Etiquette

De vijf spelregels van… ontharen

13 mei 2022 07:51 Aangepast: 13 mei 2022 13:58
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: ontharen.

De situatie

Glad als een aal of goed getrimd: de dracht van je lichaamshaar is een statement op zich. Maar wat is wijsheid in ontharen? Scheren of epileren? Harsen of laseren? Of gewoon lekker de bush de bush laten? Dit zijn de yay’s en nay’s.

De spelregels

1. Vergeet je voorbereiding niet

Welke ontharingsmethode je ook kiest en welk lichaamsdeel je ook gaat ontharen, je moet je goed voorbereiden. Dat betekent wassen, boenen, scrubben. Maak je huid vrij van schilfers en dode huidcellen door goed te scrubben. Dit verkleint het risico op vervelende, ingegroeide haartjes en de bijbehorende rode bultjes. Gebruik hiervoor een speciale scrubgel en bijvoorbeeld een scrubhandschoen en je zult zien dat jouw benen, gezicht en oksels glimmen als je smartphone in de zon.

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De vijf spelregels van… vogels spotten

2. Lekker lauw

Ratsj, ratsj onder de douche lijkt wel zo makkelijk, maar is niet zo’n best idee. Sowieso niet omdat je je nu blauw betaalt aan dat gas om dat douchewater twintig minuten lang te verwarmen. Maar ook je huid doe je er geen lol mee. Warm water maakt je huid droog en schilferig en koud water is simpelweg niet fijn. Je benen scheren doe je daarom het liefst in lauw water. Zwaai je been lekker lenig op de wastafel of plaats 'm in een teiltje op een stoel. Goed naspoelen en daarna insmeren met een hydraterende crème of bodylotion is een extra cadeautje voor je huid. Ja, het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Een glad huidje, nergens wondjes en niks dat prikt. Laat die zomer maar komen.

3. Of gewoon met olijf

Nog wel een gouden tip als je scheerschuim op is: scheer je benen met olijfolie. Het schijnt een geweldige vervanger voor scheerschuim of -gel te zijn: het scheren gaat vlot en je benen gaan er heerlijk van glanzen. Bovendien scheelt het weer een rondje bodylotion, want de olijfolie zorgt al voor een perzikzacht huidje. Let wel op: het scheren wordt er een stuk glibberiger van. Hou een handdoek bij de hand en breng de olijfolie met één hand over je been aan. Je andere hand kun je dan gebruiken om grip op je scheermesje te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... romantiek

4. Laat het over aan de pro

Met scheren en ontharingscreme ben je een dag of twee stoppelvrij en daarna ben je alweer aan de beurt. Wil je langer genieten van die gladheid, ga dan naar een wax- hars- of laserkliniek. Wat meer aan de prijs, en zeker niet zonder pijn, maar je bent er wel voor een week of vier vanaf. En het voordeel van de pro’s is ook dat ze harsen op alle plekken waar je zelf niet komt. Genant? Ben je gek. Houd jezelf maar voor dat ze altijd wel erger hebben gezien.

5. De finesse van figuurscheren

Volgens Hanneke de Groot van scheertips.com doe je jezelf een groot plezier met een creatieve coupe in je schaamhaar. "Creatieve figuurtjes in je schaamhaar zien er leuk en grappig uit. Voor je partner ziet er ook nog eens spannend uit. Het geeft je een zelfverzekerd en aantrekkelijk gevoel." Let wel, het scheren van een spannend model is niet makkelijk.

"Er zijn gelukkig diverse sjablonen online te koop waarmee je snel en makkelijk een nieuw figuurtje creëert. Een voorbeeld zijn ladyshape figuurtjes met handvat, die je stevig op de huid kunt drukken tijdens het scheren. Het sjabloon plaats je recht boven de schaamstreek. Vervolgens scheer je langs het sjabloon om het juiste figuurtje te krijgen. Het sjabloon heeft een handgreep zodat je voldoende grip hebt. Met je andere hand scheer je de haren eromheen weg. Het sjabloon heeft tevens een ‘spanstrip’ aan de onderkant. Deze strip zorgt ervoor dat de huid wordt strak getrokken."

Technisch verhaal, maar met de juiste uitleg moet het lukken, denkt Hanneke. Hartjes, iemand?

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore