Ga naar de inhoud
Liefdesles

Eva: 'De relatie met mijn minnaar is omstreden, maar ook spannend en magisch'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt.  Eva (51) heeft naast haar man ook een minnaar. Ze is verkikkerd op Freek (53) en hij kent haar gezin. Andersom is dat niet zo en dat valt niet altijd mee.

"We zijn al dik dertig jaar samen, mijn man en ik. We hebben drie kinderen grootgebracht, een huis over de grens en een goed leven met elkaar. Een paar jaar geleden besloot ik het gesprek aan te gaan en daarmee onze relatie te openen. Mijn man en ik houden van avontuurlijk leven, van liefdevolle verbindingen aangaan en ons hart openstellen. 

Je moet wel echt een goede relatie hebben om ’m open te gooien, tussen jaloezie en tranen ontstaat geen ruimte voor een gesprek. Het vergde veel praten, veel zoeken, veel incasseren, maar het is ons gelukt. Mijn man heeft een vriendin en ik heb Freek. Daarnaast zijn we vooral heel erg blij met elkaar. Hij gunt me deze liefde."

Avontuur

"Ik leerde Freek kennen via een datingsite. Meteen was ik duidelijk over mijn afspraken thuis, voor hem was het een avontuur. Zijn eigen situatie had hij een beetje verbloemd, maar al gauw bleek dat zijn vrouw van niets wist. Ach ja, een beetje lol, dacht ik, maar zo liep het niet. 

Na die eerste date appten we geregeld, belden we nog eens en spraken we weer af. Er gebeurde iets intrigerends. Een nieuwsgierigheid die we allebei nog niet eerder hadden ervaren: 'Hee, wie ben jij?' Inmiddels zijn we op elkaar gesteld en voelen we ons erg aan elkaar gewaagd. Die binding is overgegaan in warme liefde."

Jurjen:
Vorige week:
Jurjen: 'Het meeste geluk had ik met ouderwetse contactadvertenties'

"We bellen elkaar zo’n twee keer per week, stiekem ja, en nog iedere keer maakt mijn hart een sprongetje. Ons samenzijn is magisch. Een samensmelting van lichaam en geest, iets onvoorwaardelijks. We zien elkaar niet vaak en vrij onregelmatig, maar de momenten die we samen hebben zijn heerlijk, in alle opzichten. 

Alleen spreekt Freek er met niemand over. En daar zit mijn worsteling. Ik zou ook graag een plekje in zijn leven willen hebben. Gezien willen worden in wat ik voor hém beteken. Natuurlijk houd ik het zelf in stand door deze affaire aan te houden, en door mee te gaan in het stiekeme bellen."

Vreemdganger

"Maar ik weet ook: als hem iets overkomt, dan zal ik het niet horen. Dat is een wrange gedachte. Hij wordt ook gelukkiger en blijer door ons contact en dat brengt hij weer terug in zijn relatie. Dat stemt mij wel gelukkig, dat er dus iets moois uit voortkomt.

Ik heb het er geregeld met mijn partner over, ook over de moeilijke dingen zoals gemis en verlangen, en dat deelt hij andersom ook over zijn vriendin. Met Freek is dat stuk bespreken wat lastiger. Hij voelt zich schuldig naar zijn vrouw, want in een monogame samenleving is hij de vreemdganger. Dat voelt als een last."

'Ik zou mijn liefdevolle momenten met Freek voor geen goud willen missen'

"Ik denk dat iedereen wel fantaseert over een tweede liefde, maar het mag voor velen niet. Liefdevolle verbinding voelen met iemand anders dan je partner mag in veel relaties niet. Dat vind ik wel lastig. Freek heeft kennis gemaakt met mijn man en mijn kinderen, hij is een onderdeel van mijn leven en daarmee ben ik heel trouw aan mezelf.

 Anderen mogen daar een oordeel over hebben, maar daar heb ik geen boodschap aan. Voor hem geldt dat dus niet. We kunnen niet te dicht bij zijn woonplaats afspreken, ik mag niet op zijn werk verschijnen en we kunnen alleen bellen als hij in de gelegenheid is. Hij zou me wel meer willen geven zegt hij soms, maar dat gaat niet. Ook daar voelt hij zich schuldig over."

Heimelijke affaire 

We praten er goed over en hij reikt naar mij uit door meer tijd vrij te maken om te videobellen bijvoorbeeld. Terwijl, als hij ’s avonds bij mij is en hij moet even zijn vrouw bellen, dan is dat toch een schakelmoment. We zijn altijd met een koffertje bij elkaar, nooit echt thuis. Dat blijft een zoektocht. 

Het besef van de dubbelzinnige rol die ik als onbekende derde in deze heimelijke affaire heb, valt me soms zwaar. Toch kies ik er nu voor om deze positie te aanvaarden. Hoe ambivalent het soms ook is, ik zou mijn speciale liefdevolle verbindende momenten met Freek voor geen goud willen missen."

Bauke:
Lees ook:
Bauke: 'Ze was niet alleen mijn ex, maar ook mijn beste vriend'

"Ik word blij van ons samenzijn en het draagt al 2,5 jaar bij tot bijzonder geluk. Je weet het nooit in de liefde wat de toekomst brengt en ik hoop dat dit kan blijven voortbestaan. Ook al hangt de kans dat zijn vrouw erachter komt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd. 

Maar weet je, ik heb vertrouwen. Het is goed zoals het is. Als je in wanhoop gaat en in onzekerheid blijft roeren, dan is het zwaar. Je kunt nooit tien jaar vooruit kijken, en je hebt in geen enkele relatie zekerheid. Je moet leven in het nu. Ik ben avontuurlijk en hou van intensief leven en het moois pakken dat nu op mijn pad komt. En dat is Freek."

Spannend

"De liefde die ik nu voel is gewoon goed, anders blijf je maar smachten en hopen en juist daar word je onrustig van. Liefde laat zich niet beperken door huwelijken en landsgrenzen. Je kunt het willens en wetens afhouden, maar daar wordt het alleen maar moeilijker van. Ik verheug me nu alweer op ons volgend weerzien. Hoe spannend en omstreden deze dan ook is."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.