Ga naar de inhoud
Gezondheid

Krekelboer haalt geld op: straks zit in 5 procent van ons voedsel insect

Beeld © Insect Europe

Insect Europe gaat de verwerking van krekels sterk uitbreiden en wil daarvoor via crowdfunding 150.000 euro ophalen. ''Over vijf tot tien jaar zit in vijf tot tien procent van de voedingsmiddelen insect verwerkt''.

Al een aantal jaren kweekt Insect Europe krekels die het zelf verwerkt voor de voedingsindustrie. Dat verwerken gaat nu nog op een erg eenvoudige wijze, met keukenmixers en blenders worden de krekels vermalen. Maar dat moet professioneler.

Om de verwerking grootschaliger te laten gebeuren zijn grotere ketels nodig, legt Ger van der Wal, directeur van het bedrijf, uit. Nu kan er bij het bedrijf in Lelystad per keer 100 gram dode krekels worden verwerkt, straks is dat 20 tot 25 kilo in een paar minuten tijd. Dat is dus ook veel efficiënter.

Al 30.000 euro aan toezeggingen

Van die investering van 150.000 euro is ondertussen al circa 30.000 euro binnen. Van der Wal heeft toezeggingen van investeerders, sommige hebben al eerder geld gestoken in het bedrijf. Dat bedrag is al best heel wat, veel mensen zijn immers nog op vakantie.

Van der Wal hoopt dat zoveel mogelijk mensen geld fourneren, dat kunnen ook klanten zijn. Meedoen kan vanaf 20 euro.

Insect Europe denkt volgend jaar een omzet te halen van ruim negen ton en een jaar later van ruim 1,1 miljoen euro. In 2017 denkt Van der Wall winst te maken. Er zou dan een dividend van 5 procent uitbetaald kunnen worden.

Andere kwekerijen

Insect Europe wil nu flink opschalen, om nieuwe producten voor supermarkten te kunnen maken. Het bedrijf kweekt zelf krekels en er is een andere kwekers die aanlevert. Van der Wal wil van meer boerderijen krekels gaan betrekken. Dat is om de risico's te spreiden, bijvoorbeeld als er op één kwekerij sprake is van een virus, of als een generator voor het klimaat op een boerderij stuk gaat.

Thumbnail

Heerlijk, een krekel op een spiesje

Uiteindelijk wil Van der Wal in heel Europa verkopen. ''Nederland en België komen nu op gang, in Zwitserland begint eiwit uit insecten door te dringen''.

Snoep, pannenkoekenmix, koekjes

Volgend jaar denkt hij op jaarbasis 50 ton te kunnen verwerken, dat is honderd kilo per dag. Krekels worden als ze dood zijn gevriesdroogd en daarna vermalen. Krekelmeel kan in veel producten worden toegepast, als vervanging van vlees of als smaakversterker. Dat kan in bijvoorbeeld in snoep, pannenkoekenmix of koekjesmix.

Als je niet vriesdroogt, dan blijft het vocht in de diertjes bewaard en kun je er een soort pasta van maken, dat kan worden verwerkt in onder meer soepen en sauzen.

Restaurants

Van der Wal verwacht ook veel van de levering aan restaurants. Er zijn volgens hem steeds meer restaurants waar met insecten zoals krekels wordt gewerkt. Ze staan of permanent op het menu, of ze worden een paar maanden bijvoorbeeld als amuse geserveerd.

De grootste volumes betreffen nog altijd krekelmeel, omdat consumenten dan niet zien dat het om insecten gaat. Nog altijd vinden veel Nederlanders het een raar idee om een insect te eten. Misschien wel opmerkelijk, omdat de meesten wel stukken kip, varken, koe of vis eten.

Van der Wal laat al jarenlang mensen krekels proeven. Het best is volgens hem om ze van te voren wel te vertellen wat ze eten. Dan komen ze niet voor een voldongen feit te staan en zijn ze makkelijker over te halen vaker bewust insecten te eten.

Straks goedkoper dan vlees

Nu zijn krekels nog niet goedkoper dan vlees, aldus Van der Wal, maar dat is een kwestie van tijd. ''Insecten worden steeds goedkoper, vlees steeds duurder''. ''Nu gaat de prijs van krekels richting het niveau van een goede biefstuk maar over een paar jaar zijn krekels goedkoper dan vlees''.

In ieder geval liggen met Halloween bij de Albert Heijn weer de lollies met een insect erin.

Hoe worden krekels gereed gemaakt voor verwerking? Krekels zijn koudbloedig, als je de temperatuur op de plek waar ze zitten verlaagd tot 5 graden, dan raken ze in een soort winterslaap. Als de temperatuur dan onder nul daalt, dan zijn ze binnen enkele minuten dood, ze sterven in hun slaap. Dat is wel wat diervriendelijker dan waarop veel koeien en varkens worden gedood.

Toekomstmakers maakte eerder een aflevering over het voedsel van de toekomst. 

Meer rtlz.nl:

Bron: RTL Z