Gezondheid

We eten te zout, maar er is een redder: champignonpoeder

01 juni 2016 11:00 Aangepast: 31 juli 2017 08:00
Archieffoto Beeld © ANP

Snacks, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden: ondanks harde afspraken met voedingsproducenten bevat zo’n beetje alles wat we eten te veel zout. Dat is slecht voor onze gezondheid.

"Zoals ik het nu zie, denk ik niet dat we de doelstelling gaan halen dat we minder dan 6 gram zout per dag binnenkrijgen", zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten. Alhoewel het zout in producten als brood, conserven en kaas flink verminderd is, zit er in andere voedingsmiddelen nog heel veel zout. "In de laatste metingen is de hoeveelheid zelfs een beetje gestegen."

Zout is op zich niet slecht, maar een te grote hoeveelheid is slecht voor ons ons lichaam. We eten per jaar gemiddeld een derde te veel zout; dat is een kilo meer dan goed voor ons is. Om ervoor te zorgen dat deze hoeveelheid wat omlaag gaat, zijn er afspraken gemaakt met de voedingsindustrie. Die houdt zich daar niet altijd aan, ook omdat we met z'n allen wel verslaafd lijken te zijn aan die witte kristallen.

Liever kijken dan lezen?

Slimme oplossingen

Iedereen die het wel eens geprobeerd heeft, of in een ziekenhuis heeft gelegen, weet: eten zonder zout is ook niet altijd even lekker. Daarom komen er steeds meer alternatieven op de markt. Nederland loopt daarin voorop.

Zo is er een bedrijf dat uit restafval van champignons een poeder en vloeistof maakt, om de smaak van het zout te versterken. Daardoor is er dus een kleinere hoeveelheid nodig. Het product kan bijvoorbeeld toegepast worden in chips, brood en crackers. Een ander bedrijf, Food for Care, gebruikt planten om de smaak van ziekenhuisvoedsel wat te verbeteren. Want we kunnen ook gewoon wennen aan andere smaken.

"Natrium beperkt, en toch op smaak", staat er op een folder van het bedrijf. "Zout is eigenlijk gewoon een smaak, die de gemiddelde mens gewend is in zijn voeding. Door mensen te helpen om een andere smaak te nemen in de voeding kun je daardoor ook andere smaken gebruiken", zegt chefkok Frans Wellens van Food for Care.

Eten uit het lab

Verslaggever Frederique Dormaar bezocht in Eindhoven de beurs Food To Be over de Hollandse pot in de toekomst. Als het aan de knappe koppen ligt, gaat de herkomst van ons eten het komende decennium flink veranderen. Zo kunnen we binnenkort voedsel uit de 3D-printer bestellen en eten we over een paar jaar al kweekvlees in restaurants uit een laboratorium.

Die laatste lappen vlees moeten nog even doorontwikkeld worden, want ze hebben op dit moment nog maar weinig smaak. Toch zijn ze wel bijzonder, want voor het eerst zijn er vleesvervangers ontwikkeld met een échte vleesstructuur. Ze worden samengesteld uit tarwegluten. Als we daar geen zin in hebben maar wel graag onze landerijen lekker vol blijven bouwen met nieuwbouwwijken, kunnen we ook altijd nog een ouderwets stukje biefstuk eten van een koe die heeft geleefd op een kunstmatig eiland op het water.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van