Ga naar de inhoud
Gezondheid

Wel of geen beha dragen? 'Het is nergens voor nodig'

Beeld © iStock

Eens in de zoveel tijd duikt de kwestie op op internet: is het dragen van een beha nu wel of niet nodig? Wij vroegen het aan borstweefseltherapeut Leen Steyaert. "Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen zonder beha, maar dat is helemaal niet waar."

Ze bestaan in allerlei soorten en maten en er komt steeds meer gebruiksvriendelijke lingerie bij. En nog altijd dragen veel vrouwen een beha om hun borsten te ondersteunen. Maar is dat ook écht nodig? Borstweefseltherapeut Leen Steyaert, auteur van het boek Over borsten, legt het uit.

Nergens voor nodig 

"De meeste vrouwen dragen een beha omdat dat hen zo aangeleerd is", begint Leen Steyaert. "Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."

José
Lees ook:
José heeft nooit meer gevoel in haar borsten

Waar de beugels van een beha zitten, bevinden zich lymfevaten. Die lymfevaten worden afgekneld door je beha. Als je je beha uit laat, verbetert de doorbloeding van je borsten. Borsten moeten wiebelen om de doorbloeding te stimuleren en een stagnatie van toxische stoffen tegen te gaan. Je borstweefsel bestaat uit veel vetweefsel en daar kunnen toxische stoffen in zitten.

Stevig ingepakt 

Steyaert legt uit: "Als je een beha draagt, zijn je borsten stevig ingepakt, ondersteund en lekker warm. Die toxische stoffen blijven daar ook zitten. Laat je je borsten bewegen, dan kunnen deze stoffen afgevoerd worden. Die kleine, pijnlijke plekken of spanningen in de borsten kunnen op deze manier ook opgelost raken."

Waarom kiezen zo veel vrouwen dan toch voor een beha? Steyeart: "We zijn het gewend. Vrouwen voelen zich aantrekkelijker, omdat hun borsten mooi op hun plaats blijven. Het ziet er net wat mooier uit onder kleding. Natuurlijk is iedere borst ook anders. Vrouwen met zware borsten kunnen het enorm oncomfortabel en zelfs pijnlijk vinden om zonder beha de deur uit te gaan. Dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Om rugklachten tegen te gaan, kunnen zij kiezen voor een spannend topje of bralette om toch nog iets van ondersteuning te hebben."

Corrie
Lees ook:
Corrie geeft platte borst bloot: 'Zonder borsten ongelukkig? Dacht het niet'

Als je wat minder je beha wilt dragen, waar begin je dan? Volgens Steyaert kan dat met kleine stappen: "Slaap zonder beha. Laat thuis je beha in de kast liggen. Voel je je oncomfortabel, dan kun je een aansluitend topje of bralette aandoen. Deze sluiten mooi aan, maar hebben geen zware elastieken of beugels."

Van je borsten houden

"Als vrouwen moeten we meer van onze borsten gaan houden. Wees je ervan bewust dat er een heel scala aan soorten borsten bestaan. Kijk naar hoe échte borsten eruitzien en niet de grote, ronde bollen die je vaak in de media ziet. De doorsnee borst is peervormig en gaat naar de buitenkant van het lichaam wijzen."

"Dit komt omdat borsten in eerste instantie nog steeds dienen voor borstvoeding. Op deze manier kan een kindje gemakkelijk drinken. Als de tepel recht naar voren staat, is dat een ongemakkelijke houding. Houd je borsten goed in de gaten. Heb je klachten? Ga dan naar iemand die er iets over weet. De oorzaak kan hormonaal zijn, maar soms is het slechts een kwestie van slechte doorbloeding, wat een andere aanpak vereist."

Bron: Gezond.be, in samenwerking met The Content Exchange.