Ga naar de inhoud
UpDate

Pam: 'Triomfantelijk stapt hij de badkamer uit. In mijn badjas'

Beeld © iStock

In de groepschat UpDate delen de drie Haagse vriendinnen Pam, Julie en Carola alles over hun bruisende liefdesleven. Bijna elke ochtend wordt er wel even ingebeld voor een update doorspekt van geuren en kleuren.

Julie had eindelijk een wandel-date met haar Fransoos. Pam sprak spontaan af met piloot Paul, die niet op een wit paard, maar op een stalen ros naar de kade racete voor een corona-proof pizzadate.

Pam: Ping! Ping! Op twee verschillende plekken in Den Haag klinkt nu hetzelfde belletje. Tijd voor een UpDate. Een foto-update welteverstaan. Twee pezige melkflessen op van die clickschoenen prijken op het beeldscherm van Julie en Carola.

"Neeee!!" typt Julie meteen.

"Wahahahaha", komt Carola eroverheen.

"Goeie kop", schrijf ik, "maar ik neem hem nu meteen mee naar huis. Wil geen bekenden tegenkomen zo. Joe!"

Wat de meiden antwoorden lees ik niet meer, want ik moet mijn aandacht bij Piloot Paul houden. Op je telefoon zitten tijdens een date vind ik echt een afknapper. Het is dat hij zo lang uit zijn bidon staat te lurken, dat ik even snel een foto kon sturen. Met bijkomend voordeel dat ik met gebogen hoofd mijn lach kan wegmoffelen onder mijn haren.

Goed. Het plan was even wandelen en dan wijn met een pizza aan de kade. Ik heb een goede rosé in mijn tas en mijn mooie rok aan. Zelfs aan pistachenootjes heb ik gedacht.

Julie:
Vorige week:
Julie: 'Als hij maar niet in zijn wielrenbroek komt aanzetten'

Daten in eigen stad vind ik altijd een risico. Ik ben hier geboren en getogen en op een wandeling van een half uur zeg ik minstens tien mensen gedag. Maar met deze klakkende bonk zweet wil ik echt niet gezien worden.

Op het moment dat hij een slot uit het zakje achterop zijn shirt tovert, roep ik snel: "Change of plans! We gaan naar mijn huis. Ja, beetje gek misschien, want we kennen elkaar nog helemaal niet, maar ik wil niet dat je kou vat hier langs het water. Terwijl je opfrist, regel ik een pizza. Ik woon hier vijf minuten verderop. Kom!"

Grappig hoe ik nu veel sneller de leiding neem tijdens een date. Toen ik net single was, liet ik de man in kwestie het voortouw nemen en vond ik mezelf wel eens terug in een tent met alleen biefstuk en saté op de kaart, een huis vol huisgenoten of op de parkeerplaats van Ikea, omdat hij dat ‘logistiek toch het beste vond.’ Bizar achteraf, want als iemand het op date één al teveel moeite vindt om naar Den Haag te rijden, hoeveel wil je dan later investeren in een relatie?

Eenmaal thuis geef ik hem een handdoek en een washand, en wijs in de richting van de badkamer. Terwijl ik de pizza bestel, hoor ik de douche klateren. Zou hij nou echt…? Ik maak een filmpje van de deur die - gelukkig - op slot zit en deel het in de groepsapp. En zo’n emoji met schrikoogjes erbij.

Na tien minuten stapt hij triomfantelijk naar buiten. In mijn badjas.

“Nou, 'doe maar of je thuis bent', hoef ik tegen jou niet te zeggen", antwoord ik enigszins geïrriteerd. "En je kleren dan?"

"Die hangen even te drogen aan je douchedeur", zegt Paul monter. Stiekem kan ik dit soort bravoure ook wel waarderen.

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... excuses aanbieden

Twee pizza’s, zes rosé’s en een paar verrassend grappige verhalen later, vind ik dat het tijd is om te gaan. Voor Paul dus. Wéér een reden waarom je altijd érgens moet afspreken. Ik ben al een half uur aan het gapen en heb bewust zijn glas niet bijgevuld. Normaal zeg ik na een potje zweetstoeien meestal ‘douche je hier of douche je thuis,’ maar die vlieger gaat vandaag niet op.

"Zeg…" begin ik. Meteen springt Paul op en snelt naar de badkamer. In vol ornaat komt hij naar buiten en ik kan het niet laten om de contouren van het pretpakket middenvoor even te checken. Net zo rechts als zijn stemgedrag, zo te zien.

'Nou ciao! roept hij, terwijl hij me een mannenklopje op de schouder geeft'

"Je wil dat ik ga, hè?" glimlacht Paul. Zo’n afscheid is altijd een onhandig moment. Geef je een knuffel? Een zoen? Of alleen een laffe zwaai? Ik hoor mezelf ineens heel snel praten en Paul staat wat te frummelen met zijn fietssleutel.

"Nou, ciao ciao!" roept-ie, terwijl hij me een mannenklopje op de schouder geeft. Huh?

Wanneer ik de volgende ochtend wakker word, heb ik twintig ongelezen berichten. De helft is van Julie en Carola, de andere helft van open eindjes. Geen enkele van Paul.

Ik wil net het groepsbelletje starten, maar Carola is me voor. "En? Had jij melk bij het ontbijt?" vist ze.

"Nee, nee, hij fietste vannacht nog naar huis. Dit is geen trouwen houwen, hoor." Ik doe een kort verslag en hoor ondertussen een paar giegels van Carola.

"Zeg Carool?" check ik. "Heb jij misschien nog iets te biechten?"

Na jarenlang verkering (waarvan één zelfs een huwelijk werd) zijn Pam, Julie en Carola ineens weer single. Niet ideaal, maar stiekem ook een heerlijk avontuur voor de dertigplussers die ooit huisje-boompje-beestje hadden en nu samen hun vrijheid beproeven. Tussen de stedentrips, dansnachten en samen-eet-avonden door leren ze over het leven, de liefde en elkaar.

Wil je niets van de serie UpDate missen? Klik dan op de UpDate-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.