Etiquette

De 5 spelregels van... parkeren

19 juni 2020 08:00 Aangepast: 19 juni 2020 10:32
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van parkeren.

De situatie

Vijf rondjes zoeken voor het beste plekje in de schaduw, drie keer steken en het zweet dat je uitbreekt als iemand op je vingers kijkt: parkeren is geen peulenschil. Voor sommigen dan, hè, jij draait hem er natuurlijk vlekkeloos met één hand in. Achteruit. Langs een gracht. Juist. Om te zorgen dat parkeren voortaan zonder poespas verloopt, lijnt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen de regels netjes op.

De spelregels

1. Focus is je vriend

Er wordt weleens gegrapt waarom een blondje de radio uitzet om goed in te parkeren. En dat is dus een hartstikke slimme zet, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Meeschallen met Hazes en keurig recht het vak pakken, blijkt in veel gevallen onmogelijk. "Je hebt je aandacht nodig voor het parkeren en alle andere prikkels die daar niet mee samenhangen werken afleidend. Nu zijn prikkels in je oren op zich minder afleidend dan prikkels in je blikveld. Wat dat betreft leidt muziek dus minder af dan bijvoorbeeld een melding op je navigatie lezen tijdens het parkeren, maar alle beetjes helpen en je kunt muziek dus ook het beste vast uitzetten. En waarom ook niet, je gaat toch zo je auto uit." En zo is het.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pam: 'Mannen staan letterlijk voor ons in de rij'

2. Luchtig de les lezen

Stuit je zelf op een fikse schuinstaander, dan mag je daar best iets van zeggen. Maar, bezint eer ge begint, weet Tertoolen, want de kunst van het autorijden is een een teer punt is bij sommigen. "Ik zeg weleens dat je soms beter commentaar kunt hebben  op iemands partner, dan op zijn rijkunst. Als je het slecht treft, kan iemand boos worden. Wil je graag de les lezen, doe het dan luchtig. Niet: 'Zo da’s niet best, ik zou nog maar een paar rijlessen nemen!', maar liever: 'Lastig, hé?! Ik heb er ook wat moeite mee, maar je zou hem nog wat meer naar links kunnen zetten.' Scheelt je een halve parkeerplek en een hoop gedoe."

3. Knipperkunstje is secondenwerk

Even snel op de stoep parkeren en de waarschuwingslichten aanzetten kan best. Bij hoge uitzondering. Vuistregel is de 5-seconden-schatting. Wil je even iets door de brievenbus gooien? Prima. Dat lukt je binnen 5 seconden. Ben je van plan een Indische rijsttafel af te halen? Parkeer dan gewoon even netjes en loop desnoods een stukje. Dat inpakken, afrekenen en toch nog kroepoek erbij redt je niet binnen de tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels... van discussiëren

4. Alles in z’n vrij

"Als je een slechte fileparkeerder bent, rijd dan door naar een plek waar je de auto kan insteken en loop het laatste stukje gewoon lekker. Even een frisse neus en het scheelt je een bak stress. Zet dus het idee uit je hoofd dat je altijd zo dicht mogelijk bij je bestemming moet staan, dat geeft echt rust. Ga op tijd weg als je wel aan een tijd gebonden bent. ook dat geeft rust bij het vinden van een parkeerplek. En - logisch, maar toch - heb je een officiële (werk)afspraak) - bel dan de dag ervoor even waar je kunt parkeren en of het gratis is of niet. Dan ben je voorbereid. Je kunt dat ook vooraf uitzoeken als je ergens gaat winkelen. Maak je het een stuk makkelijker voor jezelf."

5. Baas over de bon

De tijd van kwartjes voor een kwartiertje ligt ver achter ons. Kostentechnisch is dat jammer, maar qua gemak een groot goed. Wie heeft er immers nog een stapel munten in zijn middenconsole liggen? Tegenwoordig heeft bijna iedereen een parkeerapp en als je daarmee uit de voeten kan is het hartstikke handig. "Nadeel van een app is wel dat de kosten nog iets meer verborgen zijn dan bij een automaat, zodat je minder zicht hebt op het feit dat het wel erg duur kan zijn. Bij een automaat realiseer je je iets meer wat je feitelijk betaalt. Het is dan misschien voor die keer wel 'te laat', maar je weet voor de volgende keer dat je beter ergens anders kunt staan."

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore