Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Kees: 'Mijn kalknagel gaat maar niet weg, wat moet ik doen?'

Beeld © iStock

Kees (52) heeft al jaren een kalknagel. Het doet geen pijn, maar ziet er vooral niet lekker uit. Nu de zomer weer in zicht komt vraagt hij zich af: hoe kom ik ervan af? Hij heeft al van alles geprobeerd, maar niets lijkt écht te werken. Is dit iets waarvoor je naar de huisarts gaat? En wat kan hij/zij eraan doen?

Huisarts Marnix van der Leest: "Schimmelnagels zijn in principe ongevaarlijk. Soms kunnen de nagels natuurlijk wel hinder geven. Bijvoorbeeld als je je nagels niet goed kunt knippen of ze op een vervelende manier groeien."

Lelijk

"Wat voor de meeste mensen in mijn spreekkamer de belangrijkste reden is om iets aan hun schimmelnagel te willen doen, is het feit dat ze het cosmetisch lelijk vinden."

Wat zijn de manieren om een schimmelnagel aan te pakken?

Van der Leest: "Vanuit medisch oogpunt hoef je schimmelnagels bijna nooit te behandelen. Heb je er geen last van? Lekker laten zitten! Bij mensen met suikerziekten of bepaalde afweerstoornissen moet je wel wat meer opletten. Als je toch gaat behandelen, werken pillen het beste: bij 63 van de 100 mensen die deze pillen slikken, gaan de schimmelnagels weg."

Frans:
Vorige week:
Frans: 'Ik vind mijn vrouw niet aantrekkelijk meer. Wat nu?'

"Maar dan moet je wel drie maanden pillen slikken, soms zes maanden. Dat is een intensieve behandeling. De reden dat we hier niet graag voor kiezen, is omdat naast de lange periode dat je medicijnen moet slikken, deze pillen ook bijwerkingen kunnen hebben. Ook laten deze medicijnen zich niet altijd goed combineren met andere pillen die mensen slikken. Daar moet je goed met je huisarts naar kijken."

Hoe werken die pillen?

Van der Leest: "De werkzame stof van deze pillen verspreidt zich via het bloed door je hele lichaam. Hierdoor bereik je altijd de plekken waar de schimmel zich bevindt. Helaas is je nagel van dood weefsel en kost het een lange tijd voordat er een nieuwe schone nagel uitgegroeid is."

"Als je niet voor pillen kiest, kun je tegenwoordig ook een nagellak tegen schimmel gebruiken. Nagellak werkt minder goed: bij 17 van de 100 mensen met schimmelnagels gaat de schimmel weg."

"De nagellak moet je twee keer per dag op de nagel smeren. Daar kun je ongeveer negen maanden mee bezig zijn, als je na twee maanden het idee hebt dat het werkt."

En een laserbehandeling, kan dat werken?

Van der Leest: "Er zijn veel klinieken die deze behandeling aanbieden. Onze huisartsrichtlijnen raden het echter niet aan wegens onvoldoende bewijs dat het werkt. Dan kun je dus beter uit de andere opties kiezen."

N.B. Sinds de publicatie van dit artikel kregen we veel reacties via de mail binnen van mensen met tips, zoals azijn smeren of Vicks Vaporub. Navraag bij huisarts Marnix van der Leest leverde de volgende reactie op. Van der Leest: "In de loop van de jaren hebben mensen heel verschillende manieren geprobeerd om van schimmelnagels af te komen. Het bewijs van deze methodes was meestal niet sterk genoeg en hebben dus onze meest recente richtlijnen niet gehaald."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.