Briefgeheim

'Onze dochter zal nooit weten wie jullie zijn'

19 december 2019 22:22 Aangepast: 20 december 2019 11:43
Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Melody* (29). Met deze brief maakt ze korte metten met iedereen die haar pijn deed en in de steek liet, om het nieuwe jaar straks met een schone lei te kunnen beginnen.

Lotte*,

Je was mijn beste vriendin. Tot we ruzie kregen. Ik had het gevoel dat je achter mijn partner aanzat. Onzin zei je, ik was gewoon jaloers aangelegd. Vier jaar lang spraken we niet, maar uiteindelijk hebben we het contact hersteld en zelfs nog gelachen om ons malle conflict. We werden weer close, je kwam vaak bij ons over de vloer. Maar op een gegeven moment bekroop me weer dat rare gevoel. Andere mensen zagen het ook. 'Dat jij dat toelaat', zeiden ze als ze zagen hoe jij met hem omging.

Op een dag gaf je het eindelijk toe. 'Ik kan er niet voor je zijn,' zei je, 'want als je problemen hebt in je relatie, ga ik jullie alleen maar uit elkaar drijven. Dat is wat mijn gevoel wil.' Daar schrok ik van. Ik besloot dat het beter was om afstand van elkaar te nemen. Later heb ik toch weer toenadering gezocht, maar je reageerde heel bot. Je beschuldigde me ervan dat ik altijd met mijn problemen over de jouwe heen walste en dat alles wat jou in het verleden is overkomen mijn schuld was. Je gaf me het gevoel dat je al die tijd alleen maar voor mijn partner bij ons was gekomen. Dat heeft me zo diep gekwetst. Hierna heb je nog stiekem contact met hem gehad. Ik was de boeman in jouw verhaal. Ik vraag me weleens af hoe het met je gaat, maar ik ben bang dat het weer gebeurt als ik je weer toelaat. Dat risico wil ik niet nemen, het is nu klaar. Ik kan je ook moeilijk vergeven voor wat je hebt gedaan.

'Later zocht je weer af en toe contact met me. Om geld van me te lenen bijvoorbeeld'

Wies*,

Jou leerde ik kennen toen Lotte me al zo vreselijk gekwetst had. Je wist dat ik door haar heel voorzichtig was met het toelaten van nieuwe mensen. Maar je brak door mijn pantser heen en werd een goede vriendin. Jouw vriend was al even goede vrienden met mijn partner. Ideaal, hartstikke gezellig. Omdat we ver uit elkaar woonden, brachten we vaak hele weekenden bij elkaar door.

En toen, plotseling, pakte jij van de ene op de andere dag je spullen en ging je weg bij je vriend. Je hebt me nooit meer gebeld. Ik heb jou vaak geprobeerd te bellen, maar dan drukte je me gewoon weg. Begrijp je dat je me hiermee ontzettend hebt gekwetst? Het is voor mij heel moeilijk om mensen te vertrouwen, ik heb me opengesteld, en dan doe je zoiets. Later zocht je af en toe contact, maar alleen als je me nodig had. Om geld van me te lenen bijvoorbeeld. Je gebruikte me, zo werd me pijnlijk duidelijk.

Inmiddels is het definitief klaar van mijn kant. Van jouw kant kennelijk ook: je hebt me overal verwijderd als vriend. Ik heb er wel moeite mee dat een goede vriendschap zo in de prullenbak is gegooid. Maar ik kan niet blijven accepteren dat mensen me pijn doen, ik moet voor mezelf kiezen.

'Ik heb je nog gewaarschuwd: straks ben je een vreemde voor je eigen kleindochter'

Schoonvader,

We wilden je zo graag een tweede kans geven. Het contact tussen jou en je zoon was nooit denderend geweest. Toen we een dochter kregen, leek het ons mooi als jij je kleinkind zou leren kennen en zij jou. Maar het interesseerde je allemaal niet zoveel. Je vertrok naar het buitenland en was nog te beroerd om met haar te videobellen. Ik heb je nog gewaarschuwd: straks ben je een vreemde voor haar.

En dat is precies wat er gebeurde toen je eindelijk wel aandacht voor haar had. Ze blokkeerde aan de telefoon, omdat ze niet wist wie je was. Dat vond je niet leuk. Maar wat wil je dan precies? Ik heb het vijf jaar lang geprobeerd, als het niet langer is, het is een keer klaar. Ik heb gezegd: je hebt mijn mailadres, mail me maar als je behoefte hebt aan contact, maar vanuit mij komt het niet meer. Je zoon zei dat ik moet stoppen met mezelf wegcijferen om anderen trots te maken en daar heeft hij gelijk in. Sinds een half jaar ben je uit ons leven. Daar heb je het zelf naar gemaakt.

'Dat is mijn voornemen voor het nieuwe jaar: grenzen stellen, niet meer accepteren dat mensen ons pijn doen'

En jij, mijn eigen oom.

Ook met jou is het klaar. Jij wilt alles naar je hand zetten, maar vraagt je nooit af wat een ander wil. Je lokt altijd discussies uit. Als wij A zeggen, zeg jij B. Je begrijpt niet hoeveel pijn je mensen doet. Dat je niet alleen mij kwetst, maar ook mijn dochter. Zij snapt niet waarom je schreeuwt in haar bijzijn. Ik heb mijn grens bereikt wat jou betreft. Als ik je tegenkom, prima, maar ik zal je niet meer uitnodigen.

Beseffen jullie allemaal wel wat jullie hebben gedaan en hoe ver het is gegaan? Voor ons is het nu beter dat de deur dicht is. Dat is mijn voornemen voor het nieuwe jaar. Grenzen stellen, niet meer accepteren dat mensen mij of ons pijn of verdriet doen. Er zit nog zoveel frustratie in me. Waarom begrijpen jullie me niet? Natuurlijk vraag ik me soms af hoe het met jullie is. Maar hoe lullig het ook klinkt, er zullen van jullie geen foto's hier in huis hangen. Onze dochter weet straks niet meer wie jullie zijn. Ik had gehoopt dat dat anders zou zijn.

Melody

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

* De namen Melody, Lotte en Wies zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Wil je geen Briefgeheim missen? Abonneer je dan door hieronder op de tag Briefgeheim te klikken en daarna linksboven Volgen te selecteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore