Gezondheid

Ellende voor mensen met hooikoorts: veel pollen in de lucht

02 juni 2017 16:00 Aangepast: 07 mei 2018 12:52
Hooikoortspatiënten weten het al: er hangen pollen in de lucht. Beeld © ANP

Niezen, snotteren en jeukende ogen. Hooikoortspatiënten hebben er vandaag flink last van. Ook de pollenradar van Buienradar slaat rood uit. Het is verklaarbaar: zowel van de bomen, de grassen én de kruiden dwarrelen nu de pollen door de lucht.

De afgelopen dagen was het warm. De wind kwam uit het zuidoosten, de temperaturen waren hoog en er was veel direct zonlicht. Voor velen is dit een heerlijk weerbericht, maar bij hooikoortspatiënten schieten de klachten meteen omhoog.

Pollen, pollen en pollen

Bioloog Maurice Martens verklaart de klachten: "Uit alle groepen planten die pollen vrijgeven aan de lucht, komen nu pollen: de bomen, de grassen en de kruiden. Er is dus een mengsel van pollen in de lucht aanwezig, afkomstig van deze drie groepen."

Bijna alle mensen die gevoelig zijn voor allergenen, kunnen daar last van hebben. Martens: "Dit komt altijd in deze tijd van het jaar voor. Aan het eind van de lente bloeien de bomen nog, maar ook de eerste grassen. We hebben een warme meimaand gehad, daardoor is vooral nu die overlap duidelijk te merken."

Flinke bui helpt

Pollenpatiënten hoeven niet lang te wachten op verlichting. Weervrouw Nicolien Kroon: "Morgen krijgen we te maken met buien. De wind komt van zee, waardoor er vooral in de westelijke helft van Nederland een stuk minder pollen zullen zijn."

Maar alleen bij een flinke, aanhoudende bui wordt de lucht schoongewassen. Martens: "Aan het begin van een lichte bui krijg je een omlaag bewegende lucht, de koude lucht van boven neemt als het ware alle pollen mee uit de onderliggende lagen."

Meer last 

Bij een kleine bui gaat de concentratie aan pollen op het leefniveau omhoog en hebben mensen er juist veel meer last van. Martens: "Pas als het blijft doorregenen, wordt de lucht goed gezuiverd."

Bekijk hier of jij reden hebt tot klagen:

Na het weekend wordt het wat warmer en rolt het pollencijfer weer even omhoog. Hooikoortspatienten kunnen de pollen in de gaten houden via de pollenradar.

Video: dit gebeurt er als je hooikoorts hebt

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`