Ga naar de inhoud
Mind

4 eigenschappen die je herkent als je hoogsensitief bent

Goodinteractive - Pixabay

Bij hooggevoelige mensen komen zintuiglijke prikkels versterkt en harder binnen. Maar hierdoor hebben ze wel het vermogen om deze prikkels op een andere manier op te vangen en te verwerken. Daarom herkennen hoogsensitieve mensen zichzelf waarschijnlijk allemaal in deze vier dingen.

1. Je bent constant aan het twijfelen

De knoop doorhakken vind je ontzettend moeilijk. Je wilt het altijd voor iedereen altijd goed doen, maar dat betekent dat je nooit kunt kiezen. Want de een is het niet eens met de ene optie, maar wanneer je de ander optie kiest maak je andere mensen niet blij. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen en daarom durf je niet gauw een keuze te maken. Je bent een piekeraar en let op de kleinste details en de gevolgen van jouw keuze.

2. Je bent enorm meelevend

Je bent ontzettend gevoelig van de mening en gevoelens van andere personen. Je neemt alles heel persoonlijk, maar aan de andere kant voel je ook heel erg mee met anderen. Is iemand verdrietig? Dan bied jij een schouder aan om op uit te huilen. Maar is iemand enorm gestresst? Dan neem jij dat stressniveau heel makkelijk over en dat is niet altijd fijn natuurlijk. Highly sensitive persons voelen zich extra goed rondom positieve mensen, maar kunnen zich ook enorm down voelen als ze in de buurt zijn bij mensen met een negatieve energie.

3. Je kunt genieten van de kleinste dingen

Gevoelens komen extra hard binnen bij hooggevoelige mensen. Dat kan negatief zijn, maar ook juist positief. Fijne gevoelens zoals een lach, fijne muziek of een complimentje kunnen je dag helemaal goed maken. Je geniet volop van de kleinste dingen en daar mag je heel trots op zijn. Dat is een mooie eigenschap.

4. Je zoekt het probleem altijd bij jezelf

Een eigenschap van hoogsensitieve personen is dat ze eerder bezig zijn met een ander dan met zichzelf. Je houdt in de gaten wat iedereen wil of verwacht, maar daardoor vergeet je je eigen behoeften. Bovendien wil je niemand in een kwaad daglicht zetten, waardoor je het probleem altijd bij jezelf zoekt. Terwijl in de meeste gevallen jij helemaal niet het probleem bent. Zelfs als je weet dat het nieuw jouw schuld is, doe je alsof dit wel zo is. Alleen maar om anderen niet in de problemen te brengen.

Demi Schoenmakers