Moederdag

Brief aan alle moeders: 'Jullie zijn geweldig'

06 mei 2022 10:45 Aangepast: 06 mei 2022 15:53
Beeld © iStock

Speciaal voor moederdag schreef journalist Franke van Hoeven een ode aan alle moeders in Nederland. "Want wat doen jullie toch je best, met alle uitdagingen die op jullie pad komen."

Lieve moeder, 

Dit weekend is het moederdag. Ik hoop dat je flink in het zonnetje bent gezet of wordt gezet. Dat je bent verrast met een ontbijt op bed, een glas champagne, prachtige knutsels van je kinderen of een bos bloemen van je geliefde. Of dat je jezelf enorm hebt verwend of gaat verwennen met iets lekkers, leuks of moois. Want dat heb je meer dan verdiend. 

We zeggen het niet vaak, want we laten onszelf het liefst van onze mooiste kant zien. Maar jij en ik weten allebei dat het moderne moederschap op momenten behoorlijk pittig kan zijn. Vanaf de geboorte van je kinderen staat je leven niet meer alleen in het teken van jou, maar ook dat van je kinderen.

En al vanaf het moment dat je bevallen bent, doe je dat met de nodige toewijding, ondanks alle uitdagingen die op je pas komen. Misschien heb je wel fysieke schade opgelopen bij de bevalling. Ben je er nooit écht van hersteld. Of voelde je een tijd niet jezelf of zat je niet lekker in je vel. Werd je doodmoe van die slapeloze nachten. 

Alle ballen in de lucht

Misschien gingen de tropenjaren je prima af en kwamen de uitdagingen later. Zieke kinderen of misschien wel ouders om voor te (mantel)zorgen. Zorgen voor je gezin, je vrienden, jezelf. Alle ballen in de lucht hoog houden. Werken, er leuk uit willen zien, je sociale leven aan de gang houden, de taken verdelen met je geliefde thuis, je kinderen opvoeden, een lieve, attente dochter/zus/vriendin/buurvrouw zijn: het is nogal wat!

'We zijn allemaal anders en dat maakt allemaal niets uit'

We zijn allemaal zo anders. De een is streng, de ander alternatief, de derde doet het precies zoals haar ouders het deden. Dat maakt allemaal niets uit. Waar de een baat heeft bij rust, reinheid en regelmaat, gedijt een ander juist bij veel ruis, razen en raves. Het een is niet beter dan het ander, zolang je maar altijd doet wat goed voelt voor jou. Het enige wat belangrijk is, is dat jij je eigen koers kunt varen. 

Jouw manier 

Ik weet dat dat niet altijd even makkelijk is, zeker niet als mensen een mening hebben over hoe jij het doet, als moeder. Vind je schoonmoeder je niet streng genoeg tegen de kinderen, terwijl je broer vindt dat je wel erg veel regeltjes hanteert. Maar weet je, je kunt het nooit voor iedereen tegelijk goed doen, juist omdat iedereen anders is.

Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Zodra je zwanger bent, heeft iedereen graag een mening over van alles (‘Die dikke buik! Hoeveel weten moet je nog?!), maar weet je: jouw moederschap vul je in op maar één manier: jouw manier. Dat is de enige juiste.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk:

Moederdag in de gevangenis: Hoe werkt dat precies?

Ik wil je vertellen: je doet het top. Je doet het geweldig. Had je ooit verwacht zoveel van iemand te kunnen houden als van je kinderen? Nee toch? En hoe fijn is dat? Laat die liefde maar lekker waaien en geniet er met volle teugen van. Want alle clichés zijn waar en dus ook dat de tijd voorbij vliegt. Voor je het weet zit je in een leeg nest te denken: wat nu?!

Pluk de dag

Tot die tijd: geniet zoveel mogelijk. Het leven is kort. Pluk de dag. Vier de lente en de zomer. Geef jezelf een schouderklopje, want je doet het zo goed. Oh, en laat die andere moeder het ook op háár manier doen. Steun haar, omhels haar. Laten we solidair zijn met elkaar, daar bereiken we zoveel meer mee. Laten we elkaar helpen in moeilijke tijden - al is het met het geven van een knipoog of het blazen van een handkus. 

Lieve moeder, welke uitdagingen je ook te wachten staan, you can do it. Zet ‘m op!

Geniet van het leven,

Geniet van het moederschap,

Heel veel liefs,

Franke 

Franke van Hoeven is freelance journalist. Elke woensdag schrijft ze voor RTL Nieuws de blog Bij ons thuis. Ook schreef ze het boek Ik denk dat ik het wel kan, hét handboek voor (aanstaande) moeders, voor een relaxed eerste jaar moederschap. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore