Etiquette

De vijf spelregels van… het nieuwe sociaal

25 juni 2021 09:41 Aangepast: 25 juni 2021 09:42
Beeld © GettyImages

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van het nieuwe sociaal leven.

De situatie

Morgen volgt het startsein voor het nieuwe sociaal leven. Terrassen verliezen hun eindtijd, clubs gaan weer open voor aantoonbare viruslozen. Zelfs festivals doen een poging tot vieren. Vaxxers hebben de halve wereld weer, maar de terugkeer naar die nieuwe ouwe tijd roept ook de nodige vragen op. Want hoe gaat dat eigenlijk, sociaal doen na bijna anderhalf jaar kluizenaarskabaal?

De spelregels

1. Blijf baas over eigen bezigheid 

Waar menig multitasker vóór de lockdown alleen maar kon dromen van een lege agenda, bleek na de vervulling van die wens dat de lol er in veel gevallen snel af was. Echt vrij voel je je namelijk pas wanneer je naar jouw idee controle hebt over je eigen leven. Locus of control noemt de Amerikaanse gedragspsycholoog Julian Rotter dat in Psychologie Magazine. Zijn locus of control is vrij vertaald ‘de controlekamer van je leven’. Wanneer je het idee hebt controle te hebben over je eigen leven, voel je je goed. Ga je weer naar kantoor of werk je toch liever thuis? Meteen weer twee avonden in de week uiteten of is dat thuis koken zo gek nog niet? Laat je dus niet loco maken nu alles ineens weer kan, maar houd altijd genoeg locos over. Handig voor als je even niet meer weet wat je wilt: je kunt hier testen hoeveel prikkels je ook alweer prettig vindt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De vijf spelregels van... een weekendje weg

2. Bepaal je beleid 

In de tijd dat niets kon en Mark en Hugo alles bepaalden was het wel zo overzichtelijk. Veiligheid voor alles. Nu wemelt het van de halve maatregelen en hele mogelijkheden. Hoe voorkom je ongemakkelijke situaties? Volgens gedragsdeskundige Hanneke De Bruin is er een manier om je hierop voor te bereiden. Namelijk het zogeheten als-danplan. Wat doe je als iemand ineens een hand naar je uitsteekt? En pas je de vaxxers only-regel toe in je huis?

“Bedenk van tevoren wat je gaat doen als iemand jou de hand toesteekt, zodat je niet voor verrassingen kan komen te staan.” vertelt ze op Nu.nl. “Vervolgens bedenk je een alternatieve manier van begroeten. Iets waar jij je comfortabel bij voelt, of dat nou een boks of een elleboog is. Maak het je eigen door het op te schrijven, te visualiseren en vooral ook door ermee te oefenen. En denk ook bewust na over eventuele valkuilen: mensen kunnen je bijvoorbeeld nog steeds een zeurpiet vinden, wees je daarvan bewust."

3. Wees niet te gulzig 

Ergens doet het denken aan dartelende koeien in de wei, die herwonnen vrijheid. Maar: wees niet te gulzig. Na maanden in de luwte, moeten lijf en leden ook weer kunnen wennen aan de drukte. Laat ze dus een beetje meegroeien. Misschien zie je er zelfs een beetje tegenop en wil je die oude ratrace niet meer terug. Klinisch psycholoog Dr Emma Svanberg lanceerde onlangs een cursus die je helpt om rustig uit de lockdown te komen. "Weet dat het helemaal niet gek is dat je een beangstigend gevoel krijgt van het feit dat straks alles weer opent. Je lichaam doet precies wat het moet doen, namelijk in een fight or flight modus gaan." zegt Svanberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De vijf spelregels van... het EK

4. Reflecteren kun je leren

Voordat je weer vol het (nacht)leven induikt, is het ook wijs om eerst een potje te reflecteren. Wat heb je het meest gemist? Wat was er eigenlijk wel fijn? Welke deel van de lockdown wil je misschien wel houden? Misschien is dit wel hét moment om die drie pakkerds op je wang bij een begroeting voorgoed vaarwel te zeggen.  

5. Laat je vakantie niet verpesten

Ja sorry, even een minder gezellige boodschap: Nederland kan dan wel weer de gordijnen opendoen, voor de landen om ons heen geldt dat nog niet altijd. Dus voordat je een potje gaat lopen te zitten te stressen om de andere regels: lees je even goed in. En daarbij: als jij zo nodig in een oranje land op je badlaken wil liggen, neem je je verplichte quarantainedagen bij thuiskomst gewoon op van je eigen vakantiedagen. Daar hoeft je baas echt niet voor op te draaien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore