Briefgeheim

'Je hebt tienduizenden euro's van me los weten te peuteren'

29 november 2019 09:01 Aangepast: 29 november 2019 12:37
Foto ter illustratie Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Melissa* (29). Ze schrijft een brief aan haar ex, die haar volledig kaalplukte.

Edgar*,

Ik leerde je kennen toen we allebei nog een relatie hadden met een ander. Toen mijn relatie uiteindelijk stukliep, wilde ik me niet gelijk weer in iets nieuws storten. Jij was iets minder geduldig. De hele wereld moest weten dat je iets met mij kon krijgen, ook al was je pas net weg bij je ex.

Over haar had je geen goed woord over. Ze gebruikte je, was ziek in haar hoofd, deed niets goed. Van haar hoorde ik heel andere dingen. Zij zocht contact met me om me voor je te waarschuwen. Pas op voor die jongen, zei ze, want hij liegt en bedriegt alles bij elkaar. Ik wilde daar meer over weten, maar ze blokkeerde me gelijk. Ze stuurde ook een brief naar mijn ouders met dezelfde strekking: hij is niet te vertrouwen, hij heeft schulden, hij maakt je dochter kapot. Toen ik je met haar berichten confronteerde, ontkende je glashard. Ze was gewoon jaloers, zei je. Ik geloofde je, vond je ook wel zielig. Je was net ontslagen bij het tankstation waar je werkte omdat je gestolen zou hebben en moest voorkomen bij de rechtbank. De zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, dus dan had je het vast niet gedaan.

'Op de gekste plekken in huis vond ik verstopte brieven van incasso's'

Ik negeerde alle alarmbellen en ging met je samenwonen. Tussen jou en mij was er al snel geen intimiteit meer. Je had stress, wees me af. Ik lag huilend naast je, maar dan draaide jij je gewoon stoïcijns om. Het maakte je niets uit hoe ik me voelde. Op een gegeven moment gonsde in de buurt het gerucht dat je zou rotzooien met andere vrouwen, dat je naar de prostituees zou gaan. Vrouwen benaderden mij ook dat ze in contact waren met jou. Ik kwam voor je op, natuurlijk deed je zulke dingen niet.

Langzaam maar zeker werd me duidelijk hoe diep jij in de problemen zat en hoe je mij belazerde. Op de gekste plekken in huis vond ik verstopte brieven van incasso's. Op je telefoon bleek je een app te hebben waarmee je kon zien wanneer welke post werd verwacht. Als je post van deurwaarders verwachtte, zorgde je dat jij de sleutel van de brievenbus had. Ik confronteerde je weer, jij gaf toe dat je wat schulden had, maar deed het voorkomen alsof het allemaal niet veel voorstelde. Ik regelde betalingsafspraken om de schulden af te lossen, dan zouden je problemen snel verleden tijd zijn.

'Van het geld dat je van mij pikte, onderhield je prostituees. Werkte je ook als hun pooier?'

Jij werkte 's nachts als dj, ik werkte op onregelmatige tijden in de zorg. Alles wat ik verdiende, ging naar het aflossen van jouw schulden. Toen je auto op een dag in beslag werd genomen, vroeg je me 3.000 te betalen om hem terug te krijgen, anders kon je niet werken. Je bleef net zolang inspelen op mijn schuldgevoel tot ik toch overstag ging. Op dat moment hadden we – ik – net een huis gekocht. Het stond op mijn naam, jij betaalde geen cent aan hypotheek. Als je dure apparatuur bestelde voor je werk, kon je dat plots niet betalen. 2.000 euro aan lampen? Ik rekende weer voor je af. Alsof ik nog niet genoeg voor je betaalde, ontdekte ik ook dat je geld uit mijn portemonnee haalde. In totaal heb je zo 30.000 tot 50.000 euro van me afgetroggeld. Je hebt me helemaal kaalgeplukt.

