Ga naar de inhoud
Van onze partner Windesheim

5 redenen om juist nu een opleiding naast je werk te doen

Beeld © GettyImages

Veel tijd, weinig afleiding: dit is hét moment om een opleiding of cursus naast je werk te volgen.

De coronatijd waar we in zitten voelt voor de meesten van ons als een tijd van stilstaan en wachten. Wachten tot we weer mogen: naar kantoor, op vakantie, uit eten. Maar doordat al deze dingen nu niet kunnen, komt er ook tijd vrij. Tijd voor een nieuwe hobby. Tijd om meer te sporten. Of tijd om te leren! Samen met hogeschool Windesheim geven we vijf redenen om juist nu een opleiding of cursus te gaan volgen.

1. Veel tijd, weinig afleiding

Hoeveel meer tijd houd jij over sinds je thuiswerkt en dus geen reistijd meer hebt? Of sinds je niet meer naar je wekelijkse voetbaltraining en -wedstrijd mag? Vanaf een paar uur per week is al voldoende om een cursus, module of opleiding bij Windesheim te volgen. Je kent Windesheim misschien vooral als hogeschool voor voltijd hbo-studenten, maar ze bieden hier verdeeld over hun vestigingen in Almere en Zwolle ook ruim 180 verschillende deeltijdopleidingen voor professionals aan. Zowel korte als langere opleidingen: cursussen, modules, post-hbo’s, associate degrees, bachelors en masters. En van onderwijs en zorg tot business en techniek.

2. Specialiseer jezelf

Met een opleiding naast je werk kun je jezelf specialiseren binnen het werkveld waar je al actief bent, bijvoorbeeld omdat je op bepaalde punten meer ontwikkeling door wilt maken. Maar je kunt ook extra ‘inzoomen’ op een bepaald onderdeel van je huidige werk omdat je daar het meest blij van wordt en dit je goed ligt.

Vergeet dan niet met je werkgever te overleggen wat er mogelijk is qua opleidingsbudget of -tijd. Een extra opleiding maakt je immers een waardevoller werknemer voor de organisatie, daar willen werkgevers vaak graag in mee-investeren.

3. Een nieuwe richting

Een andere reden om een opleiding naast je werk te gaan volgen, kan zijn dat je juist iets anders wilt dan nu. Omdat je erachter gekomen bent dat je huidige baan je niet gelukkig maakt, of omdat je werk aan het veranderen is door economische of technologische ontwikkelingen. Het kan dan fijn zijn om je baan niet meteen op te zeggen, maar bijvoorbeeld eerst iets minder te gaan werken en daarnaast een deeltijdopleiding te volgen.

Wist je trouwens dat je ook voor deeltijdopleidingen soms recht op studiefinanciering hebt? En als dat voor jou niet geldt, kun je het opleidingsgeld mogelijk zonder rente lenen. Ook zijn studiekosten soms aftrekbaar bij de belastingdienst en kun je in bepaalde gevallen aanspraak maken op een (regionale) subsidie van de overheid.

4. Netwerk uitbreiden

Oud-studenten van de deeltijdopleidingen van Windesheim geven achteraf vaak aan dat de opleiding hen niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden opgeleverd heeft, maar ook nieuwe contacten. Je volgt de deeltijdopleidingen van Windesheim in een groep met andere professionals uit je vakgebied, die in hun werk soortgelijke vraagstukken tegenkomen als jij. Aan dat uitgebreide netwerk kun je ook na afronding van je opleiding nog veel hebben. Ook kun je de docenten van Windesheim na je opleiding nog bereiken om vragen te stellen. Zo krijg je er via je studie een heel nieuw netwerk bij!

5. Omdat het leuk is!

En last but not least is het natuurlijk vooral heel erg léúk om een opleiding te volgen. Onderzoek heeft meermaals aangetoond dat jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen je een gelukkiger mens maakt. Het lijkt misschien lastig om een opleiding met je werk en eventueel gezin te combineren, maar veel oud-Windesheim-studenten zeggen dat het echt goed te doen is. Zeker nu…

Geïnspireerd geraakt en zin om zelf een opleiding bij Windesheim te gaan volgen? Ga voor het aanbod en meer informatie naar de website.