Liefde & leven

Geliefde van buiten EU mag Nederland weer in, onzekerheid blijft

24 juli 2020 12:07 Aangepast: 24 juli 2020 15:48
Beeld © Claudia Verloop

Veel geliefden met een langeafstandsrelatie hebben elkaar vanwege de coronamaatregelen maandenlang niet in het echt kunnen zien. Vanaf volgende week mogen ook partners van buiten de EU onder bepaalde voorwaarden weer naar Nederland komen, maar de onzekerheid is voor velen nog niet voorbij. "Ik hoop zo dat hij mag komen."

Mirthe Walpot (21) heeft haar verloofde al bijna vijf maanden niet kunnen vasthouden. Nemuel (27) woont in Kenia, waar ze hem twee jaar geleden leerde kennen toen ze er als fotograaf werkte voor een stichting. Ze kon hem niet vergeten en ging later dat jaar met een vriendin terug naar Kenia voor een vakantie. Nemuel leidde hen rond. Sindsdien zijn ze samen. Tijdens Nemuels laatste bezoek aan Nederland, eind vorig jaar, besloten ze binnen afzienbare tijd te gaan trouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus: geliefde van buiten EU mag naar Nederland komen

Ergens naartoe leven

Eind februari vloog Mirthe nog naar Kenia om Nemuel te verrassen. Toen het coronavirus uitbrak, kon ze nog net terug naar Nederland komen. “Ik ben nu heel blij dat ik toen ben geweest, anders had het helemaal lang geduurd.” Het plan was om in juni weer die kant op te gaan, maar dat was niet mogelijk. In bijna alle landen mochten gehuwden elkaar ook tijdens de lockdown opzoeken, maar voor ongetrouwde stellen gold dat niet. Moeilijk te verteren, vond Mirthe. “Je weet als je een langeafstandsrelatie begint dat het niet makkelijk is en dat je elkaar sowieso minder makkelijk kunt zien. Maar normaal weet je in ieder geval wannéér je elkaar weer ziet en kun je daarnaartoe leven. Nu is alles onzeker, dat is het moeilijkst.”

De hele dag door appt, belt en videobelt Mirthe met Nemuel. Het haalt het niet bij elkaar echt zien, maar voor nu is dit het beste alternatief. “We hebben gelukkig allebei goed bereik en het tijdsverschil is maar 1 uur. Wat dat betreft is het goed te doen. En we zijn het gewend, we doen niet anders dan op deze manier communiceren, we zijn nu eenmaal niet veel samen. Door te blijven praten en alles wat we meemaken met elkaar te blijven delen, houden we de relatie levend.”

Mirthe en Nemuel nog voor corona uitbrak Mirthe en Nemuel nog voor corona uitbrak

Peperdure vluchten

Per 1 augustus opent Kenia weer de grenzen voor internationale vluchten. Nemuel komt waarschijnlijk eind augustus naar Nederland. Maar zeker is dat allerminst, vertelt Mirthe. “Vluchten zijn nu bijna drie keer zo duur als normaal. Je betaalt ongeveer 1.300 euro voor een ticket. Daarbij moet Nemuel een visum aanvragen en dat is vanwege het coronavirus maar beperkt mogelijk. Het is spannend. Hopelijk gaat het lukken. Ik kijk er zo naar uit om hem eindelijk weer in het echt te zien, hem een hele dikke knuffel te kunnen geven en de bruiloft te gaan plannen. De afgelopen tijd heeft nog duidelijker gemaakt dat we niet zonder elkaar willen leven en altijd bij elkaar willen zijn.”

Videobellend op huisbezichtiging

Ania Worobiej (34) moet al bijna vier maanden haar geliefde missen. Zij heeft een relatie met Zibi (43), een Ier. Hoewel Ierland een EU-land is, geldt daar nog steeds dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een flinke domper voor Ania en Zibi, die samen een huis zouden kopen. Zibi ging al videobellend mee op bezichtigingen en had dus wel wat in te brengen, maar hij kon niet fysiek in Nederland zijn om een koopakte te ondertekenen, een Nederlands BSN-nummer te regelen en te solliciteren. Daarom besloten ze toch maar op basis van één loon een hypotheek te nemen: Ania kocht zelf een huis – een huis waar Zibi straks komt te wonen, maar waar hij nog geen voet over de drempel heeft gezet. Frustrerend, vindt Ania het. In plaats van samen de koop van hun nieuwe woning te vieren, staat ze nu in haar eentje te verven en te klussen.

Zibi en Ania in Polen, nog voor corona uitbrak Zibi en Ania in Polen, nog voor corona uitbrak

Liefde op het eerste gezicht

Drieënhalf jaar geleden leerde ze Zibi kennen op een bruiloft in Polen waar ze met haar moeder was. “Hij was daar voor zijn nicht en hij was een van de weinige gasten die Engels sprak. Ik stelde me aan hem voor en het was meteen raak, van beide kanten. Liefde op het eerste gezicht, ja, het bestaat.” De daaropvolgende dagen – Poolse bruiloften duren vaak meerdere dagen – weken ze niet van elkaars zijde. “Een paar weken later ben ik naar Ierland gevlogen voor een dag of vier, om te kijken of het buiten het magische van die bruiloft nog steeds klikte.”

Dat bleek het geval. Sindsdien vliegen ze beiden heen en weer tussen Ierland en Nederland. Vóór corona zagen ze elkaar gemiddeld eens per maand, maar nu dus al een hele tijd niet. “Op 23 maart is hij vertrokken, toen bekend werd dat alles in lockdown ging. Sindsdien bestaat onze relatie uit videobellen en WhatsApp. We hebben elke dag even contact, al is het maar door elkaar te taggen in domme memes op Facebook. Het voordeel van een langeafstandsrelatie is natuurlijk dat je gewend bent om elkaar een tijd niet te zien, maar leuk is het niet. Zeker de eerste maanden voelde ik me eenzaam. Videobellen is toch anders dan elkaar in levenden lijve zien. Het gevoel sterft een beetje af. Gelukkig zijn we nog steeds hartstikke gek op elkaar en doen we er allebei moeite voor om de relatie leuk te houden. Zolang de communicatie goed blijft, denk ik dat de relatie ook goed blijft.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liefde overwint alles, maar gesloten grenzen maken dat erg lastig

Huidhonger

Toch heeft het wat Ania betreft nu wel lang genoeg geduurd. “Na een week of zes, toen ik hem langer dan normaal niet had gezien, begon ik hem echt te missen. Huidhonger noemen ze het, ik heb er verschrikkelijk veel last van. Niet zozeer het seksuele, maar gewoon het aanraken. Een simpele knuffel, een aai over de bol, een schouderklopje, dat is al zo fijn.”

Als alles goed gaat, komt Zibi woensdag naar Nederland. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt hij dan vanuit de overheid het dringende advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Gelukkig hoeft hij zich dan niet te vervelen: er moet genoeg gebeuren in het nieuwe huis. Ania is allang blij als hij straks daadwerkelijk de luchthaven af komt. “Ik hoop zo dat hij kan komen. Ik kan niet wachten, ben echt aan het aftellen.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore