Ga naar de inhoud
Etiquette

De 5 spelregels van... vriendschap

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van vriendschap.

De situatie

"Vrienden voor het leven, kameraden tot de laatste dag", zong Danny de Munk vrolijk. Zo vanzelfsprekend is dat natuurlijk niet. Maar als er iets duidelijk is geworden de afgelopen tijd, is het wel dat we niet kúnnen zonder vrienden. Welke ongeschreven regels gelden er eigenlijk tussen kameraden?

De spelregels

  1. Hang jaloezie aan de jaloezieën

Stel: de terrassen zijn weer open en je vriendin reserveert meteen een tafeltje. Niet voor jou, maar voor haar en die nieuwe meid van werk waarmee ze het zo goed kan vinden. Au! Of, je beste vriend neemt zijn hele gezin mee naar Ibiza in de herfstvakantie, terwijl jij niet verder komt dan met de vouwwagen naar Ilpendam. Dat kan steken. Soms. Toch is jaloezie de grootste zonde in een vriendschap, weten de Amerikaanse psychologen Michael Argyle en Monica Henderson. Een hechte band is niet alleen maar gezellig, diepe vriendschap schept ook verwachtingen. Eén daarvan is dat je zoveel vrienden kunt hebben als je wilt. Kritiek op andere relaties is een no-go, ontdekten ze. Dat je je vrienden zelf kunt kiezen en je er zo veel kunt hebben als je wilt, is dus niet alleen een kenmerk van vriendschap: het is ook iets wat we heel belangrijk vinden, en willen verdedigen.

'Eerlijk opgebiechte geheimen of blunders brief je niet door. Hoe sappig ook'
  1.  What happens in Vegas…

... stays in Vegas. Of in de Vinex, net waar je bent. Maar eerlijk opgebiechte geheimen of blunders brief je niet door. Hoe sappig ook. Zelfs niet ingekleed met: "Dit moet je echt niet zeggen dat je dit weet hoor, maar…" Gewoon niet doen. Ben je iemand die moeilijk een geheim kan bewaren, omdat het brandt op je tong als een euro in de broekzak van een tiener, dan moet je dat op voorhand zeggen. Zo weet je vriend of vriendin ook meteen dat ze beter iemand anders in vertrouwen kunnen nemen.

  1. Gelijk oversteken

Met een leven vol werk, grut dat ineens weer naar school gaat, een liefde die ook ruimte en aandacht wil en coronakilo’s die eraf moeten heb je het druk zat. Je vriendin bellen om haar te vragen naar háár sores komt al gauw op nummer 73 van je to-do-list te staan. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Mensen zijn sociale wezens en we hebben nu eenmaal anderen nodig om ons gelukkig te voelen. Zo voelen we ons gezien en ergens bij horen. Dat geldt voor onze vrienden net zo. Gemiddeld zijn het er vaak een stuk of drie met wie we vaak afspreken en met wie we lief en leed delen.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... een dagje strand
  1. Het is simpel om er te zijn

Mocht de focus nu even meer op het leed liggen dan op het lief, bedenk dan dat hulp vaak in de kleine dingen zit. Luisteren, even vragen hoe het gaat. Je hoeft een probleem niet altijd op te lossen en ook niet meteen met een pan kippensoep voor de deur te staan. Oprechte aandacht doet al wonderen.

  1. Houd je knaken erbuiten

Een van de valkuilen bij regel 4 is een vriend in geldnood. Want ja: als jij keurig gespaard hebt en je vriend staat het water aan de lippen, dan schuif je met liefde een duit of wat over, toch? Al is het maar even voor de boodschappen. Of om de Belastingdienst op afstand te houden. Een life saver voor je maat, maar alleen met kraakheldere afspraken zorg je ervoor dat het geen love killer voor jullie vriendschap wordt. Als je vriendschap je écht wat waard is, kun je het nog beter geven dan lenen.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag en vervolgens op 'Volgen'.