Ga naar de inhoud
Liefdesles

Kirsten: 'We laten elkaar vrij, vrijer dan ooit'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Kirsten en Marco zijn al 23 jaar bij elkaar. Hun geheim? Ze hebben een huis én een yurt, waar ze allebei in vrijheid hun eigen ding kunnen doen, zonder gezin.

"Toen ik Marco zag, in de Tivoli, was ik meteen al gek op hem. Qua uiterlijk, qua type, qua uitstraling was hij helemaal mijn man. En toen bleek hij nog bioloog en muzikant ook. Ik durfde hem zelf niet aan te spreken, dus stuurde mijn vriendin op hem af. 'Zij vindt jou leuk', echt zo’n klassieker, ja. Gelukkig kon hij erom lachen en een week later nam hij me mee op date."

"Na twee jaar woonden we samen en kregen we een kind. En nog een. Nee, we trouwden niet, want ik ben niet zo goed met regeltjes. Soms ging ik op avontuur zonder iets te zeggen. Hij wist dat wel, maar heeft me er nooit mee geconfronteerd. Marco kent me zo goed, dat hij het heus wel aan me zag als ik terugkwam van een avond stappen."

"Uiteindelijk zei hij wel: 'Je doet me pijn met die flings van je.' Dat wilde ik helemaal niet, want ik wil hem geen pijn doen. Ik wil bij hem blijven en beloofde dus niet meer vreemd te gaan. Na een jaar ging het weer mis en toen belandden we in een grote crisis. Marco is niet alleen mijn partner, maar ook mijn beste vriend, en weer voelden we dat we bij elkaar wilden blijven."

Kevin:
Vorige week:
Kevin: 'Ze is achttien jaar ouder, maar voor mij is dat geen probleem'

"Hij kwam met een oplossing. Wat nou als hij het ook zou doen? Goed, dachten we. Al snel bleek dat daten hem helemaal niet ligt en dat hij liever helemaal voor iemand gaat, terwijl het voor mij slechts een avontuur en het leven van mijn beste leven is. En dat ik helemaal niet jaloers blijk. Ik vond het alleen maar fijn voor hem. Bijzondere ontdekking wel."

"Het mooie van toen de bom barstte, is wel dat we eindelijk open gingen communiceren. We hebben in die tijd allebei hulp gezocht bij een coach. Eén keer gingen we samen naar relatietherapie, maar dat bleek een hel. Praten kunnen Marco en ik toch het beste met elkaar, en met die coaches leerden we onszelf veel beter kennen, waardoor we ook beter konden delen wat we voelden en wilden."

"Ik leerde dat ik mijn schuldgevoel moest accepteren en dat het juist meer pijn deed als ik iets niet zei, omdat ik Marco wilde behoeden voor de pijn. De afspraken die we hadden, gaven geen vertrouwen en nu mogen we doen wat we zelf willen, zolang we de ander geen pijn doen. Met de realisatie dat alles voor nu is. We zitten niet meer zo vast aan elkaar, roepend dat alles voor altijd is."

'Mijn fantasie is een soort harem van een paar leuke vriendjes, maar dat is geen doel op zich'

"Sinds een jaar of twee heeft hij een vriendin die een eind verderop woont en heb ik af en toe een date. Mijn fantasie is een soort harem met een paar leuke vriendjes, maar dat is geen doel op zich. We laten elkaar vrij in alle opzichten. Dat betekent dat we samen met onze pubers in ons fijne huis wonen, en daarnaast hebben we een yurt op een camping in het groen."

"Als de een een paar dagen naar de yurt wil, of naar een hotel, of Marco naar zijn vriendin gaat, dan stemmen we dat af en blijft de ander thuis bij de kinderen. Die vrijheid gunnen we elkaar nu. We gunnen het de ander om even niet voor de kinderen te zorgen en de hele tijds beschikbaar te moeten zijn. En we gunnen het elkaar om andere vormen van liefde te ervaren."

Mieke:
Vorige week:
Mieke: 'Tijdens de vechtscheiding ontdekte ik pas dat hij narcist is'

"De kinderen zijn nu op een leeftijd dat er weer meer ruimte voor ons ontstaat. En ja, soms gaan we nog wel samen uit en dat is superleuk, maar we nemen ook allebei de ruimte voor ons eigen pad. Zo vinden we een mooie balans in gezinstijd en eigen tijd. Dat past me zoveel beter. Ik ben opgegroeid met vrij traditioneel beeld van liefde en leven. Vreemdgaan zat echt in mij, en dus heb ik me heel lang heel slecht gevoeld. Want ik kreeg toch aandacht en liefde en vrijheid en kansen? Maar omdat de relatie niet open was, kon ik alleen stiekem mezelf zijn. Dat was zo’n last. En dat heeft werkelijk niets met mijn liefde voor Marco te maken."

De leukste en lekkerste

"Voor mij is het nog steeds hetzelfde als toen ik hem ontmoette. Ik vind hem nog steeds de leukste en de lekkerste en de fijnste man die ik ken. Ik wil hem zeker niet opgeven en dat heeft hij gelukkig ook bij mij. Daar ben ik dankbaar voor, want ik heb hem wel op de proef gesteld de afgelopen jaren. De kinderen weten inmiddels ook dat we af en toe anderen zien en dat onze relatie in een nieuwe fase zit. Ze moesten eraan wennen, maar vinden het ook wel cool dat hun ouders liever deze vorm van liefde kiezen dan uit elkaar gaan. Dat wil ik ook voor mijn kinderen. Ik wil dat ze met een open blik naar de liefde kijken en later vol vertrouwen hun eigen liefdespad vinden."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.