relatie te verbreken omdat ik in mijn eentje gelukkiger was, en niet om een betere te zoeken. Ik ben niet meer dat meisje met haar hart op een dienblad. De liefde kan echt vanzelf gaan, daar ben ik van overtuigd. Dus ik zoek niet meer, maar laat die liefde mij vanzelf vinden.”

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.