Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van… vogels spotten

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: vogels spotten.

De situatie

Sta je na een rondje tanken en boodschappen doen met een volle wagen en een lege pinpas en is het pas zaterdagochtend? Pak het leuks dit weekend dan slim aan. Ga vogels spotten! Speuren en kleuren, gratis en voor niks. Het voorjaar is in volle gang, dus veel vogels keren terug naar onze heerlijke Hollandse klei. Een prachtig natuurverschijnsel. Maar hoe pak je dat aan?

De spelregels

1. Trek en Trees

Neem je vrouw mee. Ja, hup, maak er een gezellig uitje samen van. Is leuk! En twee zien meer dan één, toch? Nou dan. Wel belangrijk dat jullie allebei muisstil zijn natuurlijk. Een goed begin is het halve werk, dus vlieg alvast in de voorbereiding en maak een overzicht. Waar komen welke vogels, en wanneer heb je de beste kansen om ze te zien? Volg en traceer op real-time vogeltrekkaarten de beestjes die jij het liefst spot. Heb je een plek gekozen, bekijk dan meteen welke vogels je daar nog meer kunt zien.  In de Facebook-groep Vogeltrek over de Lage Landen lees je precies hoe je de mooiste soorten kunt scoren.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van… suiker skippen

2. Weet wat je waarneemt

Ben je een beginner? Gun jezelf gerust een online cursus vogelspotten. Is gewoon gratis en je weet meteen wat je ziet of zoekt.  Heb je de smaak te pakken, bekijk dan ook wat livestreams van natuur-webcams, bijvoorbeeld van Vogelbescherming Nederland, om meer te leren over het gedrag van vogels. Je kunt als beginnende spotter de beste spotplekken en technieken vinden in het sociale cluppie van Vogels spotten in Nederland. Schaam je niet om vragen te stellen, iedereen was ooit een groentje. Ook slim: zorg dat je vogelgeluiden gaat herkennen. Vaak hoor je ze al voordat je ze ziet.

3. Spot vanuit jouw spot

Liever niet de lanen in? Tel je ze toch gewoon vanuit je tuin. Of balkon, ook goed. Zak onderuit in je favoriete stoel en als we de kenners mogen geloven zijn er meer huis-, tuin- en keukenvogels te spotten zijn dan je denkt. Wil je vogels extra stimuleren om jouw tuin te bezoeken, hang dan een vogelhuisje op.  Hier kunnen de vogeltjes ongestoord een nestje maken. Koop je zo bij de bouwmarkt, maar maak je natuurlijk net zo makkelijk zelf. Of je zet je kinderen aan het werk. Eric’s Vogelhuisjes en projecten heeft tips voor de hele straat.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van… eten bestellen

4. Ga voor goed spul

Met het blote oog kom je een eind, maar door een verrekijker of een goede lens zie je nog veel meer. Misschien ga je het op je eerste zondag gewoon eens proberen, maar zodra je vermoedt een ijsvogel te zien en het net niet zeker weet, wens je toch dat je goed spul hebt om het wel glashelder te hebben. Gun jezelf daarom goed materiaal.

5. Show je shots

Het laatste en misschien wel belangrijkste onderdeel dat vogelspotten zo leuk maakt, is het delen van de mooie resultaten met je mede-spotters. Niet alleen laat je daarmee anderen jouw fantastische spottalenten zien, maar je biedt ook waardevolle inspiratie voor anderen. Struin alvast door de foto’s, verhalen en tips van andere vogelaars op Vogelvrienden, Vogelaars natuur en vogelfotografie en Vogelfoto. Geniet ervan, want het weekend vliegt voorbij.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.