Ga naar de inhoud
Briefgeheim

'Ik had twee jaar therapie nodig om mezelf terug te vinden'

Beeld © iStock

In deze rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Chantal* (24). Ze schrijft een brief aan haar ex, die haar bedroog, mishandelde en gebruikte.

Maurice*,

Nu walg ik van je als ik aan je denk, maar ooit kon ik niet zonder jou. Je liefde was verslavend. Toen ik je leerde kennen, was je lief en zorgzaam. We deden leuke dingen samen. Ik had mijn jeugd in pleeggezinnen doorgebracht en daar vreselijke dingen meegemaakt met een pleegvader. Liefde had ik nooit veel gekregen en omdat ik ook niet genoeg van mezelf hield, was ik een makkelijke prooi voor figuren als hij en jij. Want jij bleek de slechtste man op de aardbol te zijn.

De vaderfiguur die ik miste, dacht ik in jou te vinden. Je was 16 jaar ouder dan ik en dat vond ik als 16-jarig meisje heel aantrekkelijk. Het voelde alsof er eindelijk iemand om me gaf. Een stoere man, geen jongetje. Maar na een half jaar begon je te veranderen. Je had geen baan, zat in de schuldhulpverlening en vroeg me steeds om geld. Dat vond ik raar. Als oudere man ga je je jongere vriendin toch niet om geld vragen?

'Je hield er meerdere vrouwen op na. Erger nog: je had een van hen zwanger gemaakt'

Dat je je auto op mijn naam wilde zetten omdat je onder bewind stond en anders geen auto kon hebben, vond ik ook maar niets. Ik ging wel akkoord, ik hield immers van je. Maar het ging van kwaad tot erger. Je bleek geen lieverdje te zijn. Voor ik het wist was ik een mishandelde vrouw. Je sloeg me en greep me bij mijn keel. Ik heb aangifte tegen je gedaan, maar meer dan een werkstraf kreeg je niet.

Hoe slecht je me ook behandelde, ik bleef steeds bij je terugkomen. Op een dag kwam ik erachter dat je ook vreemdging. Als mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt, ga ik net zo lang op zoek totdat ik de waarheid boven tafel heb. En ja hoor: op Facebook en in je telefoon vond ik bewijzen van je ontrouw. Meerdere vrouwen hield je erop na. Erger nog: je had een van hen zwanger gemaakt. Zij bevestigde mijn vermoedens toen ze de baby al had gekregen.

Wil je geen Briefgeheim missen? Abonneer je dan door hieronder op de tag Briefgeheim te klikken en daarna linksboven Volgen te selecteren.

Als ik je confronteerde met je acties, werd je kwaad. Hadden we een woordenwisseling in de auto, dan reed je zo hard dat je me bang maakte. Je wilde ons doodrijden tegen een boom. Nooit gaf je toe dat je fout zat of bood je je excuses aan.

Toen ik een punt achter onze relatie zette, kon je dat niet accepteren. Je bleef me stalken. Dat heeft nog jaren geduurd en is pas recent gestopt. Een maand geleden stond je plots weer voor mijn raam. Ik hoorde het van mijn buurvrouw, want zelf was ik gelukkig niet thuis. Blijf alsjeblieft heel ver weg, Maurice. Ik wil je nooit, maar dan ook nooit meer zien. Je bent een eng mannetje.

'Het is gelukt: het gaat nu beter met me dan ik ooit had durven dromen'

Je hebt me zoveel pijn en verdriet gedaan, zoveel schade aangericht. Je hebt me trauma's gegeven door wat je me hebt aangedaan. Ik heb twee jaar therapie nodig gehad om mezelf terug te vinden. Het is gelukt: het gaat nu beter met me dan ik ooit had durven dromen. Ik heb een superlieve man leren kennen die respect voor me heeft en de wereld voor me is geworden. Hij is tien keer de man die jij ooit zult zijn.

Chantal

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

*De namen Chantal en Maurice zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.