Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van… een gunst vragen

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: een gunst vragen.

 

De situatie

Je hebt iets nodig wat je niet hebt. Wat extra tijd, een handeling, een heggenschaar. Noem maar op. Sociale wezens als we zijn, vragen we een goede buur of een verre vriend dan om een gunst. Maar wat zijn de mores eigenlijk, als het erop aankomt?

De spelregels

1. Op de man af

Het is niet altijd appeltje, eitje om iemand om een gunst te vragen. Even snel mailen of appen is de makkelijkste weg, maar ook minder effectief. Zo schrijft Santé dat je volgens onderzoek iemand het best persoonlijk om een gunst kunt vragen. Het is ongemakkelijker, maar ook effectiever. Door iemand direct aan te spreken met je vraag word je gezien als betrouwbaar en sympathiek, dat zou ervoor zorgen dat je sneller 'ja' als antwoord krijgt. Misschien ook omdat een ‘nee’ voor de ander dan moeilijker is. Maar voor de ‘ja’ die jij wil, is op de man af dus de beste manier.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van… varen

2. Weet waarom je het je vraagt

Even de heggenschaar lenen van de buurman is een prima gunst. Vragen of de buurman jouw heg knipt, voelt al anders. En voor het vijfde jaar achter elkaar die schaar lenen is weer een ander verhaal. Realiseer je altijd wat je vraagt, en waarom. Is het een kwestie van tijd, luiheid, geen middelen of gierigheid? Bel je voor de vierde keer bij de buurman aan voor de hogedrukspuit, dan wordt het misschien eens tijd om zelf te investeren. Als je beste vriend graag jouw auto wil lenen om twee weken mee naar Spanje op vakantie te gaan, dan kun je best vragen waarom hij niet gewoon een auto huurt. Weet je het antwoord al? Dan weet jij ook je antwoord.

3. Weeg je woorden

Niets zo moeilijk als een ander om een gunst vragen – zeker als je diegene niet zo goed of helemaal niet kent. De truc in de manier waarop je het vraagt. Er is namelijk een woord waardoor mensen een stuk sneller iets voor je willen doen: bereid. Als in: ben je bereid om dit of dat voor me te doen? Psycholoog Elizabeth Stokoe ontdekte dat wanneer een direct verzoek wordt afgewezen, de kans dat die persoon alsnog akkoord gaat een stuk groter is wanneer je het daarna nog eens vraagt met het woord ‘bereid’ in de vraag verweven. "Dan vraag je iets van ze dat veel meer zegt over hun persoonlijkheid", verklaart Elizabeth. "De bereid-vraag gaat veel meer over iemands grenzen – over wat ze haalbaar of aangenaam vinden in veel bredere betekenis. Dat helpt. Als we onze woordkeuze veranderen, veranderen we de uitkomst."

 

De
Lees ook:
De vijf spelregels van… ontharen

4. Beken je kleur

Volgens imago-adviseur Marielle Veerbeek is kleur bekennen ook een slimme tactiek. "Uit ervaring weet ik dat de manier waarop je hulp vraagt belangrijk is voor de uitkomst. Buiten een vriendelijke toon zet ik daarom nog een tweede middel in: kleur. Ik draag op dat moment bewust een roze kledingstuk. Roze kleding stemt anderen milder en roept zorgzame gevoelens op. Mijn verzoek wordt zo sneller gehonoreerd. Ik vermijd daarentegen rode kleding. Er zit iets dwingends in rood, wat mensen juist minder toeschietelijk maakt. Welke kleur je draagt, beïnvloedt de ander. Waarom zou je dit niet inzetten? Dus wil je iemand om een gunst vragen, draag roze kleding of accessoires."

5. Ook jouw beurt

Realiseer je dat bij gunsten vragen ook goeiigheid teruggeven hoort. Niemand kan alleen nemen. Bedenk dus goed wat je wederdienst kan zijn. Niet alles is af te kopen met een bos bloemen of een fles wijn.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.