Etiquette

De 5 spelregels van... oud & nieuwfeestjes

27 december 2019 08:08 Aangepast: 03 januari 2020 15:31
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van oudejaarsavond.

De situatie

Terwijl de rollade nog indaalt, staat de volgende knalfuif alweer op de rol. De conference van Martijn Koning of Claudia de Breij op de achtergrond, of zelfs een potje Triviant. En ondertussen bunkeren met oliebollen, kaasstengels en olijven, want het is een hele zit tot twaalf uur. Maar met een beetje handigheid is het ook meteen de mooiste avond van het jaar. Het oude én het nieuwe. Etiquetteconniasseurs Stefan de Vries en Roel Wolbrink - geven de beste tips voor een stijlvol fuifje.

De spelregels

1a. Vlot met je vuurwerk

Als een kind in de snoepwinkel stonden jullie rotjes, fontijnen en ander gespuis in te laden. Heerlijke voorpret, maar die pret koelt rap af als jij in je eentje om 3 uur nog je pakketje af staat te fikken, terwijl de rest binnen de laatste droge oliebollen bij de herhaling van een of ander muziekprogramma naar binnen kiept. Gun jezelf dus een donderdieet, óf begin echt op tijd, dat is voor iedereen het gezelligst.

1b. Over vuurwerk gesproken...

Zo rond oud & nieuw hebben alle huisdieren een hondenleven. Harde knallen, rare geuren en alwéér een huis vol vreemd volk. Ook wel attent om daarop te letten als je zelf de visite bent. Maak het ze een beetje makkelijker door de gordijnen dicht te doen, en de hele dag al de tv aan te zetten. Zo houdt je de extra prikkels buiten de deur, tipt de Dierenbescherming. En anders neem je ze gewoon lekker de hele avond op schoot. Ook geen straf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... een afspraak afzeggen

2. Proost zonder power

Champagne is de koningin der dranken en vereist daarom dat u koninklijk van haar geniet, zo reppen De Vries & Wolbrink in Het Blauwe Boekje. "De kurk van een fles knalt niet, maar wordt met een zachte zucht uit de hals van de fles gedraaid." Dat is hoe het heurt. Wil je knallen, dan stuur je maar een paar gillende keukenmeiden de lucht in.

3. Nooit meer natte wangen

Met een dikke klapzoen op je wang - een Brabantse drieklapper zelfs als je echt een bofkont bent - wenst de godganse straat je het beste voor de komende 365 dagen. Een uitdaging voor de minder lijfelijken onder ons, want na het vloeien van de bubbels uit spelregel 2 komt de hartelijkheid je vaak met consumptie tegemoet. Maar, kom je ook weg met eentje? Ja, zegt Wolbrink. "De gelegenheid en niet de genegenheid bepaalt het aantal zoenen. Je kunt er gerust eentje geven, maar benoem het dan ook. Zo voorkom je dat je buurman ongemakkelijk in de lucht staat te happen. Moet je er echt niks van hebben, steek dan stevig je hand uit en zet een stap naar achter bij het overbrengen van je nieuwjaarswens." En bereid je voor op een paar doe-niet-zo-ongezelligs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... het huishoudboekje

4. No Appy New Year

Het is één over twaalf en je ziet alle zusjes, tantes, vrienden en vriendinnen wegzinken in hun blauwe scherm. Gillende belletjes, appjes vol emoji's en gelukkig nieuwjaar naar de hele buitenwereld. Je goede voornemen om 'meer in het hier en nu te leven' is na een minuut al overboord. Morgen heb je de hele dag de tijd om iedereen een tof 2020 te wensen. En als je het gevoel hebt dat het echt niet kan wachten, dan heb je wellicht geen goed gezelschap gekozen voor je oudjaarsavond…

5. Torn niet aan het thema

Een oudejaarsfeestje wil nogal eens aan een thema hangen. Eighties, bijvoorbeeld, Roaring Twenties of Sjonnie & Anita. Houd je daaraan, zegt ook het Blauwe Boekje. Vind je verkleden niks, ga dan gewoon niet. Kies iets anders. Je bent echt de partypooper als jij als enige in stemmig zwart komt aanzetten. "Gelijke pakken verheugen de feestvreugde, dus als je geen smoking of vogelbekdierenpak hebt, dan is huren een optie. Geen smoesjes dus."

Hanneke Mijnster

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore