Ga naar de inhoud
Etiquette

De 5 spelregels van... afstand houden

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van afstand houden.

De situatie

We denken wel drie keer na voordat we iemand een zoen geven en staan zelfs keurig in de rij voor de bouwmarkt. Anderhalve meter afstand is het devies, maar we weten nog lang niet altijd hoe we meten. Twee grote voetstappen? Anderhalf Amsterdammetje misschien? En mag je iemand die over de schreef gaat erop aanspreken? Hoe zorg je ervoor dat je niet voor COVIDIOOT versleten wordt?

De spelregels

  1. Kom niet in mijn aura b*tch

Je kunt natuurlijk de Judeska-manier proberen. Dat betekent: boze snoet, nagels uitgooien en afschrikken die handel. In de video Anderhalf meter doet ze het even voor, samen met Ali B. Hartstikke duidelijk, maar met het oog op Ruttes nieuwe anderhalvemetermaatschappij niet de meest gezellige tactiek om je ruimte te nemen. Gelukkig ben je met alleen de eerste vijf woorden net zo duidelijk. Kom. Niet. In. Mijn. Aura. (Ook handig post-corona-tijden).

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... thuisonderwijs
  1. Slalommen door de supermarkt

Racen van wortelen naar wc-papier is er niet meer bij in de supermarkt. Neen, het is nu met achteraan aansluiten (op afstand) en slim je route plannen als je geen zin hebt om te wachten. Als een havik scan je je prooi op de supermarktvloer en bewaak je vooral je eigen afstand.
 

  1. 3D Tetris

De #blijfbinnen’s vliegen je om de oren, maar als je dan toch jezelf even laat luchten, maak  er dan een spelletje 3D Tetris van. Vakjes schuiven op de stoep. Dus als er een oudere man met een rollator aankomt, voeg jij even netjes naar rechts. En als je zelf met je gezin op pad bent, houd je even de pas in om een ander koppel te passeren. Supersympathiek.

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... klagen
  1. De schaamte voorbij

Een friendly reminder: wanneer jij wel afstand houdt, maar een ander niet, kun je je altijd beroepen op de regels, zegt communicatie-expert Daniel Janssen in het AD. “Eén van de manieren om slecht nieuws te brengen, is het beroepen op een regel. Bijvoorbeeld bij het afwijzen van sollicitatie: U heeft niet de juiste vooropleiding. Dus je kunt tijdens een gesprek gewoon lachend een afwerend gebaar maken en zeggen: 'Haha, anderhalve meter, hè.'" Inmiddels weet iedereen wel dat je geen asociale hork bent als je iemand op afstand houdt. Integendeel.
 

  1. Grappend en grollend in je eigen space

Zoals etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo altijd zegt: met humor maak je veel goed. Bedenk de beste grappen om je aura af te bakenen. Steek een bamboestok van 1,5 meter met een glas wijn uit het raam om met je buren te proosten op het weekend, laat je hond uit in een kinderwagen of laat een sirenegeluid op je telefoon afgaan als iemand te dichtbij komt. Zo heb je het hartstikke gezellig in je eigen zone.