Etiquette

De vijf spelregels van… suiker skippen

29 april 2022 09:36 Aangepast: 29 april 2022 13:51
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: suiker skippen.

De situatie

Met de oranjetompouce nog hangend in je huig en een liter bier dampend uit je poriën, is het geen gek idee om de komende weken even wat suiker uit je schijf van vijf te blazen. Maar hoe pak je dat aan, juist nu het terrasseizoen weer is geopend?

De spelregels

1. Voeg niks toe

Het belangrijkste om te onthouden is, volgens voedingscoach Jasper Alblas, dat je beter zo min mogelijk toegevoegde suikers binnen kunt krijgen. En laten dat nou net de zoete smaakmakers zijn waardoor je het eten nog lekkerder vindt. "Deze (geraffineerde) suiker zit in snoep, koek, frisdrank en vruchtensap, maar ook in heel veel kant-en-klaar-producten. Vaak bevatten dit soort producten ook veel calorieën en juist weinig gezonde voedingsstoffen. Die kunstmatig toegevoegde extra suikers kunnen nadelig zijn voor je gezondheid en leiden tot suikerverslaving." Maak je maaltjes lekker zelf, dan weet je precies wat erin gaat en wat niet.  

Miniatuurvoorbeeld
Vorige week:

De vijf spelregels van… eten bestellen

2. Drink altijd schoon

Als Carry & Samantha ons iets geleerd hebben, is het wel dat je je calorieën kunt eten of drinken. 32% van de Nederlanders blijkt zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in hun eten en drinken. Wil je de suikers skippen uit je menu, drink ze dan niet. Hooguit gooi je een zoetje in je koffie, maar liever niet. Frisdrank, vruchtensap en yoghurtdrankjes gaan met klontjes tegelijk je keel in, dus beter blijf je daarvan af. Wil je nou toch wat smaak aan je natjes toevoegen, dan is een schijfje citroen en een dotje blauwe bessen in je water een goed idee. Of probeer eens een Air Up, een drinksysteem waarmee je smaak proeft door geur. Pubers zweren erbij inmiddels en je tanden zijn je dankbaar, omdat de zuuraanval van light frisdrank uit blijft.

3. Lezen lezen lezen

Je moet er even een studie van maken, maar dan heb je ook wat. Lezen, lezen, lezen op de etiketten in de supermarkt. De ene humus is de andere niet. Leg de labels van de verschillende merken daarom  naast elkaar en kies je meest suikervrije variant. Als we het kabinet mogen geloven is dat straks door de suikertaks ook de meest voordelige, maar zo ver is het nu nog niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van… spullen lenen

4. Creatief met keuzes 

Wil je nou toch wat disco op die smaakpapillen van je, dan moet je creatief zijn. Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel, strooi wat blauwe bessen door de yoghurt of ga juist meer voor pittig. Er gaat een wereld voor je open joh.  

5. Het is jouw feestje

Ben je zo lekker suiker aan het skippen? Good for you! Bedenk wel dat ieder in zijn eigen proces zit, oftewel: zie je Els van hiernaast nog nuffig een tulband met slagroom naar binnen duwen, dan is dat haar feestje en hoef jij daar niks van te vinden. Complimenteert iemand je met je perzikhuidje of je wespentaille, bedank dan vriendelijk. Een tipje van de suikerloze sluier oplichten mag altijd, zolang het maar geen evangelie wordt.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore