Ga naar de inhoud
Etiquette

De 5 spelregels... bij de kapper

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels bij de kapper.

De situatie

Na twee maanden super-slimme-lockdown zijn onze eigen lokken ook nogal down. Uitgroei, gespleten punten of een klitterige afro maken het spiegelbeeld er niet mooier op. Menigeen waagde zich aan zelf knippen of tonderen, maar gelukkig is er vanaf maandag weer de mogelijkheid tot herstelwerkzaamheden. Maar hoe heurt het ook alweer, in de spiegel van de kapper?

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... vakantie in eigen huis

De spelregels

  1. Afspraak is afspraak

Premier Rutte noemde het in zijn laatste persconferentie ook al: voortaan kun je alleen nog bij de kapper aankloppen op afspraak. Coronaproof natuurlijk, maar ook zo fijn voor het inplannen van knippen-verven-wassen-föhnen-riedeltje.

"We waren voor de crisis altijd open zonder afspraak, maar dan kon er gerust om 16.00 uur zo’n dame binnenstappen voor highlights en dan stonden we daar om half zeven nog", zucht kapster Kelly van Kelly’s Hair. "Service is heel belangrijk, dus ik stuur niemand naar huis, maar ik maak zeker een oogrol in de keuken in zo’n geval. Plan je bezoek gewoon goed in, dat is voor iedereen fijner."

'Wanneer je zo'n pakje van twee tientjes zelf op je schedel smeert, is de kans groot dat je eruitziet als een luipaard'
  1. Ieder z’n vak

"Corona made me do it", kun je zeggen wanneer je met een zelfkleurkoppie de salon binnenstapt. Maar verder geldt: ieder z’n vak. Wanneer je zo’n pakje van twee tientjes zelf op je schedel smeert, is de kans groot dat je kruin eruit ziet als een luipaard, met hier en daar een vlekje donker tussen het blond. Verven voor een prikkie klinkt ideaal, maar het oog wil ook wat.

  1. Schoon genoeg van

Niets zo lekker als masserende vingers door je haar. Je gaat zitten bij die wasbak en het typische kappersaroma komt je tegemoet. Maar ondanks dit fijne wasprogramma, is het wel zo fris om niet met een vette kop van drie dagen oud plaats te nemen aan de wasbak. "Of met luizen en neten! Ik zie dat echt weleens, moeders met kleine kinderen die met luizen naar de salon komen. Dan mag ik niet knippen, dus kun je beter een weekje wachten en zelf goed shampooën."

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... afstand houden
  1. Houd je vragen voor je

Knippen en keuvelen is vaste prik bij de kapper. Al sinds oudsher moet je voor de beste roddels bij de buurtknipper zijn. De hele dag horen zij alles over iedereen. Hun lips zijn sealed, natuurlijk, maar het is wel zo fijn als je niet al te veel vragen terug stelt. Niks mis met een beetje wederzijdse interesse, maar om als kapper vijf keer per dag dezelfde koetjes en kalfjes op te lepelen is ook zo wat. "Ik ben stiekem altijd wel blij als iemand de stiltestoel geboekt heeft."

  1. Bellen is uit den boze

Wanneer je het hele knippen-verven-fohnen-circus bestelt, is het best een lange zit. Even op je telefoon kijken kan best, of even appen. Maar bellen is uit den boze. De hele zaak luistert mee en de haarstilist kan nauwelijks haar werk doen. Gewoon even op mute dus. Is dat niet juist wat een bezoekje aan de kapper zo heerlijk maakt?

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.