Gezondheid

Is pure chocolade wel zo gezond als we denken?

05 januari 2022 19:04 Aangepast: 06 januari 2022 20:21

Er bestaan een hoop beweringen rondom het eten van pure chocolade. Zo zou het goed zijn voor de gezondheid en het zou zelfs een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten. Hoe dit allemaal kan en welke beweringen eigenlijk toch een fabeltje zijn? We zochten het uit.

De positieve kant van chocolade

Cacao bestaat onder meer uit antioxidanten, flavonoïden. “Uit onderzoek is gebleken dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten”, aldus het Voedingscentrum. Dit komt uiteindelijk neer op zo’n 10 gram pure chocolade met een hoog flavanolengehalte. Toch ga je dit helaas niet redden met een reep uit de supermarkt, die bevatten namelijk niet genoeg flavanolen.

Een andere stof die ervoor zorgt dat je pure chocolade ‘gezond’ kan noemen, is magnesium. Deze stof draagt bij aan een energiek gevoel en helpt het zenuwstelsel op orde te houden. En dan hebben we het nog niet eens over de serotonine (gelukshormoon) dat wordt aangemaakt op het moment dat je een stukje chocola wilt gaan eten.

Verzadigd vet en calorieën

Wat een reep chocolade dan wel veel bevat is vet. Zo bevat 100 gram chocolade zo’n 20 gram vet. Verzadigde vetten zorgen voor een verhoogd LDL-cholesterolgehalte van het bloed en dat is weer niet goed voor je bloedvaten.

Naast vetten bevat chocolade ook veel calorieën. Een pure reep van 75 gram bevat bijvoorbeeld zo’n 400 calorieën. Dat is net zoveel als twee volkorenboterhammen met halvarine, 30+ kaas en een glas halfvolle melk. Het is daarom verstandig er niet te veel of te vaak van te eten. Kies bijvoorbeeld voor een blokje of twee in plaats van de halve reep en verdeel het zo over een langere periode. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar je hebt ook nog iets om naar uit te kijken.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Extra puur = extra goed?

Je zou misschien denken dat extra pure chocolade, waar veel cacao in zit, ook veel flavanolen bevat. Maar dat is dus niet helemaal waar. Het ligt er namelijk aan welke cacao er gebruikt wordt en hoe ze het hebben verwerkt.

Rauwe chocolade bevat meer flavanolen, dit komt voornamelijk door de manier waarop het wordt verwerkt. In tegenstelling tot ‘gewone’ cacao, wordt deze niet verhit. Hierdoor blijven de flavonoïden beter behouden.

Wist je dat…
… in pure chocolade ongeveer evenveel calorieën zitten als in melkchocolade?

Fotocredits 

Headerfoto: Charisse Kenion

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore