Ga naar de inhoud
Relatie

Trouwjurk te koop: 'Hij cancelde onze bruiloft'

Beeld © iStock

Te koop aangeboden: een trouwjurk. Je ziet de berichten weleens op Marktplaats of Facebook. Wat is het verhaal erachter? Drie vrouwen over hun bijzondere online aanbieding. 'Ik heb het zelf verknald.'

"Och, wat was ik graag in deze jurk getrouwd. Kijk, die sleep, 1,5 meter en helemaal bewerkt met kant. Ik viel er meteen voor", vertelt Marianne (26, niet haar echte naam). Haar moeder en zus waren bij de pas-sessie. In deze jurk straalde ze, dus de keuze was gemaakt. 17 mei 2017 zou haar grote dag zijn.

Het liep allemaal net even anders.

"Ik heb het zelf verknald", zegt ze weemoedig. "Ik was 23 en werd verliefd. Het ging allemaal vrij vlot." Na een jaar kocht haar vriend een huis waar ze gingen samenwonen. Al snel ging haar lief op één knie. "Het was prachtig, echt. Ik was aan het winkelen met mijn zus en mijn telefoon ging. Of ik naar huis wilde komen, zei mijn (inmiddels ex-)vriend. Hij klonk serieus, mijn zus zette me meteen thuis af."

Honderd waxinelichtjes

Binnen stonden honderd waxinelichtjes in een hart. Haar vriend keek haar aan, ging op één knie en stelde die ene belangrijke vraag. "Natuurlijk zei ik ja! We lieten een wensballon op en begonnen met dromen."

Toch staat haar nooit gedragen jurk nu op de Facebookpagina ‘Trouwkleding te koop’. De advertentietekst: 'Nieuw, kleur is gebroken wit. Ongedragen! Jurk is met hoepel en heeft een sleep van ongeveer een meter die mooi is afgewerkt met kant.'

Twijfels

Wat is er gebeurd? "De twijfel sloeg toe. Ja, stom, maar ik dacht steeds vaker: is dit het nou? Hij wilde huisje, boompje, beestje. Ik was aan het rebelleren en ging regelmatig tot diep in de nacht stappen, feesten, drinken."

'Hij zette een punt achter onze relatie en cancelde met zijn vader de hele bruiloft'

Marianne vluchtte steeds vaker. De kroeg in, weg van huis. Het stel kreeg ruzie terwijl de trouwdatum dichterbij kroop. "Bijna alles was geregeld: grote kandelaren, kaarslicht bij het diner, foto’s bij een kasteel, de gasten waren ook al uitgenodigd."

Verknald

In februari hakte haar ex de knoop door. "Hij zette definitief een punt achter onze relatie en cancelde met zijn vader de hele bruiloft." Dat kwam hard aan. Marianne stelde voor de bruiloft een half jaar uit te stellen. "Maar het was al te laat. Ik heb dit aan mezelf te danken, ik heb het goed verknald."

Na de break-up ging Marianne het verkeerde pad op. "Ik luisterde niet naar mijn ouders, had een grote mond en ging met foute jongens om. Het interesseerde me allemaal niet meer."

De trouwjurk hing al die tijd bij Marianne’s zus in huis. Tot ze haar huis ging opruimen. "Ze vroeg wanneer ik nou eindelijk die jurk nou eens kwam halen. Dat deed ik dan maar."

Esther
Lees ook:
Esther biedt steun aan zorgpersoneel: 'Elke dag mensen zien overlijden doet wat met je'

Afscheid

Inmiddels heeft Marianne haar leven weer op orde. Ze heeft een opleiding in de zorg afgerond en heeft een eigen huis. Daar hangt ‘De jurk’ aan een kast. "Ik haal hem weleens uit de zak en ben er nog steeds verliefd op. Laatst trok ik hem weer aan. Ik ben best wat aangekomen en de vetkwabbetjes hangen onder mijn oksels. Het ziet er niet uit."

Het is tijd om afscheid te nemen van die 1,5 meter kanten sluier, de vetersluiting op de rug en de prachtig stof. "Ik hoop dat iemand anders er net zo verliefd op wordt als ik."

Prikkie 

Ook de jurk van Chantal (46) staat online. Ze trouwde in de jurk, bracht hem na haar scheiding naar de kringloop en zag hem jaren later weer op Marktplaats. "Voor een prikkie kocht ik mijn eigen jurk weer terug."

