Ga naar de inhoud
Liefdesles

Marieke: 'Een relatie op afstand bleek moeilijker dan gedacht'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Twee jaar lang reed Marieke (42) elke week van het westen naar het oosten om haar vriendin te bezoeken. Altijd fijn, altijd leuk. Maar inmiddels blijkt liefde niet genoeg.

"Volgens relatiegoeroes is seks het cement tussen de bouwstenen van een goede relatie, maar ik denk inmiddels dat het simpeler is dan dat. Of lastiger dus, als je een relatie op afstand hebt. De lijm in de liefde zit vooral in het alledaagse. In even koffie bij elkaar drinken, in een tasje boodschappen aan de deur hangen als de een corona heeft. Of spontaan langsfietsen met tompoezen omdat je zin hebt om elkaar te zien. Kleine shotjes liefde en geluk, die je alledaagse leven net iets mooier maken."

Meteen verliefd

"We matchten op Tinder toen ik met mijn kinderen in een hotel in haar regio was. Gut wat was ze leuk. Om te zien, om mee te chatten. Toen het kwam tot een date, was het meteen serieus. Dit is een goeie, dacht ik toen ik de deur opendeed. Het werd meteen een thuisdate ja, want corona, en ook dat bleek ons wonderwel te passen.

Ik was meteen verliefd en dat werd alleen maar meer. De volgende date was bij haar thuis en vrijwel meteen stemden we onze kinderloze weekenden op elkaar af. Als we elkaar zagen voelde het als een weekendje weg, vol romantiek en de verwondering van een nieuwe omgeving en elkaar. Geen tijd voor wasjes draaien en aanlummelen, nee, we verzonnen mooie dagprogramma’s voor elkaar en gingen naar musea en restaurants wanneer de lockdown weer verdwenen was. En we spraken en wandelden en lachten. Trots omdat we het zelfs in lockdowntijd het zo leuk konden hebben met elkaar."

Eva:
Vorige week:
Eva: 'De relatie met mijn minnaar is omstreden, maar ook spannend en magisch'

"Om de week elkaar zien bleek al snel te weinig en dus reed ik ook vaak in de overige weken naar het oosten. Altijd met veel plezier en voorpret. Soms zuchtten we hoe jammer het was dat zo’n spontaan kopje thee er door de afstand, werk en opvoedtaken gewoonweg niet in zat. Hoe graag ik dat ook wilde, en dacht te kunnen dankzij mijn leven als zzp’er. Soms bleef ik een paar dagen, regelmatig planden we een mini-break op een leuke plek en afgelopen winter gingen we zelfs met onze kinderen een week skiën."

Perfecte relatietest

"Voor het eerst met z’n vijven en voor het eerst zeven dagen samen. 'Als dat maar goed gaat', grapte ze nog, terwijl ik al in dagdroomde over een huisje ergens in de zomer. Zoals ze bij Married At First Sight zeggen: een vakantie is de perfectie relatietest. Die week zagen we het niet alleen, maar voelden we het ook: meer dan dit wordt het niet.

Met onze eigen gebruiken, onze verschillende manieren van energie en actie, de focus die eerst naar ons eigen gezin gaat en dan pas naar elkaar. We gaan nooit echt een onderdeel uitmaken van elkaars leven, misschien hooguit over een jaar of tien. En dat komt echt niet alleen door de schoolgaande kinderen."

Jurjen:
Lees ook:
Jurjen: 'Het meeste geluk had ik met ouderwetse contactadvertenties'

"Dat we niet zomaar gingen samenwonen was vanaf dag één al duidelijk, maar het bleef zoeken naar een fijne plek tussen alles of niets. We schikten, verzetten en probeerden, totdat het na twee jaar niet meer ging. Toen we op het punt aankwamen dat we allebei een stap moesten zetten om onze relatie een level verder te brengen, bleven we allebei staan."

Verkering voorbij

Starend naar onze navel, verdedigend wat we nodig hadden in ons eigen leven, niet bereid om een grote sprong te maken voor de liefde. Was het angst? Was het onwil? Ik weet het niet. De fase van daten XXL, ook al noemden we het wel verkering, is in ieder geval voorbij en er blijkt geen weg meer terug."

"Liefde alleen is uiteindelijk niet genoeg. Het gaat ook om leven, het delen van ook de kleine dingen naast de grote. En om de bereidheid om te willen geven naast al het nemen. Zonder ruzie en verwijten, en met een diepe pijn in ons hart namen we afscheid en bedankten we elkaar voor de mooie tijd. Wonden likkend en stil."

De naam Marieke is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.