Ga naar de inhoud
Liefdesles

Deen: 'Ik heb me nog nooit zo geliefd gevoeld'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Deen (27) benaderde Lotte via Instagram en dat was meteen vavavoom. "Ik zei meteen dat ik een trans man ben. We hebben een hele nacht gefacetimed en de date een paar dagen vervroegd. Er was geen houden meer aan."

"Ik wist jong dat ik geen meisje was. Rond een jaar of acht was ik al gefrustreerd dat ik de kleding van mijn broers niet mocht dragen. Ik wist toen ook al dat ik op meisjes, jongens en alles daarbuiten viel. Vanwege het taalgebruik in ons gezin voelde ik niet de ruimte om daar iets over te zeggen. Ik kom uit Rotterdam-Zuid en bij ons thuis werd regelmatig gescholden met homofobe scheldwoorden. Dus ik dacht: dat is fout."

"Tot ik op mijn dertiende verliefd werd op een meisje, en zij ook op mij. Toen moest ik wel iets zeggen en dus heb ik mijn moeder een sms'je gestuurd op mijn Nokia 3310. Ik moet je iets vertellen schreef ik. Dat pakte goed uit, want mijn ouders waren niet verbaasd en bleken zelf ook allebei bischierig. Die liefde duurde uiteindelijk niet lang, maar op mijn vijftiende kreeg ik opnieuw verkering met een meisje en dat duurde drie jaar."

Giftige relatie

Daarna kreeg mijn hart wel wat opdoffers, met overspel, een giftige relatie met mishandeling en isolatie. Mijn biologische ouders hadden vaak ruzie, gelukkig zijn ze al heel lang niet meer bij elkaar. Door hen heb ik wel geleerd waar mijn grens ligt. Als je je klauwen naar me uitsteekt, is het meteen klaar. Daarna begon een zoektocht naar de liefde en het leven. En naar mezelf. Ik datete met jongens en met meiden, volgende een muziekopleiding en besloot te genieten van mijn vrijheid.

Sabrina:
Vorige week:
Sabrina: 'Zonder Jan was ik nooit zestig kilo afgevallen'

"Bij een goede vriend ben ik uiteindelijk uit de kast gekomen als trans, maar het voelde nog niet alsof er ruimte was om het ook met anderen te delen. Dus stopte ik het weer in de doofpot. In die tijd had ik ook een vriendin met wie ik mijn zoektocht en vragen deelde. Ik had bijvoorbeeld een binder gekocht om een platte borst te hebben en zij gaf me ruimte om dat te onderzoeken."

Experimenteren als man

"Ze verhuisde naar Suriname en ik ging mee. Het leek me wel mooi om ver weg in alle rust te experimenteren met een leven als man. Binnen een jaar strandde die relatie en moest ik alles in Nederland weer opnieuw opbouwen. Corona kwam en mijn depressie ook. Ik realiseerde me dat ik bijna 25 was en nog geen dag echt als mezelf had geleefd. Dat wilde ik niet meer. De wereld moest even stilstaan om me wakker te schudden. Corona is verschrikkelijk, maar bleek voor mijn persoonlijke ontwikkeling een blessing in disguise."

"En ging ik nog een keer hetzelfde rondje, waarin ik weer naar mijn moeder appte dat ik iets moest vertellen. Nu zei ze dat ze het allang wist, gelukkig, en hebben we ook goed kunnen praten over de opmerkingen, waardoor ik het eerder niet durfde te vertellen. We zijn een ruw en grof gebekt gezin, maar er is heel veel liefde gelukkig. Humor is onze liefdestaal."

Nanette:
Lees ook:
Nanette: 'Job is huisvader en hij doet het fantastisch'

"Diezelfde taal vond ik ook bij Lotte. Het was mijn beste vriendin die zei dat ik Lotte eens moest volgen op Instagram, omdat we dezelfde types waren. Ik was meteen verkocht. Wat een vrouw. Ik stuurde haar een reactie op een foto in een privébericht. Daar reageerde ze leuk op en toen vroeg ik: 'Lust je wijn?' Even later zaten we te facetimen en dat hielden we 24 uur achter elkaar vol."

Geen houden meer aan

"We spraken af voor zondag, maar dat haalden we niet meer. Het werd meteen de volgende dag. Er was geen houden meer aan. Ik heb me nog nooit zo geliefd gevoeld. Ik wilde graag een memorabele plek en dus werd het kabouter butplugg in Rotterdam. We waren allebei een half uur te vroeg en ze zei achteraf: 'Ik zie je rug en ik voel meteen dit is de rug die ik altijd ga zien.'"

"Het mooie is, we zijn allebei helemaal out & about en toen zeiden we helemaal niks. Pas toen we allebei toegaven hoe zenuwachtig we waren, was het over. We vertelden allemaal dingen die je nooit zegt op een eerste date, zoals hoe het met haar onenightsstand zat, en ik over m’n toxic relatie."

Barbara:
Lees ook:
Barbara: 'Mijn partner zal altijd opvoeder zijn, maar nooit de vader van mijn kind'

"We hebben alles op tafel gegooid. We gingen meteen naar de binnenste laag en ondertussen zaten we te flirten. Uiteindelijk vroeg ik of ik haar mocht zoenen en daarna heb ik staan gillen in de wc en zij tegen haar vriendinnen. Uiteindelijk ging ik met haar mee naar huis en heb ik bij het ontbijt meteen haar moeder en zusje ontmoet. Nog geen jaar later woonden we samen en afgelopen Oud & Nieuw heb ik haar ten huwelijk gevraagd."

"Tijdens onze relatie is mijn transitie vol van start gegaan en Lotte steunt me als geen ander. Ze kent me als Deen, maar weet ook mijn geboortenaam. Ze ging mee toen ik mijn naam liet veranderen, toen ik mijn mastectomie onderging en mijn eerste testosteron mocht spuiten. Ik ben zo dankbaar dat ik dit met haar kan doen."

"Mijn transitie is van ons samen. Lotte is echt mijn baken. Ik zit steeds lekkerder in mijn vel en daar profiteert zij ook van. Vanaf het moment dat ik uit de kast ben, ben ik geen dag meer depressief geweest. Ik ben me bewust van het geluk dat ik heb met zo’n familie en zo’n partner. Lotte en ik hebben elkaar niet nodig, we zijn samen tien plusjes bij elkaar."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.