Ga naar de inhoud
Asking for a friend

'Ik droom weleens over heftige seks met mijn ex, is dat raar?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Jantine heeft een gelukkige relatie. Toch droomt ze weleens van seks met haar ex. Hoe kan dat?

Jantine (38) droomt af en toe over heftige seks met haar ex, met wie ze een relatie had voordat ze haar man leerde kennen. Heel gek, want ze ziet haar ex nooit meer en heeft ook geen romantische gevoelens meer voor hem. Waarom heeft ze dan toch dit soort dromen, af en toe?

Diepere betekenis

Psycholoog Kristel Szakály-Starke: "Dromen, dat is een gebied waarover de meningen verschillen. Je kunt online heel veel over dromen vinden en wat ze zouden kunnen betekenen. Maar ik geloof niet dat er per se een betekenis of symbool achter bepaalde dromen zit. Ik ben toch meer geneigd te kijken naar waarover onderzoek is gedaan op dit vlak.

We zien in de praktijk bij mensen die overdag dingen meemaken die indruk op je maken of die stress hebben dat dat invloed heeft op hun slaap en ook op wat ze dromen. Dat wil alleen niet zeggen dat dat altijd een betekenis heeft."

Dus het is bijvoorbeeld niet een verborgen verlangen naar je ex? Szakály-Starke: "Nee. Het kan zijn dat je iets meemaakt en dat je daarover gaat dromen. Dat gebeurt bijvoorbeeld heel vaak bij trauma’s. Maar dat wil niet zeggen dat als je over iets droomt, dat dat ook acuut een probleem is, of een verborgen verlangen in dit geval.

In de praktijk zien we weleens een thema voorbij komen bij mensen: bijvoorbeeld het gevoel dat ze gevangen zitten in een situatie. En die gaan dan vervolgens over allerlei situaties dromen waarin ze gevangen zitten. Dan is er sprake van een onderliggend thema.

Losse eindjes

Is seks met je ex ook een thema? "Dat zou kunnen zijn, maar dat hoeft niet per se. Ik zou eerder vragen in zo’n situatie: zijn er nog dingen uit die tijd die door je hoofd spelen, zijn er nog losse eindjes? Het hoeft niet per se met je ex te maken hebben. Je hersens doen ook gewoon dingen. Die maken plaatjes in je hoofd. Het hoeft verder niets te betekenen te hebben."

Femke:
Vorige week:
Femke: 'Ik heb net een baby, waarom zit ik niet op een roze wolk?'

Of het nu seks is met je ex, of personen met wie je vroeger contact hebt gehad en die je nu niet meer ziet, zou het kunnen dat je zin hebt om iemand te zien - zonder dat het met per se met seks te maken heeft? "Ja, ons boerenverstand zou kunnen zeggen dat je iemand weer zou willen zien, of dat er iets niet is afgerond. Kan allemaal, maar het hoeft dus niet. Wij als mens willen alles verklaren en alles logisch vinden, maar ja, helaas: er zijn niet altijd logische antwoorden voor dingen die je meemaakt."

Dromen verklaren

Dus het kan gewoon niks betekenen? Szakály-Starke: "Ja! Een voorbeeld van een veel voorkomende gedachte is dat als je bovenop een flatgebouw staat en dan denkt: wat als ik nu naar beneden spring? Dat betekent niet dat je ook echt graag naar beneden wil springen. Maar we willen graag ergens een verhaal van maken, begrijpen waarom iets is. De een doet dat meer dan de ander, maar soms is het gewoon wat het is. Het is logisch hoor, om dromen te willen verklaren, om alles te willen begrijpen."

Gertjan:
Lees ook:
Gertjan: 'Zijn er betrouwbare middelen tegen haaruitval?'

"Dromen zijn ongrijpbaar en mysterieus. Ze kunnen intens zijn. Seks met je ex is ook nog een taboe-onderwerp, dat kan het ook nog extra lading geven. Maar geen zorgen: er is niets aan de hand."

En als je er last van hebt? "Bedenk dan waar het vandaan komt, door het hardop uit te spreken of op schrijven. Dan ontdek je meteen de lading ervan. Ook kun je je afvragen: ben ik hier overdag ook mee bezig? Zo niet, dan weet je al dat het niet echt speelt in je leven."

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.