Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... een dagje strand

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een dagje strand.

De situatie

Twintig plus op Buienradar, terrassen die slimme take aways verzinnen en zeeën van tijd: een lang weekend slijt je het lekkerst met een dagje strand. Uiteraard ook met anderhalve meter afstand (dat zijn minstens drie badlakens), maar dat is sowieso wel fijn fris. Wat zijn verder de mores, van een dagje scheppen, bakken en zwemmen?

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... excuses aanbieden

De spelregels

  1. check je plek

Links met de hond, rechts met je blote kont. Toch fijn als je van te voren even checkt bij welke club je vandaag wilt horen. Meestal staan er bordjes bij de strandopgang, maar na een lekker stukkie struinen kun je zomaar voor een verrassing komen te staan. Gaat Bello er ineens met een hele andere stok… oh wel, het is duidelijk. Ook belangrijk, vindt de kustwacht, als je goed oplet waar muien en stroming gevaarlijk kunnen zijn. Maar verder geldt: volle bak genieten.

  1. smeren smeren smeren

Nee. Geen stokbrood en toastjes. Of nou ja, óók. Maar ook dat kwetsbare huidje van je. Ja, je voelt je lekker als kroket, maar als je niet oppast eindig je over een paar jaar als een koude frikandel. "Kies ten minste voor factor 30", weet dermatoloog Noor van Oosten. "En van factor 50 wordt je wel degelijk bruin. Het blijft zelfs langer mooi." De aloude versiertruc zit er even niet in nu, maar je kunt die knapperd op links altijd nog een wijntje op afstand aanbieden.

'Een klein plasje pleeg je prima tussen de golven, maar nummer twee is geen goed idee'
  1. sassen in de zee

Met je water, je wijn, je witbiertjes en alle andere fijne snacks maak je een dag aan zee op zijn feestelijkst. Enige nadeel: na dik twee uur heb je een blaas als een strandbal. Als je geluk hebt zijn de wc's in strandtenten open, maar ook bij gebrek aan faciliteiten kun je je water naar de zee brengen. Een klein plasje pleeg je prima tussen de golven, maar de nummer twee is uiteraard geen goed idee. Doorgewinterd strandganger Marieke van der Meer heeft nog een andere tactiek: "Graaf een klein kuiltje en laat je gaan. Zand erover en klaar. Ziet niemand." Ehm...

  1. Doe de burningman-methode

Nog even over die fijn gevulde picknickmand. Heerlijk die versnaperingen en zeker zo gezellig. Maar let er wel op dat je al die meuk ook weer in je mand mikt. Laat niks achter en doe net alsof je er niet was. Zoals bij dat Amerikaanse festival in de woestijn. Iedereen neemt alles weer mee en er is geen spoor meer zichtbaar van het feest. Da’s pas cool.

De
Lees ook:
De 5 spelregels... bij de kapper
  1. steun de horeca

Oké, we zijn Hollanders natuurlijk. En het moet maar net kunnen allemaal. Maar hoe sociaal is het om, als het weer mag, een tosti bij een strandpaviljoen te bestellen in plaats van je eigen bammen met kaas (en zand) te kauwen. Het is de levendigheid die het strand ‘s zomers net zo fijn maakt, dus met een bestelling in je badpak, help je ook die tent de zomer door. En anders kun je op z’n minst een euro achterlaten na je plaspauze.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.