Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Frans: 'Ik vind mijn vrouw niet aantrekkelijk meer. Wat nu?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Frans (44) vindt zijn vrouw niet aantrekkelijk meer. Kan hij haar vragen zichzelf beter te verzorgen? Of ligt het aan hem?

Frans (44) is 14 jaar getrouwd met Annette. Ze hebben twee kinderen van 5 en 7, en doen leuke dingen. Maar één ding gaat wat minder: Frans heeft niet zo’n behoefte aan seks met zijn vrouw. ‘Ik vind haar heel lief, en vind knuffelen heel fijn, maar word niet zo opgewonden meer. Ik ken haar door en door, het spannende, het verrassingselement is er helemaal af. Ze is er, eerlijk gezegd, ook niet bepaald aantrekkelijker op geworden: snel moe, iets te veel kilootjes aan haar lijf, altijd maar weer die iets te krappe spijkerbroek. De hoge hakken en mooie jurkjes komen de kast niet meer uit. Kan ik haar vragen wat af te vallen? Of is er iets mis met mij?

Psycholoog Kristel Szakály-Starke: "Die laatste zin, dat is waar het om gaat. Want als je zegt: is er iets mis met mij? Dan geef je aan dat je zelf iets aan de situatie kunt doen. Zoals zo vaak het geval is bij seks, zit er meestal iets achter, is het een uitingsvorm van iets wat het eigenlijke probleem is."

"Als jij het idee hebt: zij doet al die dingen niet meer, want ze vindt mij niet meer leuk, dan gaat het eigenlijk niet om die sexy jurkjes of om die vetrollen, maar om iets anders. Misschien voel je je niet gezien of gehoord, dat lijkt me dan logischer."

Is het gemeen om zo te denken? Szakály-Starke: "Nee, zeggen tegen je partner: 'Je bent te dik', dat is wél gemeen. Maar ook hier gaat het om waar het werkelijk om gaat, bij jezelf én bij je vrouw. Je vrouw komt niet voor haar lol aan en het heeft al helemaal niets met jou te maken. Ze doet dat niet om je te pesten."

"In plaats van te vragen: 'Moet je niet eens wat kilootjes kwijtraken?', kun je ook zeggen: 'Joh, het valt me op dat je wat minder lekker in je vel zit. Is er iets aan de hand?' Dan ga je het hebben over wat eronder ligt in plaats van dat je bezig bent met de symptomen. Je kunt natuurlijk ook helpen. Niet door je vriendin naar de sportschool te sturen, maar je kunt wel samen bewegen of leuke dingen doen."

Dan de spanning en sensatie, is dat iets wat je kunt oplossen? "Jazeker! We hebben de afgelopen twee jaar echt op elkaars lip gezeten. Het is heel cliché, maar iets doen wat je vroeger altijd deed en waarvan jullie allebei genoten, dat is heel praktisch en het helpt om weer tot elkaar te komen."

"Goede gesprekken, ontspannen dingen doen, daarvan kun je alleen al weer vlinders krijgen, daar hoef je echt geen gekke dingen voor te doen. Aan de andere kant denk ik: niet iedereen heeft vijftig jaar lang vlinders. De een wel, de ander niet, of een bepaalde periode wel of niet."

Een relatie is dus niet altijd één en al spanning en sensatie? "Nee, vlinders ebben weg, en soms heb je ze een periode weer meer. Als je gaat verwachten dat je je hele relatie lang vlinders in je buik hebt, dan ga je het nog zwaar krijgen, dat is echt niet realistisch."

Niet hetzelfde

"Mensen redeneren vaak vanuit zichzelf en leggen onze eigen dingen over anderen heen, maar dat hoeft helemaal niet te zeggen dat dat werkt of dat dat goed voelt. We gaan ervanuit dat anderen hetzelfde zijn als wij en dus dezelfde dingen nodig hebben, maar we vergeten daarbij dat wat voor ons werkt, totaal niet voor een ander hoeft te werken. Al is het vanuit de beste bedoelingen."

"Het is ook maar net hoe je problemen aankaart. Wat er in dit geval vaak achter zit, is niet irritatie omdat de ander te dik is, maar angst: oh jee, het is ongezond, ik ben bang dat mijn partner ziek wordt. Als je een gesprek op die manier insteekt, krijg je al een heel ander gesprek dan dat je zegt: ik vind je buik te dik."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.