Ga naar de inhoud
Gezondheid

Annemiek: 'Hoe voorkom ik pijn bij het vrijen?'

Beeld © iStock

Annemiek (44) heeft het nog niet eerder meegemaakt, maar opeens heeft ze pijn tijdens het vrijen. Terwijl ze toch echt wel opgewonden is. Hoe kan dit? Zit ze al in de overgang of is er iets anders aan de hand? En hoe komt ze erachter?

Seksuoloog Jolien Spoelstra: "Pijn bij het vrijen komt het heel veel voor. Wat ik aan cliënten vraag in dit geval: 'Wat maakt dat je denkt dat je opgewonden bent?' Want daar is veel verwarring over."

Psychische & lichamelijke opwinding 

"Veel mannen en vrouwen denken dat een vrouw opgewonden is als ze vochtig wordt. Wanneer de vagina vochtig wordt, betekent dat in slechts tien procent van de gevallen dat een vrouw ook psychisch opgewonden is. Er is weinig overlap tussen de psychische en lichamelijke opwinding, en je moet dus niet afgaan op die lichamelijke opwinding alleen, terwijl dat wel gedaan wordt."

Hoe weet je dan of een vrouw écht opgewonden is? Spoelstra: "Gewoon, door te vragen of ze zin heeft. En voor vrouwen geldt dat je je niet moet afvragen of je vochtig bent, maar: heb ik hier zin in? Heb ik plezier op dit moment en heb ik het leuk? Geniet ik hiervan? Als je meer wilt, dan heb je zin. Máár als je denkt dat je opgewonden bent, maar je geniet niet, dan ben je niet opgewonden."

Saai

Spoelstra legt uit dat dat misschien komt omdat je wensen in bed in de loop der tijd veranderd zijn. "Het kan zijn dat je aan vrijen bent en dat je wat je aan het doen bent, vroeger leuk vond, maar dat je andere dingen fijn bent gaan vinden. Dat dat veranderd is, dat jullie veranderd zijn, dat je het saai vindt. Dan word je wel vochtig, want je lichaam reageert er wel op, maar kun je dus toch niet opgewonden zijn."

Liever
Lees ook:
Liever schoon bed dan seks: wat maakt een fris bed zo lekker?

"Er zijn vrouwen die denken dat de pijn er een beetje bij hoort. Als je doorgaat wordt het wel minder, omdat je lichaam je tegen pijn wil beschermen en je lijf probeert dat minder te maken. Maar uiteindelijk gaat het tegen je werken, omdat je hersenen onthouden wanneer iets pijn gedaan heeft en je vervolgens gaan waarschuwen."

Pijncirkel

"Als je bang bent om pijn te krijgen, raak je minder ontspannen, raakt je opwinding minder en reageert je lichaam door samen te trekken waardoor penetratie bijvoorbeeld juist weer pijnlijker wordt. Je komt dan in in de pijncirkel terecht. Spoelstra: "Dit kun je doorbreken door op het moment dat je pijn hebt altijd even te stoppen, want dan heb je geen plezier meer en dat beats the whole point of sex. Praat over wat je nodig hebt om te kunnen ontspannen of wat je fijner vindt."

'Ik
Lees ook:
'Ik droom weleens over heftige seks met mijn ex, is dat raar?'

Die overgang, zou dat het nog kunnen zijn? Spoelstra: "Dat zou zeker het geval kunnen zijn. Via de huisarts kun je vragen of je je hormoonspiegels kan laten checken en kijken in welke fase je zit."

Overgang

Máár ook een misverstand dat Spoelstra uit de weg wil ruimen, is dat vrouwen na de overgang vaker pijn hebben tijdens het vrijen. Dat hoeft helemaal niet: "Na de overgang is de vagina weliswaar droger, maar wanneer vrouwen opgewonden raken, reageert hun lijf net als voor de overgang."

"Voor de overgang kon je misschien nog wel wegkomen met seks terwijl je niet opgewonden was omdat de vagina altijd een beetje vochtig is, maar na de overgang lukt dat echt niet meer. Voldoende opwinding is na de overgang gewoon nog belangrijker!"

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore