Ga naar de inhoud
Videodaten

Janet (28) lanceerde de app Vidate: geen foto's maar video's swipen en liken

Janet en haar app-bouwer Tijmen Beeld © Privéfoto

Urenlang swipen tot je een ons weegt en dan nog op zaterdagavond alleen op de bank zitten: datingapps als Tinder, Happn en Bumble nemen – volgens sommigen – onnodig veel tijd in beslag. Janet van Zelderen (28) bedacht een nieuwe datingapp waarbij je eerst een video van de ander ziet. "Mensen zijn veel leuker in het echt dan op een bewerkte foto."

Het idee ontstond in maart, vlak voor corona. "Zelf gebruikte ik in die tijd regelmatig verschillende datingapps, maar op een gegeven moment was ik daar klaar mee: foto’s keuren, dan chatten, soms dagenlang, om vervolgens af te spreken en erachter te komen dat er toch geen klik is. Zonde van mijn tijd", zegt Janet van Zelderen (28).

Janet besloot dat het ook anders kon, en begon – in eerste instantie als grapje – met het uitdenken van haar eigen datingapp. "Ik hecht waarde aan de echtheid van mensen en vind het belangrijk om die te zien, in plaats van een foto met een filter. Het grapje groeide al snel uit tot een strak uitgewerkt idee en voor ik het wist waren we live."

Bij moeder thuis

Om alles in de eerste fase te kunnen betalen, zegde Janet haar huis in Amsterdam op. "Dan ben je bijna 30 en ga je weer terug naar je ouderlijk huis in Putten. Dat was wel even wennen, maar ik was vooral heel dankbaar dat ik deze optie had. Hier kon ik alle rust en ruimte pakken om mijn idee van de grond te krijgen."

De
Lees meer:
De vijf spelregels van... daten in coronatijd

Terwijl het idee van Janet al snel vorm kreeg, bleek het bouwen en realiseren van zo’n fysieke app, zo makkelijk nog niet. "Door een grote reis van een half jaar die ik in 2019 had gemaakt, was mijn spaarrekening geen vetpot. Ik besloot extra te gaan werken, wat resulteerde in een overvolle werkweek van meer dan 40 uur: doordeweeks was ik recruitmentspecialist, in de weekenden werkte ik in de horeca. Daarnaast besteedde ik mijn nachturen aan Vidate."

Gelukkig hoefde ze niet lang op geld te wachten om te kunnen starten. "Via mijn marketingbureau kwam ik in contact met Tijmen Mulder: mijn huidige app-bouwer, met wie het meteen klikte. Hij gaf me het vertrouwen om Vidate te bouwen, maar daar was wel geld voor nodig, iets wat ik niet had."

"Toen ik besloot het plan echt in gang te zetten, meldde de eerste investeerder zich al snel. Diezelfde week nog volgden er al snel meer investeerders en toen ging het hard. Binnen een mum van tijd kon de eerste versie van de app worden gebouwd." Inmiddels werkt Janet fulltime voor Vidate.

Liken op basis van profielfilmpje

Waarin Vidate zich onderscheidt van de andere datingapps? "Bij mijn app like je elkaar op basis van een profielfilmpje, dat je in de app zelf opneemt. Catfishing (wanneer iemand een andere online identiteit aanneemt, of zich anders voordoet dan in het echt, red.) en filters zijn hierdoor verleden tijd. Het filmpje mag minimaal 5 en maximaal 20 seconden duren. Waar de één zich goed voelt bij alleen 'hoi', trekt de ander de gitaar uit de kast en begint een liedje te zingen."

Datingapp
Lees meer:
Datingapp doet bodyshamers in de ban: 'Een goed begin'

Na het aanmaken van je profiel kan de zoektocht naar de ware beginnen. "Je ziet net als bij andere datingapps de profielen van andere mensen, alleen bestaat het profiel in Vidate eerst uit een onbewerkt filmpje, in plaats van foto’s en tekst."

Kom je iemand tegen die je graag beter wil leren kennen, dan druk je natuurlijk zo snel mogelijk op de like-knop. "Heeft die persoon dat bij jou ook gedaan, dan zijn jullie een match. Vervolgens krijgen jullie 72 uur de tijd om een videodate aan te vragen."

Eerste date van 5 minuten

Date aangevraagd? Dan wordt het pas echt leuk. "Tijdens die eerste Vidate krijg je 5 minuten om elkaar te leren kennen. Is de date geslaagd, dan volgt een tweede date van 30 minuten, waarin de app je een handje helpt door elke minuut een vraag te stellen. Geen ongemakkelijke stiltes dus", zegt Janet.

Als blijkt dat jullie na die 35 minuten videobellen nog lang niet zijn uitgekletst, dan kennen jullie elkaar goed genoeg om een stap verder te gaan. Jullie hebben elkaar dan ten slotte al twee keer gezien. "Na de tweede videodate, kunnen mensen nummers uitwisselen en het contact buiten de app voortzetten."

"Soms vragen mensen zich af of ik mensen niet juist langer binnen de app wil houden, maar mijn enige doel is om mensen te verbinden. Zodra ze elkaar leuk genoeg vinden om nummers uit te wisselen – en wie weet wat daar nog meer uit voortvloeit – is mijn missie geslaagd."

Gratis te downloaden

De app is sinds kort beschikbaar voor de Appstore en Playstore - en is gratis te downloaden. "Wel zijn we nu bezig met het ontwikkelen van een unlimited pakket met extra mogelijkheden. Maar het is niet verplicht om deze af te nemen, dus iedereen kan kosteloos kennis maken met de voordelen van videodaten."

Super
Lees meer:
Super Like! Liefde na de eerste swipe, kan dat?

Nu Vidate live is, houdt Janet zich voornamelijk bezig met het leiden van haar team en het optimaliseren van de app, en 'keurt' ze samen met het team alle profielen die worden aangemaakt. "Dit moet voorlopig nog even handmatig, totdat de algoritmes het oppakken en weten wat wel en niet door de beugel kan. Ik vind het geweldig om te zien wat er langskomt: mensen doen echt hun best en dat maakt me heel blij."

Janet kijkt terug op een intensief, maar mooi jaar. "Hard werken wordt beloond. Als je ergens voor de volle honderd procent in gelooft en alles geeft om je doel te bereiken, dan kan je zo verschrikkelijk veel waar maken. Op dit moment werken er 17 mensen aan Vidate. Dat vind ik een bizar idee."