Het geld dat je uit mijn portemonnee pikte, gebruikte je voor prostituees, ontdekte ik later. Vrienden vertelden dat je buitenlandse prostituees onderhield. Die kwamen bij ons thuis als ik nachtdiensten had. Je bracht ze naar het vliegveld, gaf ze te eten en drinken. Waarschijnlijk bracht je ze ook naar de klanten toe. Was je hun pooier? Het doet er niet eens meer toe. Alles waar ik je mee confronteerde, ontkende je. Anderen wilden jou altijd kapotmaken. De vreemde zoekgeschiedenis op je computer, naar seksdates en escorts, was een virus. Ik geloofde je niet meer. Na je vijf jaar lang gesteund te hebben, kon ik het niet meer opbrengen.

'Je vader had een strafblad wegens geweldpleging, dus ik wist dat ik zijn dreigementen serieus moest nemen'

Ik zei dat ik tijd voor mezelf nodig had om na te denken over de relatie. Je dreigde gelijk met zelfmoord. Ik heb je gevraagd mijn huis te verlaten, maar jij weigerde omdat het 'net zo goed jouw huis' was. Mijn ouders hebben je uiteindelijk zo ver gekregen om in ieder geval even weg te gaan. Toen heb ik gelijk alle sloten vervangen. Ik voelde me niet meer veilig in jouw buurt. Je was woest toen je het ontdekte, dreigde mijn hele huis leeg te halen. Ook je ouders bedreigden mij. Je vader had een strafblad wegens geweldpleging, dus ik wist dat ik die woorden serieus moest nemen. Toch was ik sterk en rustig. Het was over en daar moest je maar mee dealen. Ik heb de politie gewaarschuwd en geprobeerd mijn leven weer op de rit te krijgen.

Ik was emotioneel volledig gesloopt, ik was een wrak. Ik kreeg angst- en paniekaanvallen. Daarvoor ben ik ruim een jaar in behandeling geweest bij de psycholoog. Het gaat nu oké met me, maar soms heb ik terugvallen. Nu het weer vroeg donker wordt, ben ik steeds bang om je tegen te komen. Ik durf niet alleen te zijn. Je hebt me nog een tijd gestalkt. Bijna een half jaar lang zag ik steeds vreemde auto's voor mijn huis waarin jij zat te posten. Vier weken geleden heb ik het hele huis opgeruimd en vond ik een zender in mijn kast. Je hebt me al die tijd in de gaten gehouden.

'Inmiddels heb je een nieuw slachtoffer gevonden. Ik heb haar voor jou gewaarschuwd, maar dat wilde ze niet horen'

Ik heb contact gezocht met je ex, om ervaringen uit te wisselen. Jij had haar geslagen, vertelde ze, je was altijd met andere vrouwen bezig geweest en had ook van haar heel veel geld gekregen. Inmiddels heb je een nieuw slachtoffer gevonden. Ik kreeg haar aan de lijn en waarschuwde haar voor jou. Maar net als ik toen, wilde zij het niet horen.

Sinds een jaar heb ik een nieuwe relatie. Hem vertrouwen vind ik lastig, sinds jou vertrouw ik niemand meer. Mijn nieuwe vriend begrijpt het, hij is ook door jou opgelicht. Je hebt zoveel mensen om de tuin weten te leiden, dat ik het mezelf niet aanreken dat ik je zo lang heb vertrouwd. Iedereen kan in de val trappen van een narcist als jij. Ik hoop dat anderen die dit lezen ook beseffen dat het niets is om je voor te schamen. Jíj bent degene die zich moet schamen Edgar, maar die emotie ken je niet.

Melissa

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

Wil je geen Briefgeheim missen? Abonneer je dan door hieronder op de tag Briefgeheim te klikken en daarna linksboven Volgen te selecteren.

*De namen Melissa en Edgar zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. De mensen op de foto boven dit artikel houden geen verband met de daadwerkelijke personen in de brief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore