Ga naar de inhoud
Liefdesles

Sabrina: 'Zonder Jan was ik nooit zestig kilo afgevallen'

Beeld © annet

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Toen Sabrina (35) en Jan (47) elkaar leerden kennen, was Sabrina flink aan de maat. Nu, acht jaar later, is ze zestig kilo afgevallen en closer met Jan dan ooit. "Door dit hele afvalavontuur hebben we nog meer respect voor elkaar gekregen."

"Het was een gezellige zomerse dag en ik kwam mijn buurman tegen op het terras, met een vriend van hem. Dat was Jan. Ik schoof aan en het was ontzettend gezellig. Heerlijk vind ik dat, van die spontane gezelligheid. Het werd een ontzettend leuke avond, maar ik dacht er verder niks bij. Ik was al vijf jaar single en datete me het ongans. Toch zat ik daar helemaal niet in date-modus aan tafel."

"Jan is een hele knappe vent met een fantastisch mooie lach en ik was op dat moment 115 kilo denk ik. Ik dacht nog: die vent krijg ik natuurlijk nooit. Zat ik er even naast, zeg. Ik werkte in een winkel in de stad en zag 'm zo af en toe voorbij fietsen en uitbundig zwaaien. Vond ik wel opvallend, maar ik zocht er niks achter. Toen hij me even later via Facebook uitnodigen voor een drankje dacht ik ook alleen maar: gezellig! Pas toen ik daar aankwam zag ik dat ik de enige was. Het was een topavond, en ik ging pas de volgende ochtend weg. Die zag ik totaal niet aankomen, maar oh wat was het leuk."

Bloeddruk meten

"Jan is eerder getrouwd geweest en ik heb al eens samengewoond. Ik was zijn eerste volle vrouw. Gelukkig is mijn gewicht nooit een issue geweest, hij vond me gewoon een leuk wijf. En gelukkig maar, want in het begin van onze relatie kwam er door alle gezelligheid nog eens twintig kilo bij. Niet dat ik ooit aan Jan vertelde hoeveel ik woog hoor, nee zeg, ik keek wel uit. Ik wilde het zelf ook helemaal niet weten. En ik zat er niet mee, met mijn lijf. Ik vond mezelf mooi en voelde me goed."

"Het is dat mijn schoonmoeder zo aandrong om mijn bloeddruk eens te meten, omdat ze zich zorgen maakte om mijn gezondheid. Uiteindelijk heeft ze Jan een bloeddrukmeter meegegeven en hebben we thuis gemeten, Ik schrok me kapot. 195 over 100, veel te hoog. Een paar dagen later zat ik in het ziekenhuis en was het duidelijk dat ik aan de bak moest met mijn gezondheid."
 

Barbara:
Vorige week:
Barbara: 'Mijn partner zal altijd opvoeder zijn, maar nooit de vader van mijn kind'

"Ik zat te huilen als een kind aan de eettafel die avond. Hoe moest ik dit in hemelsnaam doen? Daar was Jan weer. 'We doen dit samen, Bien', zei hij, en hij maakte een plan voor me. Drie keer per dag eten en etiketten lezen. Hij nam me mee naar de supermarkt en daar hebben we van alle producten die ik graag koop, gezocht naar de variant met het minste zout."

"Hij heeft me naar de sportschool moeten duwen in het begin. Ik maakte me druk om mijn wijde kleding tussen al die strakke pakjes, en ik vond er gewoon geen ruk aan. We begonnen daarom met wandelen. Dan gaf Jan aan dat we wel tempo moesten maken en zo ging het steeds beter. Op een gegeven moment was ik vijftien kilo afgevallen en hartstikke trots, maar dan zei iemand dat ik wel 'lekker vol in mijn vel zat' en was ik weer helemaal verdrietig."

Nanette:
Lees ook:
Nanette: 'Job is huisvader en hij doet het fantastisch'

"Ik heb me toen pas voor het eerst echt kwetsbaar opgesteld en heel wat mental breakdowns gehad, hoor. Jas was er altijd voor me. De afgelopen twee jaar draaide alles om mij en was ik vooral met mezelf bezig. We runnen samen een pizzeria, en Jan gaf me ook daarin altijd de ruimte om te gaan sporten. En als ik weer eens verdrietig was, gaf hij me ook een schop onder mijn hol: 'Je kunt nu wel een uur gaan janken, maar je kunt ook gewoon gaan sporten nu.'" 

Lekkere dikkerd

"Dat heeft gewerkt, want inmiddels ben ik zestig kilo afgevallen en heb ik voor het eerst de marathon van Rotterdam gelopen. Zonder Jan was dat me echt nooit gelukt. Deze afvalstrijd, omdat we het vanaf het begin af aan samen hebben gedaan, heeft ons echt sterker gemaakt. Het leuke is nu dat dit afvalsucces ons ook actiever heeft gemaakt. We ondernemen meer, we gaan weer naar het strand en ik beperk mezelf niet meer. Toch vind ik dat ik niet veranderd ben, alleen wat anders qua volume."

"Jan noemt me nog steeds z’n lekkere dikkerd. Maar weet je wat het mooiste is? Door dit hele afvalavontuur hebben we nog meer respect voor elkaar gekregen. Toen Jan me zag bikkelen bij die marathon voelde hij dat hij me nooit meer wil kwijtraken, en ik voel dat omgekeerd ook zo. Dus nu pakken we door en ga ik hem helpen om volgend jaar ook een marathon te lopen. Hij moet deze jonge meid wel een beetje bijhouden natuurlijk, anders wordt hij alsnog een zure oude man."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.