Food

Shake it! De lekkerste alcoholvrije cocktails van dit seizoen

30 juni 2020 07:21 Aangepast: 30 juni 2020 11:44
Beeld © iStock

Wanneer de temperaturen door het dak gaan, is niks lekkerder dan aan het strand of zwembad zitten met een cocktail in de hand. Toch is alcohol niet altijd de beste combinatie samen met de volle zon op je gezicht. Wat zijn de alcoholvrije trends op dit moment en hoe zorg je dat je thuis zelf de show steelt met een blitse mocktail (alcoholvrije cocktail)?

Misschien drink je om een bepaalde reden geen alcohol: je krijgt er hoofdpijn van, wilt graag een paar kilootjes kwijt – of, natuurlijk ook mogelijk: je vindt het gewoon niet zo lekker. Geen probleem! Jorit Frijling, bartender en mede-eigenaar van cocktailbar Westwing, deelt een aantal praktische tips met je, waarmee je zelf thuis de lekkerste alcoholvrije drankjes kunt maken.

Verschillende technieken

De smaak van alcohol is natuurlijk nooit exact na te bootsen, maar volgens Frijling zijn er wel een aantal manieren om je mocktail zó op te spicen, dat je de alcohol niet meer mist: "Wij gebruiken in de bar verschillende technieken om extra smaak toe te voegen aan de drankjes. Een van de meest geliefde technieken is het maken van een ‘shrub’: deze trend is overgewaaid uit Amerika en wordt nu ook in Europa veel gebruikt om unieke, smaakvolle drankjes te creëren zonder alcohol."

Shrub is een homemade siroop op basis van azijn, suiker en fruit. Je kunt dit thuis zelf eenvoudig bereiden. Niet moeilijk, maar het heeft wel even tijd nodig. "Pak een weckpot en vul deze voor een deel met je favoriete fruit. Vervolgens voeg je er suiker aan toe. Laat dit een paar dagen staan. De sappen van het fruit trekken in de suiker en zo ontstaat er een natuurlijke siroop. Na een paar dagen voeg je wat azijn toe. Wij gebruiken een appelciderazijn voor een frisse smaak. Et voila, je shrub is klaar."

Je kunt eindeloos variëren met shrubs door steeds ander fruit te gebruiken. Probeer eens verschillende soorten fruit, of voeg meerdere shrubs samen. Maak je drankje compleet door er wat bruiswater aan toe te voegen, de siroop is van zichzelf erg zoet. Met een paar ijsklontjes erbij en een schijfje limoen erin doet jouw mocktail echt niet onder voor een gewone cocktail!

Sour family

Een andere optie voor het maken van een oogverblindende en onweerstaanbare mocktail, is er eentje van de sour family. "Sour cocktails worden vaak gemaakt met opgeklopt eiwit, de dry shake-techniek. Dit maakt de cocktail lekker romig en is ook nog eens een lust voor het oog door de fluffy schuimkraag. Ik maak in de bar altijd de ‘cinnamon sour’, naar mijn eigen recept. Deze mocktail bevat kaneelsiroop, een bittertje, ananassiroop en limoensap. De limoensap mag best rijkelijk vloeien, het heet niet voor niks een sour."

Volgens Frijling is een bittertje cruciaal bij het maken van een goede, alcoholvrije cocktail met karakter. "Het geeft je drankje meer diepgang. Complexiteit. Er zijn veel verschillende soorten bitters op de markt, zowel met als zonder alcohol. Mét alcohol zijn ze wel echt smaakvoller. Veel alcohol zit er niet in: 2,7 procent. Daarnaast gebruik je altijd maar een heel klein beetje, dus uiteindelijk bevat je drankje nog steeds minder alcohol dan een Radler, mits je er verder geen drank meer aan toevoegt. Wil je echt helemaal alcoholvrij? Dan kun je ook kiezen voor een 0,0 bitter."

Het exacte recept van de cinnamon sour is helaas strikt geheim, maar wel geeft Frijling het recept van een andere optie, waarbij hij ook de dry shake-techniek toepast: de Pornstar Martini. "Een heerlijke zomerse cocktail met passievrucht en een zoetje van vanille."

Pornstar Martini

Je maakt de Pornstar Martini als volgt: voeg 15 cl passievruchtsap, 2 cl limoensap, 2 cl vanillesiroop en eiwit toe aan een shakebeker. Shake net zo lang tot het eiwit is opgeklopt. Let op: je voegt hier nog geen ijs aan toe. Zodra je het geheel stijf hebt geshaked, voeg je ijsklontjes toe en shake je het geheel nog even door totdat het drankje gekoeld is. Schenk het rustig uit in een mooi glas en geniet!

Andere hippe drankjes

Geen zin om thuis aan de slag te gaan met shakebekers en al die losse ingrediënten? No problem! Naast alcoholvrije cocktails heeft Frijling ook een aantal andere alternatieven die je gewoon kant en klaar in de supermarkt kunt halen of binnen een handomdraai in elkaar flanst:

  • Alcoholvrije gin tonic: er komen steeds meer alcoholvrije gin varianten op de markt. Voeg daar je favoriete tonic aan toe (en eventueel nog wat garnering) en klaar ben je.
  • Ginger beer: lekker drankje als je van kruidige dranken houdt. Zorg dat hij goed gekoeld is, dan smaakt hij het allerlekkerst.
  • Alcoholvrije speciaalbiertjes: deze worden steeds hipper en smaken soms zelfs lekkerder dan hun broertje mét alcohol. Probeer eens een 0,0 IPA of blondbiertje, succes gegarandeerd.
  • Iets minder populair maar daardoor niet minder lekker: alcoholvrije wijn. In dit geval is goedkoop duurkoop, dus kijk even goed naar het merk dat je aanschaft. De beste komen uit Frankrijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore