Hot yoga

Hot yoga: wat is dat precies?

11 december 2020 17:14 Aangepast: 17 december 2020 09:56

De laatste tijd steeds vaker te zien bij sport- en yogascholen: hot yoga. Wat is deze vorm van yoga precies en waarom is hij zo populair?

Hot yoga is een bijzondere yogavorm, omdat je deze - in tegenstelling tot eigenlijk iedere andere sport - uitvoert in een ruimte waar het 40 graden warm is. Deze vorm van yoga is ontstaan in India en kreeg in de jaren 70 steeds meer bekendheid in Amerika. Tegenwoordig is het in Nederland ook razend populair.

Hot, hot, hot

40 graden is heel warm. Je gaat daarom bij hot yoga flink zweten en dat is niet zomaar zo bedacht. Volgens Sharon, hot yogadocente in Naarden, worden je spieren er flexibeler van en kun je daardoor dieper en beter in een bepaalde houding komen. "De warmte maakt je spieren soepel, waardoor je meer profijt hebt van je yogales."

Misschien denk je: 40 graden? Dat is veel te heet voor mij. Maar maak je geen zorgen, als je binnenkomt lijkt het net of je op een warm strand zit onder een zonnetje. Pas als je gaat bewegen, wordt het echt warm en begin je te zweten.

Miniatuurvoorbeeld
Beginnen met yoga:

Beginnen met yoga: wat is het en waarom is het zo goed voor je?

Een hot yoga-les duurt gemiddeld anderhalf uur en is een doorlopende sessie die bestaat uit een vaste serie met telkens dezelfde oefeningen. In principe is deze vorm van yoga voor iedereen te doen, maar het wordt wel aangeraden om eerst een paar lessen 'normale' yoga gedaan te hebben alvorens je deze vorm probeert.

Yoga lijkt misschien simpel, maar onderschat het niet: de stretches en poses zorgen voor het flink activeren van je spieren. Ook wordt je balans op de proef gesteld, waarbij je buikspieren een grote rol spelen. Zoals bij veel dingen geldt hier: oefening baart kunst.

Het hele lichaam

Bij hot yoga komt je hele lichaam in actie. Spieren en gewrichten worden versterkt door middel van de oefeningen en poses. Ook worden je interne organen beter doorbloed en grote systemen in je lichaam gaan beter functioneren. Denk bij grote systemen aan het hormoonsysteem, spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel en immuunsysteem.

"Hot yoga is een samenspel tussen hoofd, lichaam en ademhaling, waardoor je uiteindelijk veel relaxter in het leven staat", zegt Sharon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore