Ga naar de inhoud
Sport

Lekker ontspannen en strakker in je vel? Neem eens wat vaker een frisse duik!

Beeld © iStock

Als iets wel leuk én gezond is om te doen met het warme weer, dan is het zwemmen - liefst in de natuur. Professioneel buitenzwemster Susan Houbraken legt uit waarom: 'Zwemmen hielp me van mijn pijn af na mijn auto-ongeluk.'

Houbraken weet als geen ander dat zwemmen goed is voor je gezondheid. Vier jaar geleden liep zij ernstig letsel op in haar nek en linkerschouder, door de gevolgen van een kop-staartbotsing. Sindsdien zwemt ze bijna elke dag (in open water): "Zwemmen hielp mij om mijn pijn na het ongeluk te verdoven. Tegenwoordig zorgt het ervoor dat ik mobiel blijf. In het water heb je veel meer bewegingsvrijheid en word je niet beperkt, omdat je spieren en gewrichten in het water als het ware ‘zweven’ en er nauwelijks druk op uitgeoefend wordt."

Inmiddels heeft Houbraken van het zwemmen haar beroep gemaakt en zwemt ze op hoog niveau, 4 seizoenen lang in badpak. Ze helpt anderen om hun mobiliteit terug te vinden en behouden door middel van de watersport. "Dit gaat op voor iedereen, ongeacht je gewicht of leeftijd. Het activeert je spiergroepen die je normaal gesproken niet gebruikt en dat is altijd goed voor je."

"Juist als je overgewicht hebt, is het goed om te gaan zwemmen", zegt Houbraken. "Veel mensen met obesitas hebben last van pijntjes in de gewrichten door het zware gewicht dat ze meedragen. Het kan een grote stap lijken om te gaan sporten, omdat je bang bent dat je knieën het bijvoorbeeld niet aankunnen. Maar maak je geen zorgen: je bent gewichtsloos in het water."

'Het is heel intensief, en dus een heel effectieve manier om af te vallen'

Volgens Houbraken is zwemmen een heel effectieve manier om af te vallen. "Meer dan dertig minuten zwemmen is een actieve training waarbij je meer calorieën verbrandt dan een halfuur hardlopen. Het is heel intensief, maar tegelijkertijd ook de meest blessureloze sport die er bestaat. De kans is klein dat je met zwemmen iets overbelast."

Schoonste water van Europa 

Ook ouderen zijn daarom gebaat bij het regelmatig nemen van een duik, al is het voor mensen die wat verder op leeftijd zijn wel aan te bevelen op een paar dingen goed te letten. "Het is belangrijk dat je goed het water in kunt en er ook weer gemakkelijk uit kunt komen, zonder gevaar voor uitglijden. Bij een binnenbad is er vaak een trappetje aanwezig, maar als je buiten wilt zwemmen moet je goed kijken of het modderig of glad is. Het helpt om zwemschoentjes te dragen."

We hebben in Nederland de luxe dat we, als we dat willen, ook in de buitenwateren kunnen zwemmen. Op www.zwemwater.nl houdt Rijkswaterstaat precies bij waar je wel en niet veilig kunt zwemmen. Wist je dat het buitenwater in Nederland behoort tot het schoonste water van Europa? Des te meer reden om er eens een duik in te nemen vindt Houbraken, die van mening is dat buiten zwemmen meerdere voordelen heeft ten opzichte van binnen zwemmen.

Goed
Lees ook:
Goed nieuws: wandelen is beter dan een intensieve work-out

Al helemaal nu, tijdens de coronacrisis. "De binnenzwembaden bevatten in verband met hygiëne nu drie keer zo veel chloor dan normaal. Dit is slecht voor je ogen en je longen. Voor ouderen en mensen met longproblemen zou dit slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Daarnaast kun je buiten veel langere afstanden zwemmen, zonder dat je steeds hoeft om te keren en ben je niet gebonden aan tijden." Houbraken geeft ook aan dat koud water beter voor je lichaam is dan het verwarmde water dat je in zwembaden vindt. "Je komt zo veel frisser uit koud water dan uit verwarmd chloorwater."

Kwestie van trainen 

Het grootste voordeel van zwemmen is volgens Houbraken dat er weinig voor nodig is. "Je kunt het overal doen, wanneer je maar wilt. Er zitten alleen maar voordelen aan. In het begin zal het misschien zwaar zijn, maar het is een kwestie van trainen. Geef het even de tijd en dan zie je ongetwijfeld progressie. Niet alleen in je resultaten, maar ook fysiek en mentaal. Je gaat strakker in je vel zitten, ontwikkelt spieren en het maakt je hoofd even leeg."

Heb je nog nooit buiten gezwommen, maar wil je het weleens proberen? Ga niet direct een uur in het koude water liggen, maar begin met een paar minuten. Geef je lichaam de mogelijkheid om aan het water te wennen: buiten zwemmen is heel anders dan binnen - en al helemaal in open water in plaats van een zwembad. "Is het water te koud? Trek een wetsuit aan! Deze geeft je meer drijfvermogen en een beschermend gevoel. Vanaf een temperatuur van twintig graden is het water aangenaam genoeg om zonder wetsuit te zwemmen."

De mooiste zwemplekken in Nederland 

Om te beginnen met zwemmen kun je een willekeurig zwembad opzoeken in Nederland, maar nog leuker is het om de wateren van Nederland te ontdekken. Houbraken zet de mooiste en meest toegankelijke plekken voor je op een rijtje, die gekeurd zijn door Rijkswaterstaat. "Een goede zwemlocatie voor beginners heeft de mogelijkheid om goed in en uit het water te kunnen lopen. Een aflopende bodem is dan prettig. Ook liggen er zwemlijnen in het water, zodat je kunt zien waar je nog kunt staan en waar het echt dieper wordt."

  • De IJzeren Man in Vught: prachtige locatie voor zwemmers, maar ook voor mensen die houden van volleyballen in het water. Genoeg speelplek voor kinderen, alle faciliteiten die je nodig hebt (indien geopend natuurlijk). Duikplank aanwezig en je krijgt er een echt eilandgevoel.
  • Het Woldstrand in Zeewolde: startblokken aanwezig voor de meer ervaren buitenzwemmers. Vanaf de steiger en de startblokken kun je zo het water induiken. Ook voor beginners een lijntje aanwezig dat aangeeft hoe ver je het water in kunt voordat het diep wordt. Mooi, overzichtelijk strand.
  • Het Blauwe Meer bij Dwingeloo: alsof je in het buitenland bent, het lijkt wel Noorwegen zo mooi. Het water is blauw door de mineralen. Een afgraving, omgeven door dennen en sparren. Rijk aan natuur en een zwemsensatie om mee te beginnen. Mooi strand, lijntje aanwezig. Goed rondje voor 5 km.
  • Henschotermeer bij Amersfoort: toplocatie, grote zwemgroep actief waar je bij aan kunt sluiten. Meer gevorderde mensen in die omgeving zwemmen daar graag in de Eem.
  • Het Wed in Overveen: een recreatieplas in het duingebied, vlakbij Haarlem. Ook hier lijkt het of je in het buitenland bent. Alle benodigde faciliteiten aanwezig zoals kleedhokjes en horeca. Vanaf de auto loop je een mooi stuk door het bos. Perfect voor een dagje uit.