Waarom? "Ik wilde voelen waarom hij weer op mijn pad kwam. Het was ook heel gek, want ik was helemaal niet aan het zoeken naar een trouwjurk en toch kwam die advertentie voorbij."

Verwerking

Hij kwam voor verwerking, denkt ze. Chantal kocht de jurk met haar moeder in 2003, voor haar bruiloft met haar toenmalige man. Het was drie dagen feest. "Hij heeft Marokkaanse roots. We hebben het uitgebreid gevierd, op de Nederlandse en Marokkaanse manier."

Maar het huwelijk hield geen stand. Na zeven jaar besloten ze hun levens apart voort te zetten. "Al snel dacht ik: wat moet ik nou met die jurk? Ik had er helemaal geen goed gevoel meer bij."

'Die jurk stond symbool voor het restje verwerking waar ik blijkbaar nog niet aan toegekomen was'

Naar de kringloop

Chantal stopte de jurk in de bewaarhoes en liep naar de kringloop om de hoek. "Klaar. M’n huis uit, dacht ik toen ik de winkel uitliep. Het was een knaldure jurk, maar ik wilde er vanaf."

Acht jaar later zag ze opeens een bericht op Marktplaats. "Dat was mijn jurk! Ik wist het zeker, ik had een bepaald soort hoepel gekozen. En het waren precies dezelfde handschoentjes. Ik benaderde de vrouw die hem aanbood en kocht voor 50 euro mijn jurk terug."

Nog één keer aan

De jurk belandde in een hoes onder haar bed. Chantal dacht aan al het plezier dat ze had in haar huwelijk, maar ook aan de teleurstelling en het verdriet. "Ik had net een lastige periode achter de rug en het ging weer goed met me. Die jurk stond symbool voor het restje verwerking waar ik blijkbaar door alle hectiek nog niet aan was toegekomen."

Ze trok de jurk nog één keer aan. Hij paste. "Maar mijn dochter zei: ‘Vond je dit nou echt de mooiste?’ Het is een vrij eenvoudig model, maar ik viel voor de prachtige halterlijn."

Derde leven

Na twee jaar is Chantal klaar voor een definitief afscheid. "Het is prima zo. De jurk is net verkocht. Een vrouw komt hem binnenkort halen."

De jurk krijgt een derde leven. "De zus van de vrouw die hem komt halen was terminaal op het moment dat een gezamenlijke vriendin ging trouwen. De vrouw had twijfels over het vrijgezellenfeest, maar ging toch. De vrolijkheid deed haar goed. Nu is ze bruidsjurken aan het opkopen voor kleinschalige verhuur om andere vrouwen ook even dit bijzondere gevoel te gevoel te geven. Mooi, toch?"

Ongedragen positiejurk

‘Wegens omstandigheden niet gedragen’, staat bij de advertentietekst van een ongedragen positiejurk maat M. Het lijkt een heftig verhaal, maar "Zo spannend is het allemaal niet", vertelt Anja.

De jurk was voor haar dochter. "Ze was twee jaar geleden zwanger en zou voor een eenvoudige erkenning van de baby met haar vriend gaan trouwen op het gemeentehuis." Omdat het stel niet van plan was er iets groots van te maken, kocht Anja deze jurk voor de grap op internet.

Bruiloft uitgesteld

"Mijn dochter vond hem leuk en zou hem die dag dragen. Maar ineens werden per 1 januari 2019 de regels veranderd en had trouwen geen meerwaarde meer voor de erkenning van de baby." De dochter van Anja en haar verloofde stelde de bruiloft uit tot na de bevalling.

Boer
Lees ook:
Boer Bart (36) heeft zijn eigen stukje natuur: ‘Hier kom ik helemaal tot rust'

"De baby is in november 2018 geboren, dus de jurk was overbodig." De jurk bleef ruim twee jaar bij Anja in de kast hangen, maar nu wil ze hem kwijt. Vandaar de Marktplaats-advertentie. "Mijn nichtje is nu zwanger, dus die heeft de jurk nu aan voor de foto."

Anja heeft 35 euro voor de ongedragen positiejurk betaald en hoopt er 25 voor te krijgen. Wie ‘m wil hebben, mag contact met haar opnemen.

*De echte naam van Marianne is bij de redactie bekend