Ga naar de inhoud
Horeca

Deze trucjes gebruiken restaurants om je meer te laten betalen

Wanneer je in een restaurant de kaart voorgeschoteld krijgt word je vaak overrompeld door allerlei heerlijke gerechten. Je gaat het liefst voor een voor-, hoofd- én nagerecht, maar vreest wellicht voor de rekening achteraf. Gelukkig hoeft een driegangenmenu helemaal niet duur te zijn, je moet alleen de slimme trucjes van restauranteigenaren weten te omzeilen.

De ideale indeling

De trucjes van restauranteigenaren beginnen al vanaf het moment dat jij de gerechten gaat doornemen. Zijn er behoorlijk wat pagina’s te bekijken, dan ben je aan het einde van de lijst de eerste gerechten alweer vergeten. En dat is nou precies de bedoeling!

De meeste menukaarten staan op volgorde van goedkoop naar duur, het einde van de lijst bevat dus de duurste gerechten en laten dat nou net de pagina’s zijn die nog vers in je geheugen staan.

Om je aandacht nog meer naar bepaalde gerechten te trekken, worden vaak afbeeldingen ingezet. Je kunt zo voor jezelf bepalen of je iets er lekker uit vindt zien, dat maakt de keuze een stuk makkelijker. Daarnaast blijft een afbeelding ook beter in je geheugen hangen dan tekst, je zult deze gerechten, na het gehele menu gelezen te hebben, beter onthouden.

(Relatief) goedkoop

Tussen al die gerechten zitten vaak ook peperdure gerechten en ook dat is niet zonder reden. Door de prijs van een bepaald product extra duur te maken, lijken andere gerechten in verhouding goedkoper. Voor je gevoel heb je dan een goedkoop gerecht gekozen, terwijl dat in werkelijkheid wel meevalt.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Spelen met woorden

Nog een tactiek om gerechten aan te prijzen is het gebruik van bepaalde voorzetsels. Grootmoeders gehaktballetjes met jus klinkt heel warm en nostalgisch, maar het is waarschijnlijk helemaal geen familierecept.

Dit soort trucjes worden niet alleen ingezet bij de naam van het gerecht, maar ook bij de omschrijving. Een langzaam gegaarde kippenborst uit de oven met een heerlijk sappige saus van vlierbessen, klinkt toch veel lekkerder dan kip met jus…

Je wordt onbewust overgehaald om bepaalde gerechten te bestellen, terwijl andere gerechten misschien net zo lekker (of lekkerder) zijn voor minder geld.

Wat kies jij?

Wanneer je naar een restaurant gaat wil je natuurlijk wel met een volle maag weer naar buiten stappen. Veel zaken bieden daarom vaak grote en kleine porties aan. Onbewust zal je vaker kiezen voor de grotere optie om zeker te weten dat je vol zit, terwijl in werkelijkheid een kleine portie vaak ook genoeg is. Zo niet, dan kun je altijd nog een toetje bestellen, toch?

Fotocredits

Headerfoto: Shawnanggg