Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Jolande: 'Ik wil geen uitstrijkje laten maken bij mijn huisarts'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Jolande (41) wil geen uitstrijkje laten maken bij haar huisarts, daar voelt ze zich ongemakkelijk bij.

Jolande heeft de laatste twee oproepen voor Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker laten schieten, omdat ze het maar niets vindt, zo’n uitstrijkje. Maar nu een vriendin onrustige cellen moet laten verwijderen, vindt ze het toch wel handig zich te laten testen. Kan dat? En wat als ze dat liever niet bij de mannelijke huisarts wil laten doen?

Huisarts Marnix van der Leest: "De ervaring leert dat in de meeste praktijken de doktersassistenten de uitstrijkjes doen, en niet de dokters zelf. Dat is bijna bij alle huisartspraktijken zo. En de doktersassistenten zijn bijna altijd vrouwen, dus als Jolande liever niet bij een man terecht komt, zou dat een optie kunnen zijn."

"Als je een drempel ervaart om een uitstrijkje te laten doen, is het goed om dat te bespreken met je huisarts. Dat kan helpen om twijfels over het onderzoek weg te nemen. Soms willen vrouwen juist liever dat de huisarts zelf het uitstrijkje doet in plaats van de assistente."

Omdat ze de doktersassistente minder goed kennen?

Van der Leest: "Bijvoorbeeld, of daar wat onzekerheid bij voelen, of omdat een vorige ervaring met het maken van het uitstrijkje niet fijn was en ze toch liever bij de huisarts zelf dit laten doen."

"Het moet in ieder geval altijd goed bespreekbaar zijn als je hier zorgen over hebt. Dat is heel belangrijk. Dus praat erover met de huisarts of de doktersassistente, want meestal is er wel een oplossing te vinden."

En als je echt echt echt niet een uitstrijkje in de huisartsenpraktijk wil laten doen?

Van der Leest: "In dat geval bestaat er ook een zelfafnametest. Een betrouwbaar alternatief. Bij deze zelfafnametest test je op het HPV-virus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Op de website van het RIVM vind je alle informatie en hoe je ’m kunt aanvragen. Komt er uit de uitslag dat je het HPV-virus hebt, is wel het advies alsnog een uitstrijkje te laten maken."

Weinig
Lees ook:
Weinig jonge vrouwen laten uitstrijkje maken, RIVM komt in actie

Tot slot benadrukt Van der Leest nogmaals dat het belangrijk is dat je je vertrouwt voelt bij je huisarts: "Heb je voor een bepaald onderzoek een angst of schaamte, dan is het goed om dat te bespreken. In acute situaties kan het zijn dat er geen tijd is om daaraan aandacht te besteden en dan is het fijn als je het al een keer besproken hebt."

"Zoals er vrouwen zijn die liever geen uitstrijkje laten maken, zijn er ook mannen die zich juist weer onprettig kunnen voelen bij een vrouwelijke huisarts. In alle gevallen geldt: praat erover!"

Hoe zit het trouwens met die vaccinatie tegen HPV? Zouden niet alle volwassenen die moeten krijgen dan?

"De reden waarom ze dit op jonge leeftijd doen is omdat het vaccin het beste werkt voordat het HPV-virus aanwezig is, dus voordat je seksueel actief bent. Ook heb je voor je 15e jaar minder prikken nodig (2 in plaats van 3) voor een goede, langdurige bescherming. Voor volwassen tot 26 jaar volgt later nog een uitnodiging om zich alsnog kosteloos te laten vaccineren. Boven de 26 jaar zijn de vaccinaties alleen op eigen kosten te krijgen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.