Food

Dit is de enige manier om van je kater af te komen

11 juni 2020 09:20 Aangepast: 30 juni 2020 11:48
Beeld © iStock

Wakker worden met een mond zo droog als de Sahara en barstende koppijn. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Waardoor wordt deze vervelende nasleep veroorzaakt en nog belangrijker: zijn er manieren om sneller van een kater af te komen?

Volgens Tom Bart, preventiewerker en persvoorlichter bij Jellinek, denken veel mensen dat een kater veroorzaakt wordt door vochtgebrek en dat dit simpel oplosbaar is door een paar glazen water te drinken. "Enerzijds klopt dit: vochtgebrek is een deel van de kater, want alcohol stimuleert vochtafgifte van je lichaam, waardoor je aan het eind van de avond gedehydrateerd kunt raken. Ook droogt je hersenvlies uit, wat verantwoordelijk is voor jouw barstende koppijn de volgende dag."

Toch moeten we niet vergeten dat als alcohol afbreekt in je lichaam, de giftige stof aceetaldehyde ontstaat, dat zorgt voor hoofdpijn, misselijkheid en het trillerige gevoel in je lichaam. "Een concrete remedie hiertegen is er niet, behalve minder alcohol drinken."

"Natuurlijk is ieder lichaam anders en verschilt het per persoon wat wel of niet werkt. Dit heeft te maken met het enzym in je lichaam dat alcohol afbreekt. De mate van afbraak verschilt per persoon. Daarom heeft de één heftigere katers dan de ander. Ook tolerantie speelt een rol in de ernst van je kater. Je lichaam past zich na een tijdje aan als je veel drinkt. Zegt iemand: 'Ik heb nooit een kater, terwijl ik best vaak drink', dan is dat niet een goed, maar juist een slecht teken.

'Je kunt een hoop dingen doen om je beter te voelen. Seks kan ook helpen'

Zoek naar ‘antikatermiddel’ op Google en er verschijnt een hele waslijst aan producten. Logisch dat je snel van je kater af wilt, maar houd jezelf niet voor de gek. "Van geen van deze middelen is wetenschappelijk bewezen dat ze werken. Je kunt je katerproces niet versnellen of vertragen: wel kun je je lichaam ondersteunen, want het is als het ware vergiftigd", legt Bart uit.

De gifstoffen in je lichaam moet opgeruimd worden. Dit kost energie. "Vitamines kunnen daarbij helpen. Daarnaast wil je goed slapen en goed uitgerust zijn om te zorgen dat je voldoende energie in je lichaam hebt om zo snel mogelijk weer te herstellen." Een kater is niet te verminderen. Tenminste, niet fysiek. Wel zijn er een hoop dingen die je kunt eten, doen of toepassen om je psychisch weer wat beter te voelen. Seks kan hier ook bij helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo herken je een alcoholverslaving

Wondermiddeltjes

"Wondermiddeltjes tegen een kater worden overal aangeboden, maar je kunt beter de focus leggen op je psychische herstel. Hoewel dit in je lichaam misschien weinig verandert, verdrijft dit het nare gevoel tijdelijk. Voor de één helpt het om koffie te drinken, de ander gaat liever sporten of onder een koude douche staan. Verwacht geen grote vooruitgang, want in je lichaam is die schadelijke stof nog steeds aanwezig."

Denk wel logisch na voordat je iets doet of eet. Fruit en groentes zijn gezond, maar een sinaasappel zal echt niet lekker vallen op zo’n gevoelige maag. Ook is sporten niet voor iedereen een goed idee, helemaal niet als je duizelig bent. "Probeer wel altijd wat te eten, ook al heb je daar geen zin in. Vooral ’s ochtends kan dit lastig zijn, maar een ontbijtje helpt om je energie aan te wakkeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Die paar coronakilootjes: zo kom je er weer vanaf

Vul je vochttekort zoveel mogelijk aan en drink ook vooral op de avond zelf voldoende water. Bart raadt aan bij ieder glas alcohol een glas water te nemen. Niet alleen zorgt dit voor het aanvullen van je vochttekort, maar ook geeft dit je buik een voller gevoel en heb je minder dorst. Zo voorkom je dat je alcohol gaat drinken omdat je dorst hebt. "Daarnaast voel je je de volgende dag gegarandeerd minder slecht."

Vette hap

Ga jij na het stappen altijd voor een vette hap, onder het motto: ‘dan is mijn kater morgen minder erg’? Denk dan nog eens goed na. "Een beetje vet eten vóórdat je gaat drinken is raadzaam, omdat dit helpt de opname van alcohol iets te vertragen. Even een bodempje leggen zorgt dat je minder snel dronken wordt en dat de alcohol zich beter verspreidt over de avond. Ná het drinken van veel alcohol een vette hap nuttigen maakt niets uit en is ook nog eens erg slecht voor je", zegt Bart. 

Kortom, er zit maar één ding op: bezint eer ge begint. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore