Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Michael: 'Hoe krijg ik mijn kinderen van hun schermpjes gerukt?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Michael wil weten hoe hij zijn kinderen kan motiveren meer naar buiten te gaan.

Michael (39) heeft twee kinderen van 10 en 7. In de coronaperiode moesten hij en zijn vrouw hard werken en zaten de kinderen te lang op het schermpje, uren achter elkaar. Maar nu het leven weer normaal is en de zon buiten schijnt, wil hij lekker met de kids naar buiten. Wat soms moeilijk gaat, want in eerste instantie worden ze boos als hij dat voorstelt. Hoe kan hij de kinderen enthousiasmeren naar buiten te gaan om een balletje te trappen? Schermpjes de prullenbak in?

Mediapsycholoog en gezondheidszorgpsycholoog Bjarne Timonen: "Die schermen zijn er nu eenmaal, ze er helemaal vanaf halen vind ik niet realistisch. Dat moet je volgens mij niet willen. Ook kinderen hebben een deel van hun sociale contacten via de mobiel. Dat wil je niet van ze wegnemen." 

“Wat je ze wél wilt leren, is dat ze ook analoog kunnen genieten. En dat ze analoog contact maken. Buiten spelen is heel belangrijk, omdat ze er motorisch veel van leren. Ze moeten leren om te genieten van een ‘natuurlijke beloning’ zoals sociaal contact."

Balletje trappen

"Spelen, sporten, een instrument leren bespelen: kinderen moeten leren dat dat allemaal ook heel erg leuk is. Als dat soort dingen een prominente rol krijgt in hun leven, leggen ze die mobiel heus wel aan de kant om op een veldje te gaan voetballen, af te spreken met vrienden of lekker buiten te spelen. Kinderen zijn daar erg vatbaar voor. We denken te snel dat de mobiel een te grote concurrent is voor al die analoge dingen waar je ook blij van wordt."

Annemiek:
Vorige week
Annemiek: 'Hoe voorkom ik pijn bij het vrijen?'

Betekent dat dat het mobieltje niet zo slecht is als soms wordt gedacht? Bjarne: "Ja, maar we moeten kinderen wél een alternatief aanbieden."

Belonend

Hoe stimuleer je kinderen van hun scherm af te komen als ze nog niet inzien dat ze er lol aan gaan beleven? Timonen: "Het is de verantwoordelijkheid voor de ouders om te laten zien, om kinderen te vertellen, hoe leuk het alternatief gaat zijn."

"Mobieltjes spelen in op instant gratification en we hebben als ouder als verantwoordelijkheid dat sommige beloningen niet zo snel gaan als digitale beloningen, maar die wel heel belonend zijn. Zeker als ze dat vaker doen, dan gaat het ook in hun systeem zitten. Daar hebben ze later heel veel baat bij."

Het helpt je kinderen op een sportclub of muziekles te doen? "Ja. Bedenk ook dat die digitale wereld en analoge wereld niet strikt gescheiden hoeven te zijn. Je kunt ook foto’s maken in de natuur tijdens een wandeling, filmpjes maken van je voetbalkunsten of met vrienden live gaan. Je kunt het allemaal combineren, dat is toch leuk?"

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore