Ga naar de inhoud
Seks

Geraldine over de orgasmekloof: 'Erover praten is de eerste stap'

Beeld © Tom Cornelissen

Ze maakt een afdruk van haar eigen vulva, schrijft haar een brief en gaat onder anderen met haar eigen vriend en moeder in gesprek over seks. Tussen de lakens met Geraldine is het meest persoonlijke programma dat Geraldine Kemper tot nu toe heeft gemaakt. "Maar er moet gewoon worden gepraat over de orgasmekloof."

In heteroseksuele relaties komt 60 procent van de vrouwen klaar tijdens de seks, tegenover 95 procent van de mannen, blijkt uit onderzoek. De orgasmekloof is dus aanzienlijk. Wat maakt dat we op veel gebieden de mond vol hebben over emancipatie maar het op dit gebied nog oorverdovend stil blijft? In de nieuwe Videoland-serie Tussen de lakens met Geraldine (nu te zien) onderzoekt Geraldine Kemper hoe dat komt en wat we eraan kunnen veranderen.

"Als het om heteroseks gaat, is gelijkwaardigheid ver te zoeken tussen man en vrouw", zegt Kemper. "Vrouwen komen structureel minder klaar. En doordat we het allemaal zo lastig vinden om het erover te hebben, houden we het probleem in stand." Een belangrijk onderwerp dus om aan de kaak te stellen, vond ze. Dat ze er letterlijk en figuurlijk voor met de billen bloot moest, was een offer dat ze bereid was te brengen. 

Geraldine
Lees ook:
Geraldine Kemper overwoog operatie aan schaamlippen

Ze noemt de vierdelige serie haar meest persoonlijke programma tot nu toe. "Ik heb wel andere heel mooie programma’s gemaakt over maatschappelijke thema’s, maar niet zó persoonlijk." In de reeks maakt Kemper onder meer een gipsafdruk van haar eigen vulva (onderwijl roepend: 'Ik heb gewoon wel echt veel lip'), spreekt ze met haar eigen vriend over hun seksleven en gaat ze met haar moeder rond de tafel zitten om het over haar non-existente seksuele opvoeding te hebben.

Praten over seks

"Mijn moeder zag ook wel in dat het heel belangrijk is om hierover te praten", vertelt ze. "Ze voelde zich eerst schuldig dat ze er nooit met ons over heeft gepraat, maar dat was toen gewoon zo, en dat is bij heel veel ouders nog steeds zo. Het was best gek om daar zo te zitten en het ineens met mijn moeder over seks te hebben, maar het was voor ons allebei ook bijzonder."

Zat haar vriend er ook op te wachten om hun seksleven te bespreken voor de camera’s? "We praten samen al veel over seks, dus in die zin was het niet iets nieuws, alleen met de camera natuurlijk wel een beetje. Het was spannend maar leuk. Hij is zelf al langer bezig met de orgasmekloof, heeft zelfs een seminar bezocht erover, dus hij is supertrots dat ik dit programma heb gemaakt. Hij zegt dat iedereen moet kijken, mannen én vrouwen."

Hoewel Kemper zelf al tien jaar programma’s maakt over seks, leerde zij ook nog nieuwe dingen tijdens het maken van Tussen de lakens met Geraldine. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat de clit zó groot was. Dat was misschien wel de grootste eyeopener voor me. Ik voelde me een beetje dom dat ik dat nog niet wist, maar aan de andere kant is het logisch, want dat leren we helemaal niet op school. Er is maar één biologieboek waarin het goed wordt uitgelegd, en dat moeten ze dan maar net gebruiken op je middelbare school."

Frisser ruiken

Ook vielen haar de schellen van de ogen over het aanbod aan producten bij de drogist om je vulva te reinigen of ‘frisser te laten ruiken’. "Er is een hele markt ontstaan om winst te maken op de onzekerheid over ons lichaam, die voortkomt uit een gebrek aan kennis. Ik heb vroeger vaak van die dingen gebruikt, met het idee dat het allemaal netjes moest ruiken. Maar een seksuoloog die ik erover sprak, zei dat al die producten eigenlijk uit de schappen zouden moeten. Ze zijn slecht voor je vulva, verstoren het milieu daar beneden."

Tussen
Lees ook:
Tussen De Lakens Met Geraldine

We zouden veel te weinig praten over de orgasmekloof, maar toch was het volgens Kemper verrassend makkelijk om vrouwen te vinden die in het programma openhartig vertellen over hun eigen ervaringen tussen de lakens. "Vrouwen wíllen het erover hebben, merk ik, en ook mannen zijn heel eager om erover te praten. Ondanks dat ze het spannend vinden."

Ook voor de gipsafdrukken waren tot haar verrassing heel wat vrouwen te porren. "Iedereen deed er zo gemakkelijk over, dat het ook voor mij makkelijker werd. Ik heb nu een heel nauw contact met mijn vulva. Ik vond het zo bevrijdend om ineens zo open te praten over onze vulva’s. Dan merk je ook dat ze er in alle soorten en maten zijn, en dat iedereen met dezelfde onzekerheden rondloopt. Het deed me goed om die verscheidenheid aan vulva’s te zien."

Schaamlipcorrectie

In de serie laat Kemper de vulva’s ook zien aan een jonge vrouw die op het punt staat een schaamlipcorrectie te ondergaan. Hoewel dat haar wel iets doet, zet ze de ingreep toch door. Kemper en de camera zijn erbij op het moment dat haar schaamlippen worden gekortwiekt. "Ik vond het heel intens. In interviews met seksuologen heb ik geleerd dat je ook een deel van je gevoel wegsnijdt met zo’n ingreep, dat is niets iets wat je zomaar even doet. Ik vond het lastig om een positie in te nemen. Ik wilde haar steunen, en dat ik heb ik ook zeker wel gedaan, maar aan de andere kant hoopte ik dat ik haar nog op andere gedachten kon brengen."

Bij deze vrouw lukte dat niet, maar bij sommige kijkers misschien wel. "Ik heb al een paar berichten gehad van meisjes die een afspraak hadden staan en die toch nog even uitstellen – hopelijk voorgoed. Het is fijn als ze er in ieder geval nog een extra keer over nadenken."

Kemper merkt nu al dat de serie iets losmaakt. "Hij staat pas net online, maar het is ongelooflijk hoeveel reacties ik al heb gehad. Mijn hele DM is volgestroomd. Het is zoveel dat ik niet eens alle reacties kan beantwoorden. Kijkers sturen dat ze veel herkennen, dat het echt helpt, dat ze zich minder onzeker voelen na het zien van het programma, dat ze ook zelf een afdruk willen maken van hun vulva of een brief aan hun vulva willen schrijven.

Er zijn ook koppeltjes die samen kijken en dat als aanleiding gebruiken om een gesprek te hebben over hun eigen seksleven. Ik vind het te gek om dat soort berichtjes te krijgen. Hopelijk inspireren deze mensen ook weer anderen, waardoor het een soort domino-effect wordt en er uiteindelijk écht iets verandert."

Simpel

Ze hoopt dat de serie kijkers in ieder geval aanzet tot praten over seks. "Communicatie is een van de belangrijkste dingen. Praten is de eerste stap op weg naar het dichten van de orgasmekloof. Het klinkt zo simpel, maar we doen het nog te weinig."
 

Tussen de lakens met Geraldine is nu te zien op Videoland. Klik hier voor meer informatie.