Van onze partner a.s.r.

De hypotheek van je leven

07 juni 2021 15:57 Aangepast: 08 juni 2021 16:37
Eigen foto Mandy

Je eerste huis kopen is een bijzondere mijlpaal. Niet alleen persoonlijk, maar ook financieel: vanaf nu ga je elke maand een flink bedrag betalen. Maar als starter houd je naast je droomhuis graag ook ruimte over om je andere dromen te kunnen najagen. Daarom bedacht a.s.r. de Startershypotheek, met een looptijd van veertig jaar en lagere maandlasten.

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders hun eerste huis kopen, is 30 jaar. Rond hun dertigste zijn veel starters toe aan een eigen plek. Maar naast het hebben van een eigen plek, hebben starters vaak nog veel meer toekomstdromen. Misschien ben jij ook onlangs een eigen onderneming gestart, of ben je op een tijdelijk contract begonnen bij een nieuwe werkgever. Wellicht heb je nog een aantal verre reizen op je wishlist staan of denken jij en je partner aan trouwen en kinderen krijgen.

Allemaal geweldige, maar ook kostbare plannen: een hele opgave om alles financieel met elkaar te combineren. Over dertig jaar verdien je waarschijnlijk (veel) meer en heb je je hypotheek afgelost. Maar ja, dan zijn die kinderen alweer het huis uit. En die verre reis maak je ook liever nu dan als je 60 bent. Dat vindt ook Mandy Brander (33), die vorig jaar haar eerste huis kocht met haar vriend Pieter.

Vaste stek

Mandy: “Voor corona gingen we ieder jaar minimaal zes weken op motorvakantie in het buitenland. We hebben ook een jaar in Nepal gewoond. Toen we daarna terugkwamen in Nederland, gingen we op zoek naar een eigen plek. Reizen is fantastisch, maar het is ook fijn om een vaste stek te hebben om naar terug te keren.”

Mandy en Pieter stuitten op hun droomhuis. Een ‘opknapper’ die al even te koop stond, maar juist daardoor viel hij net binnen hun budget. Vlak voordat corona Nederland platlegde, werd hun hypotheekaanvraag goedgekeurd. Mandy: “We hebben zóveel geluk gehad. Zowel met het vinden van dit huis als met de hypotheek: kort daarna zag ik als zelfstandig (huwelijks)fotograaf mijn hele geplande omzet voor 2020 in rook opgaan.”

Omdat Mandy net begonnen was met opzetten van een tweede onderneming, wist ze toch financieel het hoofd boven water te houden. “Dat we juist nu elke maand de hypotheek moesten gaan betalen, was best even slikken. We hadden al ons spaargeld in het huis gestopt, dus er moest snel op een andere manier brood op de plank komen. Gelukkig liep mijn tweede bedrijf, websites bouwen, al snel steeds beter. Een hele opluchting, want dit huis wilde ik echt niet kwijt.”

Toekomstplannen

Mandy en Pieter hebben veel plannen voor de toekomst. “We willen nog best wat verbouwen, maar daarvoor moeten we eerst flink sparen. Trouwen lijkt ons ook leuk, maar omdat dat ook veel geld kost, staat dat niet bovenaan ons lijstje. Wat wel bovenaan staat, is reizen. Dat hebben we echt enorm gemist: zodra het weer kan, trekken we er langere tijd op uit met de motor. En we willen heel graag onze buffer weer aanvullen. Ik wil niet nog eens meemaken dat we helemaal platzak zijn.”

Het verhaal van Mandy en Pieter is heel herkenbaar, zegt Herbert Meinders, ketenmanager hypotheken bij a.s.r. Dat een eerste huis kopen vaak samengaat met andere grote ‘life events’ viel ook hen op. Daarom bedacht a.s.r. de Startershypotheek, een flexibele hypotheek met een looptijd van veertig jaar, die aansluit bij jouw levensloop.

Langere looptijd, lagere maandlasten

Herbert: “Simpel gezegd: als je op je dertigste een traditionele hypotheek voor dertig jaar afsluit, heb je op je zestigste je schuld afgelost. Dat klinkt goed, schuldenvrij je pensioen ingaan. Maar het onhandige is: dan zijn je maandlasten het hoogst als je het minste geld hebt en ben je schuldenvrij als je financieel juist net ruimer in je jasje zit. Als je 60 bent, zit je inkomen namelijk waarschijnlijk op het hoogst mogelijke niveau en zijn je kinderen het huis uit. Iedere maand je hypotheek betalen, gaat dan waarschijnlijk een stuk makkelijker dan als je 30 bent en veel meer uitgaven hebt. Waarom laten we onze Startershypotheek dan niet langer doorlopen, dachten wij. Je moet tenslotte ook langer doorwerken tot je pensioen. Als we de looptijd van de hypotheek met tien jaar verlengen, kunnen we de maandlasten flink verlagen. Dat geeft starters financiële ruimte die ze goed kunnen gebruiken.”

Even wat cijfers. a.s.r. gaat bij een gemiddelde hypotheek voor starters uit van 279.000 euro. Als je die niet in dertig, maar in veertig jaar afbetaalt, bespaar je daarmee 187 euro per maand. Herbert: “Dat is significant geld. Geld dat je goed kunt gebruiken als je bijvoorbeeld kinderen krijgt, je eigen bedrijf nog niet meteen loopt, je flexcontract wordt ontbonden of wil sparen voor grote uitgaven. We hebben het afgelopen jaar gezien dat juist starters worden geraakt door de crisis. Dan is het prettig om je over je huis in ieder geval geen zorgen te hoeven maken, omdat je relatief lage maandlasten hebt.” Welk bedrag jij met jouw Startershypotheek maandelijks precies bespaart, kun je zien in de digitale omgeving van a.s.r.

Jouw levensloop

De Startershypotheek van a.s.r. is de enige hypotheek in de markt met een looptijd van veertig jaar. Omdat de aflossing over een langere periode wordt uitgesmeerd, betaal je over de hele looptijd wel meer rente. Herbert: “De Startershypotheek is een annuïteitenhypotheek, dus na veertig jaar heb je je lening volledig terugbetaald. Dat betekent dus ook dat je de eerste dertig jaar hypotheekrenteaftrek krijgt. De laatste tien jaar heb je nog een niet-aftrekbare schuld, die je moet gaan betalen vanaf je zestigste. Dat is dan meestal goed te dragen. En zit het gedurende de looptijd financieel mee, mag je elk jaar tot 15 procent van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Zo beweegt de Startershypotheek mee met jouw levensloop.”

Wil jij je eerste huis gaan kopen? Schakel dan altijd een financieel expert in, adviseert Herbert. “Als je net als Mandy en Pieter verliefd bent geworden op een huis, kan je brein enigszins vertroebeld raken. Om zeker te weten dat je straks zonder zorgen kunt gaan bouwen aan de toekomst, is het verstandig om eerst samen met een hypotheekadviseur te kijken wat jouw financiële mogelijkheden zijn.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore