Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van… een familieweekend

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: het familieweekend.

De situatie

Ja ja, we hebben er weer een te pakken hoor: een extra lang lenteweekend. Zonder verplichte ontbijtjes en dus de uitgelezen kans voor een familieweekend. Hoe pak je dat aan? Wat doe je wel en wat vooral niet?

De spelregels

1. Ken je captain

Wil je er een geslaagd weekend van maken, kies dan één kapitein. Dat kan best een duobaan zijn overigens, maar laat niet meer dan twee mensen het familieweekend organiseren, anders heb je geheid al gedoe voordat je überhaupt vertrokken bent. En voor de rest: schik je naar het schema. Wil jij het anders, zorg dan dat jij het volgende weekend organiseert. Je weet maar nooit: misschien vind je een dropping ‘s nachts wel echt heel leuk?

De
Vorige week:
De vijf spelregels van… een gunst vragen

2. Begin op tijd

Hoe groter de groep, hoe meer tijd je nodig hebt. Zit je boven de tien personen, boek dan minstens een half jaar van te voren. En boek een huis voor twaalf personen, dan heb je een badkamer en een wc extra. Is toch handig. Ook voor het zekerstellen van de zwembaden en sauna’s op je verlanglijstje kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen.

3. Het hoeft niet gezellig te zijn

Het zijn de verwachtingen die de teleurstellingen veroorzaken (kan zo op een tegeltje, toch?). Ga daarom niet als een malle proberen om het met de hele groep gezellig te hebben, maar laat de boel lekker op z’n beloop. Mindere momenten zijn er altijd, en met een groep is er altijd wel iemand met wie je kunt lachen. Kunnen sommige familieleden niet goed met elkaar overweg? Maak geen keuzes, maar nodig iedereen uit. Wie weet hoe zo’n weekend juist verbroedert.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van… eten bestellen

4. Vind je vlucht

Ben je niet zo’n groepsmens, bedenk dan van te voren hoe je af en toe een escape kunt invliegen. Hardloopschoenen mee, voetbal, schildersezel: vind je vlucht. Ook slim: stap in de rol van familiefotograaf. Kun je altijd even achter de lens stappen als je geen zin hebt in de doldwaze drukte. 

5. Wees eerlijk over euro’s

De tijd dat papa alles betaalde, ligt ver achter ons. En beter is niemand de suikeroom. Laat iedere familie een gelijk bedrag betalen en maak één persoon de pot. Betaal je daar de boodschappen van, huur je de kok in, bestel je de bubbels mee. Want niets is zo ongezellig als gezeik over geld.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.