Ga naar de inhoud
Asking for a friend

Anne: 'Ik word blij, maar ook onzeker van Instagram. Hoe komt dat?'

Beeld © iStock

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Annes haat-liefdeverhouding met Instagram.

Anne (27) vindt Instagram heerlijk: kijken wat iedereen heeft uitgespookt het weekend, recepten verzamelen en inspiratie opdoen voor coole looks. Máár ze merkt dat ze naast inspiratie er ook onzekerheid opdoet: de plaatjes, hoeveelheid likes of aantal volgers van anderen maken haar soms jaloers. Hoe kan ze zich daar beter tegen wapenen?

Mediapsycholoog en gezondheidszorgpsycholoog Bjarne Timonen: "Waarschijnlijk wordt Anne onzeker van bepaalde mensen die ze volgt, want van een leuk recept zal ze dat niet zo snel worden, natuurlijk. Maar als iemand met een perfect lichaam staat te koken, misschien weer wel."

Picture perfect

"Mijn advies: wees selectiever in de mensen die je volgt. Op social media kan je last krijgen van selectieve vergelijking, waarbij je jezelf op een negatieve manier gaat vergelijken met de mensen die je volgt. En die allemaal picture perfect laten zien en van de twintig foto’s die ze maken alleen die ene mooie plaatsen."

"Je kunt dan al snel gaan denken dat dat de realiteit is, ook van die persoon, en dat jij dan tekortschiet, omdat het er bij jou allemaal wat minder geweldig uitziet. Wees dus selectief in de mensen die je volgt. Als je merkt dat een bepaalde influencer je onzeker maakt, ontvolg die dan."

Hoe komt het dat we zelf echt wel weten dat alles mooier wordt gemaakt, maar dat we toch denken dat we het echte leven van iemand zien? Timonen: "Zo werkt het brein nu eenmaal: die neemt het voor realiteit aan. Ondanks dat we weten dat er een filter overheen zit. Maar zo voelt het niet."

"Dat is ook de reden dat social media zo populair zijn: we kunnen imponeren op een manier die heel gekunsteld is. En het werkt! Influencers hebben heel veel volgers, maar er zitten veel volgers bij die afgunstig zijn en eigenlijk helemaal niet enthousiast over degene die ze volgen. Dat is geen fijne manier om social media te gebruiken. Sterker nog: we weten dat het depressie in de hand kan werken als je er veel op zit of dat je negatiever over jezelf gaat denken."

Jolande:
Vorige week:
Jolande: 'Ik wil geen uitstrijkje laten maken bij mijn huisarts'

"Als je bepaalde accounts volgt om geïnspireerd te worden, bijvoorbeeld om lekkere recepten uit te zoeken of fitter te worden, meer te reizen, dan is het prima. Dan handel je ernaar en kan het helpend zijn. Maar als de lat zo verschrikkelijk hoog ligt dat je het gevoel hebt dat je er niet aan kan voldoen, werkt het alleen maar destructief."

Kwetsbaarheid tonen

Hoe kan het eigenlijk dat we allemaal van onze beste kant laten zien op social media? Willen we onze slechte momenten niet delen? Timonen: "Nee, want dan toon je je kwetsbaar. Bovendien is het niet heel aantrekkelijk. In het normale leven laten we ons ook het liefst van onze beste kant zien. Mensen willen sterk, gelukkig en knap overkomen. Dat vergroot onze aanzien. Onszelf kwetsbaar tonen, dat doen we niet zo snel."

Heeft het ook nog zin om social media te minderen of ermee te stoppen? Timonen: "Dat kan absoluut zin hebben, natuurlijk. Maar het hoeft niet per se, als je er maar bewust mee omgaat. Er zitten ook leuke kanten aan social media en het kan heel inspirerend zijn. Maar wees echt wat selectiever in wie je volgt."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.