Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Maaike: 'Sinds mijn bevalling krijg ik geen orgasmes meer'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Maaike krijgt sinds haar bevalling geen orgasmes meer. Wat nu?

Maaike (31) had er in het verleden totaal geen moeite mee, maar kan sinds de geboorte van haar zoon, driekwart jaar geleden, niet meer klaarkomen. Help! Komt dit ooit nog goed? Is het iets fysieks? Of zit het tussen de oren?

Seksuoloog Jolien Spoelstra: "Dat kan allebei. Als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft, komt lichamelijke opwinding wat langzamer op gang. Ook het krijgen van een orgasme duurt wat langer en als je een orgasme krijgt, voelt-ie minder heftig. Een beetje net zoals in de overgang: het voelt dan soms meer als niezen. De hormonen in je lijf zorgen ervoor dat je opwinding op een lager pitje komt te staan. Zolang je borstvoeding geeft, kan het lastiger zijn om klaar te komen of opgewonden te raken dan daarvoor."

 

De juiste focus 

En als het niet fysiek is? Spoelstra: "Als je geen borstvoeding geeft, maar hier last van hebt, kan dat te maken hebben met ontspanning en focussen. Wil je echt de opwinding toelaten, dan moet je je veilig, prettig en ontspannen voelen. Dat is de basis. Als je de hele dag druk bent geweest en bent onder gekwijld door je baby, ben je over het algemeen niet ontspannen. Er zijn veel vrouwen die dan geen zin hebben in iemand anders aan hun lijf. Als die ontspanning er niet is, wordt het sowieso lastig."

"Dan is er focus. Als je wilt klaarkomen, moet je op het laatste moment even 'naar binnen keren'. Tijdens het vrijen ben je in eerste instantie met elkaar bezig, maar op het laatste moment keer in je in jezelf, laat je los, focus je op wat lekker voelt. Genieten van het moment. Dat is voor moeders lastig, zeker met een baby. Als je die hoort huilen of kuchen, dan ben je met één oor ook nog met je kind bezig en dan wordt het heel lastig focussen op het vrijen. Dat speelt ook heel erg mee. Je bent met je aandacht bij je kindje, dat hoort ook zo."

"Tot slot is de juiste stimulatie belangrijk. Na de bevalling verandert je lichaam heel erg en het kan zijn dat je een andere stimulatie nodig hebt dan voor de zwangerschap en bevalling. Vrouwen hebben een knip gehad, een hechting, zijn bang voor pijn of denken dat een orgasme pijn gaat doen. Het is ook wennen aan je nieuwe lijf en jijzelf en je partner moeten opnieuw leren hoe je daarvan geniet. Dat kan ook door te masturberen, te kijken wat fijn voelt en dat te delen met je partner."

Niet ontspannen

Wat doe je als je last hebt van fysiek ongemak? Spoelstra: "Veel vrouwen krijgen last van incontinentie, dat soort dingen. Dat helpt ook niet bij de seks. Dan ga je bijvoorbeeld knijpen en kun je niet ontspannen. Of je bent onzeker over je lichaam, je buik, borsten, striae. Als je pijn hebt of incontinentieklachten hebt, geef daar aandacht aan en blijf er vooral niet mee doorlopen als dat onnodig is."

"Tot slot: ben je onzeker over je lijf, kijk dan eens op het Instagram-account van Jade Beall. Zij maakte het boek The Bodies of Mothers - A Beautiful Body Project. Daarin staan prachtige foto’s van vrouwen die een kind hebben gekregen en zie je hoe moederlijven eruit horen te zien en dat daar niets mis mee is. En hoe het hoort te zijn, maar dat zien we niet genoeg.”