Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Sander: 'Hoe weet ik of het tijd is voor een nieuwe baan?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Sander moet eerlijk bekennen dat hij zijn werk niets meer vindt. Wat nu?

Sander (47) merkt sinds hij terug op kantoor is, na twee corona-jaren, dat-ie het eigenlijk niet meer naar zijn zin heeft. Hij vindt de reistijd irritant, ook al hoeft hij maar drie dagen naar kantoor. Zijn werk als accountmanager vindt hij minder zinvol. Is dit een post-corona-gevalletje en moet-ie weer wennen? Of is het echt tijd voor iets nieuws? En zijn er sinds de corona-crisis meer mensen die andere dingen belangrijker zijn gaan vinden in het leven?

Psycholoog Kristel Szakály-Starke: "Ik verwacht van van wel. Het was toch een realitycheck, dat het leven zomaar in korte tijd heel erg kan veranderen zonder dat je daar zelf invloed op hebt."

"Ik denk dat mensen sommige dingen meer zijn gaan waarderen, zoals familie. Daar kan ik me wel bij voorstellen dat je meer bent gaan waarderen wat je altijd al belangrijk vond. En dat je daarom, zoals Sander, nu niet meer zo’n zin hebt in lange reistijden - als je die tijd ook bij je geliefden kan doorbrengen."

Zijn we wat dat betreft een nieuw pad ingeslagen? Of zullen we ons weer anders gedragen als we deze periode weer vergeten?

Szakály-Starke: "Er zijn dingen die in Nederland niet goed gaan, maar veel dingen gaan wel goed, en ik hoop dat we daar meer waardering voor zullen blijven hebben."

Wat als je nu ontevreden bent over je baan, moet je dan actie ondernemen?

"Ik ben wel heel erg van: als je ergens niet tevreden over bent, ja, dan moet je op zijn minst gaan kijken: waarom dan niet? Gewoon doorgaan met wat je deed, verandert niets. Je hoeft het ook niet meteen heel rigoureus aan te pakken: je kunt ook kijken wát je binnen je baan niet bevalt om dat proberen aan te pakken."

"Gaat het alleen om die reistijd of om op flexibele uren willen werken, kijk dan of het mogelijk is dit voor elkaar te krijgen. Misschien houd je dan meer tijd over om de dingen te doen die je belangrijker vindt."

"Ik zou niet aanraden om je baan meteen op te zeggen. Maar onderzoek eens wát je precies vervelend vindt en wat je daaraan kunt doen. Als je iets wil, kijk dan hoe je het mogelijk kunt maken."

Kees:
Lees ook:
Kees: 'Mijn kalknagel gaat maar niet weg, wat moet ik doen?'

Szakály-Starke legt uit dat er vaak meer mogelijk is dan we denken: "We zijn geneigd sneller te kijken naar de mitsen en maren in plaats van de mogelijkheden en dan valt er zoveel af. Maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt."

"Voorbeelden zijn: werkzaamheden erbij of eraf, werktijden, reizen, een opleiding: er zijn zoveel variabelen waaraan je kunt sleutelen. Mensen weten snel wat ze niet willen, maar niet wat ze wél willen. We weten goed wat we niet willen vanuit eerdere ervaringen. En wat we wél willen, is een risico: want wat als het niet lukt?"

Stel ambitieuze doelen

"We stellen onze doelen niet altijd even hoog, dan blijf je binnen een veilige marge. Het is dus leuk om bij dit proces de lat eens wat hoger te leggen. Stel je voor dat je dat ook zou lukken? Als je traint om een meter hoog te kunnen springen, dan spring je nooit twee meter. Maar als je traint om twee meter hoog te kunnen springen, dan red je misschien wel 1.80 meter. Dat is geen twee meter, maar wel meer dan die ene meter."

"Je kunt je doelen te hoog stellen. Als die voor jezelf niet geloofwaardig zijn, begin je er niet aan. Maar als je ambitieuze doelen stelt en ervoor gaat, kom je misschien wel op leukere plekken dan je zelf ooit kon bedenken."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.